Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε και η δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, την οποία οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα καταγγελιών από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε και νέοι σχολικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτούς προβλέπεται η ψηφιοποίηση των απουσιών με περιορισμούς στις αδικαιολόγητες, η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής, αλλά και η ανάληψη του κόστους των ζημιών που προκαλούν οι μαθητές από τους γονείς τους. Επίσης η διαρροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο συνεπάγεται «ακαριαία» και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για ένα «εθνικό πρόβλημα», υπογραμμίζοντας πως για αυτό «απαιτούνται συλλογικές λύσεις». «Η πολιτική δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα, αλλά απαιτεί αλλαγή κουλτούρας», τόνισε.
Για την εθνική καμπάνια «STOP Bullying - Μην ανέχεσαι το Bullying. Μίλα. Μπορείς» δημιουργήθηκε και ένα βίντεο, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση. «Έπρεπε να είναι σκληρό στο πλαίσιο του συμβολαίου αλήθειας που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι το απόστημα που πρέπει να σπάσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Σας καλούμε όλους και όλες να μιλήσετε, να πείτε τη σκέψη σας, να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία και πρέπει αυτό να το κάνουμε για τα παιδιά μας».
Σημειώνεται πως ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε και την πρόσληψη επιπλέον 2.000 ψυχολόγων για τα σχολεία, υπογραμμίζοντας πως αριθμός τους θα αυξηθεί από τους 2.000 στους 4.000. Είπε επίσης πως θα υπάρξει επιμόρφωση για την ενδοσχολική βία τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς.
Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα κοινωνικού συμβολαίου, αποδοχής και σεβασμού της κουλτούρας γι’ αυτό από τον Σεπτέμβριο εντάσσουμε δράσεις Ενεργού Πολίτη από τα Νηπιαγωγεία μέχρι την πρώτη Λυκείου, δήλωσε και πρόσθεσε: «στόχος είναι αυτό να γίνεται μια ώρα την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους».
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Στην ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr θα μπορούν μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί να αναφέρουν περιστατικά βίας στο σχολείο τους που είτε οι ίδιοι βιώνουν, είτε γίνονται μάρτυρες. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, ώστε να μπορέσει να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.
Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες και καταγγέλλουσες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.
Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
Νέοι σχολικοί κανόνες
Παρουσιάζοντας του νέους σχολικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε:
- Ψηφιοποίηση των απουσιών με λειτουργία της πλατφόρμας e-parents, όπου οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν την πορεία του μαθητή, τις απουσίες και άλλα δεδομένα που καταχωρούνται στο myschool.
- Απαγόρευση της διαγραφής απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις, όπως ιατρικοί λόγοι.
- Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση
- Επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή. Μέχρι τώρα η αυστηρότερη ποινή ήταν η διήμερη. Ο Σύλλογος Διδασκόντων θα μπορεί επίσης να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος εάν αυτή κριθεί αναγκαία.
- Το κόστος των ηθελημένων φθορών, βανδαλισμών, θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.
- Η χρήση κινητών τηλεφώνων παραμένει απαγορευτική εντός σχολικού περιβάλλοντος και επιπλέον όσοι μαθητές διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα και εκθέσουν συμμαθητές ή συμμαθήτριες τους στο διαδίκτυο θα εκδιώχνονται από το σχολείο με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος να είναι ακαριαία.