Πιο αναλυτικά οι Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, έβαλαν στο στόχαστρο δυο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το φορτηγό πλοίο Cyclades στην Ερυθρά Θάλασσα και το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ή CENTCOM, οι Χούθι έθεσαν ως στόχο το MV Cyclades, που φέρει τη σημαία της Μάλτας, με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και τρεις επιθέσεις με drone.
Η CENTCOM είπε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα το πρωί της Δευτέρας, καθώς κατευθυνόταν σε τροχιά πτήσης «προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon».
«Το UAV παρουσίαζε επικείμενη απειλή για τα αμερικανικά πλοία, τον συνασπισμό και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», έγραψε στο X, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικές δυνάμεις ή κοντινά εμπορικά πλοία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επίθεση έγινε κάπου ανάμεσα στις 10 το πρωί και τις 17:20 το απόγευμα (ώρα Υεμένης) της Δευτέρας (29/4).
Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του».
Το ελληνοκτητο Cyclades, χωρητικότητας 60384 dwt, ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στην εταιρεια Eastern Mediterranean του Θανάση Μαρτίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα του πλοίου δεν υπάρχουν Έλληνες. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης αναφέρθηκε στην «επιχείρηση».
Νωρίτερα, η υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε εκρήξεις «σε κοντινή απόσταση» σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης βορειοδυτικά της Μόχα.
«Το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλή», πρόσθεσε η υπηρεσία που διευθύνεται από το Βασιλικό Ναυτικό.
Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας ήταν καθ’ οδόν από το Τζιμπουτί προς την Τζέντα και πιθανότατα στοχοποιήθηκε «λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου της εισηγμένης εταιρείας του με το Ισραήλ».
Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ -πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας-, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.
Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.