Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών στον απόηχο της διάψευσης της Γεωργίας Αδειλίνη σχετικά με τη συζήτηση που είχε με τη Μαρία Καρυστιανού και την φερόμενη προτροπή της εισαγγελέως να βρουν παρηγοριά στην Εκκλησία οι συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας... των Τεμπών.
Η κα Αδειλίνη διέψευσε κατηγορηματικά τις φράσεις που της αποδίδονται από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και συγκεκριμένα από τη Μαρία Καρυστιανού, ότι πρέπει να βρει παρηγοριά στην Εκκλησία, παίρνοντας για πρώτη φορά δημόσια θέση για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Μετά τη Μαρία Καρυστιανού και τον Νίκο Πλακιά, η Ευδοκία Τσαγκλή, που ήταν επιβάτης στο μοιραίο τρένο της τραγωδίας των Τεμπών, σχολίασε στα social media:
«Και αν και έχω παρευρεθεί κι εγώ σε συνάντηση με 4 μάρτυρες και έβαλα στα μισά τα κλάματα από τα νεύρα μου με όσα άκουγα θα σας αποδείξω ευθύς αμέσως με τρόπο που να μη χωρά την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος λέει ψέματα. Παράλληλα με τις όποιες συναντήσεις, επιδόθηκε ένα υπόμνημα στην κυρία Αδειλίνη με 35 ερωτήσεις, οι οποίες είχαν και αρκετά υποερωτήματα και με 9 συγκεκριμένα αιτήματα. Εμπεριέχονται νόμοι που καταπατήθηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν σε σχέση με την διαφύλαξη των πειστηρίων με ιατροδικαστικές και ιστολογικές εξετάσεις με την ίδια την ίδια την έρευνα με ειδικούς επιστήμονες που έπρεπε να οριστούν από το κράτος, όπως λέει ο νόμος, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ενέργειες που έπρεπε να κάνουν οι ανακριτικές αρχές όμως και αυτές δεν έγιναν ποτέ. Όλα στοιχειωθετημένα από νομικούς με τα σχετικά άρθρα με παραπομπές και επεξηγήσεις. Και ερχόμαστε στην αδιάσειστη απόδειξη που δεν χρήζει καμίας μαρτυρικής κατάθεσης. Αν η κα Αδειλίνη έκανε απρόσκοπτα το έργο της, δεν θα έπρεπε άμεσα να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες διερεύνησης; Ωραία τα λόγια αλλά οι πράξεις είναι που διαψεύδουν ή επαληθεύουν. Της επισημάναμε κατάφορες παρανομίες εγγράφως. Και αυτή δεν κινητοποιήθηκε. Θυμάστε πόσο γρήγορα έγινε η άρση ασυλίας στους Σπαρτιάτες; Ο Άρειος Πάγος δεν έχει τη δυνατότητα; Ο Νόμος είναι μια άποψη που όποτε θέλουμε εφαρμόζουμε; Έχουμε ένα καταγεγραμμένο έγκλημα, ας πούμε για την αποχωμάτωση και την επιχωμάτωση. Το γνωστό μπάζωμα, έχουμε φωτογραφίες, συνεντεύξεις και δελτία Τύπου και όλη τη νομική στοιχειοθέτηση. Το πώς αυτό ήταν παράνομο. Παραδίδουμε εγγράφως με αποδείξεις στον Άρειο Πάγο και τελικά; Ας αφήσουμε τις ιστορίες και τα αφηγήματα και ας δούμε την πραγματικότητα. Τον Ιούνιο κατατέθηκαν όλα όσα σας περιέγραψα και τι έκανε γι’ αυτά ο Άρειος Πάγος; Τι είπε για αυτά η Αδειλίνη; Τίποτα. Τι έπραξε γι’ αυτά; Τίποτα. Κι αυτό λέει τα πάντα.»
Νωρίτερα, μιλώντας στον 98.4, η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τέμπη 2024 αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αανέφερε ότι “Πρωτίστως θα περίμενα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να αποφύγει τέτοιους σχολιασμούς, για τα όσα λέγονται στο γραφείο της και να απαντήσει γιατί μετά από τόσους μήνες είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε ακόμη για υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας ή εκρηκτική ύλη σε παρακείμενα χωράφια”. Έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου ξεδιάντροπη παρουσία πολιτικών» και μια «γκανστερικού τύπου συγκάλυψη» σημειώνοντας ότι εδώ και 15 μήνες περίπου «ζούμε το αδιανόητο», ενώ την ίδια ώρα μίλησε για μια «πλήρης αποδόμηση της δικαιοσύνης και της εκτελεστικής εξουσίας».
Για τα όσα υποστήριξε χθες η κυρία Αδειλίνη, επισήμανε και πάλι ότι υπήρχαν μάρτυρες, με την ίδια να αναφέρει ότι «θα μας ενδιέφερε από την κ. Αδειλίνη, αντί να ακούσουμε τα σχόλια για αυτά που ειπώθηκαν που είναι πολύ εύκολο να αποδειχθούν, γιατί δεν ήμασταν μόνοι μας, υπήρχαν μάρτυρες, να ακούσουμε την άποψή της για την κίνηση της κα Κεχαγιά, της πρώην εισαγγελέως Λάρισας, η οποία αρχειοθέτησε τη μήνυσή μας για τον κ. Τριαντόπουλο. Και εκεί είναι η ουσία του θέματος για εμάς».
«Δεν σκόνταψαν στο όνομα Τριαντόπουλος; Δεν έχουν δει το δημόσιο βίντεο όπου ο κ. Τριαντόπουλος ομολογεί ότι με εντολή πρωθυπουργού έκανε τις παρεμβάσεις στον χώρο; Δεν υπάρχει το κατηγορητήριο για αλλοίωση του χώρου; Με ποια νομική λογική αυτό αρχειοθετήθηκε; Και βγήκε να μας κάνει μάθημα ηθικής και δικαιοσύνης και για κράτος δικαίου η κυρία Αδειλίνη» πρόσθεσε η Μαρία Καρυστιανού, κάνοντας λόγο για μια «ντροπιαστική ημέρα για τη δικαιοσύνη και για την Ελλάδα».
«Χθες, λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι ήταν ακόμα μια ντροπιαστική ημέρα για τη δικαιοσύνη και για την Ελλάδα. Να απαντήσω επίσης σχετικά με αυτό που είπε ότι έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Λαρίσης να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, να της θυμίσω ότι αυτό έγινε τον 11ο μήνα και μέχρι τον 11ο μήνα -μέχρι δηλαδή να ακουστεί η άποψη της Ευρωπαίας εισαγγελέως-τα δικά μας τα αιτήματα παρέμεναν στην τύχη τους. Τίποτα δεν γινόταν. Και ξαφνικά 11 μήνες μετά δόθηκε εντολή απ’ την κ. Αδειλίνη να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και να τα δει με σεβασμό. Λίγο αργά δεν ήταν;» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τους νόμους τους γνωρίζει, γιατί δεν τους εφαρμόζει να μας πει», σχολίασε αναφορικά με το γιατί δεν διαβιβάζει στη Βουλή αμελλητί δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα και συμπλήρωσε: «Δεν σκόνταψε στο όνομα αυτό; Δεν έπρεπε να πάει αμελλητί στη Βουλή; Γιατί μπήκε στο αρχείο; Μήπως γιατί έτσι όλα μπαίνουν στο αρχείο; Και μήπως γι’ αυτό τελικά η κ. Αδειλίνη από την 17η θέση ιεραρχίας βρέθηκε πρώτη; Πληρούσε τα κριτήρια; Ποια είναι τα κριτήρια ακριβώς; Να μην εφαρμόζεις τους νόμους όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα; Αυτό λοιπόν δεν θα γίνει στην περίπτωση των Τεμπών. Στην περίπτωση των Τεμπών όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν».
Για την ομιλία της εισαγγελέως η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι «αν έλειπε η εικόνα και οι ονομασίες, θα έλεγα ότι άκουγα δύο κυβερνητικούς εκπροσώπους… Ήταν δύο κυβερνητικοί εκπρόσωποι που μα έλεγαν το ίδιο αφήγημα, του “ανθρώπινου λάθους” και ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη και μπάζωμα. Αυτά πλέον δεν γίνονται πιστευτά και κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους, ουσιαστικά μας επιβεβαιώνουν αυτό».
Σχετικά με την αναφορά της Γεωργίας Αδειλίνη, που έκανε λόγο για χρόνο ρεκόρ στις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα, η πρόεδρος του συλλόγου Τέμπη 2023, επισήμανε ότι «εμένα μου έκανε εντύπωση πως είπε ότι η ανακριτική διαδικασία οδεύει προς το τέλος της. Είμαστε σοβαροί; Εμείς ακόμα μαζεύουμε υπολείμματα ανθρώπων, δεν έχουμε τα βίντεο, δεν έχουμε τα ηχητικά, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Γιατί σκοτώθηκαν οι δύο άνθρωποι που συμμετείχαν στο μοντάζ των ηχητικών; Δεν ξέρουμε τίποτα και βαίνει προς το τέλος; Ποιο τέλος; Το τέλος της συγκάλυψης, του εγκλήματος; Όχι, δεν θα υπάρξει τέλος, το τέλος θα είναι αλλιώτικο αυτή τη φορά. Άρα θεωρώ ότι η ανακριτική διαδικασία τώρα ουσιαστικά έχει αρχίσει, εδώ και λίγους μήνες να δουλεύει σοβαρά. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε ό,τι χαμένο στοιχείο ανακριτικό φρόντισαν να χάσουμε, επομένως έχουμε δρόμο μπροστά μας»
«Και στο μόνο που θα συμφωνήσω με την κ. Αδειλίνη είναι ότι ο χρόνος δεν είναι το ζητούμενο, να γίνουν γρήγορα όλα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν σωστά. Θα συμπληρώσω, λοιπόν, στην κ. Αδειλίνη, είναι να γίνει η ανακριτική διαδικασία προς τη σωστή κατεύθυνση και να αναδειχτούν αυτά που πρέπει να αναδειχθούν ώστε να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν» πρόσθεσε.
Χθες, μιλώντας η κα Καρυστιανού, είπε πως στην συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπήρχαν και άλλοι μάρτυρες και ότι δεν ήταν μόνη της.
Επίσης τόνισε πως «όχι δεν τα έχουμε χάσει, η αντιληπτική μας ικανότητα είναι εξαιρετική και αντιλαμβανόμαστε περισσότερα από όσα νομίζει η κυρία Αδειλίνη. Λυπάμαι που την ακούω να λέει αυτά τα πράγματα. Θα ήθελα να τη δω να απαντά και στα τελευταία γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη μονταζιέρα, τον ανακριτή και να μας απαντήσει για ποιο λόγο πρέπει εμείς να ψάχνουμε σήμερα για υπολείμματα των νεκρών μας αντί να έχει γίνει σωστά η έρευνα σε πρώτο χρόνο».
«Λοιπόν δεν μας στείλατε με το ζόρι στην εκκλησία αλλά μας είπατε να πάμε να ανάβουμε και κανά κεράκι και να πηγαίνουμε και καμιά φορά για να μας βοηθήσει» λέει από την πλευρά του ο Νίκος Πλακιάς – ο οποίος έχασε τα δίδυμα παιδιά του, αλλά και την ανιψιά του – σε σχετική ανάρτηση, με τον ίδιο να αναφέρει ότι ήταν ένας από τους 6 πατεράδες που ήταν παρών στη συνάντηση με την εισαγγελέα.
Μιλώντας στον 98.4 στο Ηράκλειο, ο Νίκος Πλακιάς τόνισε ότι είναι απορίας άξιο πως 11 μήνες μετά τις συναντήσεις στο γραφείο της στον Άρειο Πάγο με συγγενείς θυμάτων, η κ. εισαγγελέας αναφέρεται και μάλλον με ελλείψεις σε τέτοια ζητήματα των συναντήσεων κι όχι στις υποδείξεις που οι συγγενείς έκαναν από την πρώτη στιγμή, για παραλείψεις, αβλεψίες και αποσιωπήσεις στοιχέιων της υπόθεσης, που οι ίδιοι εντόπισαν τελικά και υπέδειξαν στις δικαστικές αρχές.
Αποτέλεσμα, ενώ οι συγγενείς είναι στο ωμέγα των ερευνών, δυστυχώς, όπως λέει αρχές και δημόσιοι φορείς δεν είναι ούτε στην άλφα-βήτα. Ο κ. Πλακιάς, σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημείωσε πως η επιμονή του στη ρήση στα Τέμπη συγκρούστηκαν «οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους με το ανθρώπινο λάθος» πρέπει να εξηγηθεί από τον ίδιο ως τι νοείται ανθρώπινο λάθος, “η τοποθέτηση ενός σταθμάρχη, ακατάλληλου σε αξιολογήσεις από το 2019, ως σταθμάρχη πρώτα στη Καλαμπάκα και μετά με διαδικασίες εξπρές με μέσο στη Λάρισα “;