Οι κάλπες που στήθηκαν χθες στην Τουρκία ήταν δημοτικές, αλλά το μήνυμα ήταν ηχηρό και ο Ερντογάν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το έλαβε και θα ακολουθήσουν διορθωτικές κινήσεις.
Ωστόσο η γερμανική Welt το διαβάζει ως ένα «ιστορικό αποτέλεσμα», εκτιμώντας ότι καταρρέει η εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα στα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, που είδε τους περισσότερους δήμους στο δυτικό, βόρειο και νότιο τμήμα της Τουρκίας να περνούν στον έλεγχο της κεμαλικής αντιπολίτευσης και τους δήμους στα νοτιοανατολικά να περνούν στα χέρια των Κούρδων.
Το κεμαλικό CHP κέρδισε σε 36 από τις 81 επαρχίες, καταρρίπτοντας «κάστρα» του ΑΚΡ και σε πανεθνικό επίπεδο πήρε το 37% των ψήφων, ενώ το κόμμα του Ερντογάν πήρε το 36%. Είναι σίγουρα μία σημαντική νίκη για την αντιπολίτευση λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, που έφερε σε περιδίνηση τους κεμαλιστές.
Μήνυμα ανασυγκρότησης από τον Ερντογάν
Ωστόσο με το μήνυμα «θα διορθώσουμε τα λάθη μας» ο Ερντογάν έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας. Ο πολύπειρος Τούρκος πρόεδρος έχει μπροστά του άλλα τέσσερα χρόνια για να διορθώσει τα λάθη και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Τέσσερα χρόνια που αν τα εξαντλήσει του επιτρέπουν να παραδώσει μια Τουρκία κομμένη και ραμμένη στα δικά του μέτρα.
Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε και ο Ουτκού Τσακίροζέρ, βουλευτής του CHP, που δήλωσε στο Politico ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές ήρθαν πιο κοντά μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία και σίγουρα δεν είναι διατεθειμένος να κάνει μια κίνηση πολιτικής αυτοκτονίας.
Τιμωρητική ψήφος για την οικονομία
Το CHP από την άλλη πλευρά κέρδισε χρόνο και ανέκτησε το ηθικό, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει και πάλι ένα αξιόπιστο μπλοκ που θα μπορούσε να αμφισβητήσει ουσιαστικά τον Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή η «λάμψη» του CHP προέρχεται από τη δημοφιλία δύο δημάρχων- της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν θα ήθελε να έχει επανακτήσει τουλάχιστον τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου– ήταν κάτι σαν προσωπικό στοίχημα γι αυτόν. Αλλά δεν τα κατάφερε. Πλήρωσε τα λάθη του στην οικονομική πολιτική, αλλά έχει χρόνο για να κατευνάσει την οργή των μικρομεσαίων και των συνταξιούχων.
Ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του think tank Edam, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι «το αποτέλεσμα-έκπληξη» προήλθε από ψηφοφόρους που ήθελαν να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα για την οικονομία και χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές σαν «πλημμύρα Ιμάμογλου», ο οποίος «εμφανίζεται ως φυσικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές».
Η Le Monde θυμίζει τα Erdogan-omics, τις οικονομικές αλχημείες του Ερντογάν που δεν απέδωσαν, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κοντά στο 70% και τα νοικοκυριά να γονατίζουν από την ακρίβεια…
«Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το AKP στην κάλπη για το κόστος διαβίωσης», εξηγεί η Σελίν Νασί, επίκουρος καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE, διαβάζοντας τον χάρτη των εκλογών, όπου το CHP πέρα από τα κάστρα του στα μικρασιατικά παράλια κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση και στην Ανατολία, το προπύργιο του Ερντογάν.
Οι δημοτικές εκλογές «εμφύσησαν νέα ζωή στο CHP», δήλωσε στο Politico η Σελίν Νασί, και ενίσχυσαν την θέση του Ιμάμογλου που είναι «ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να κερδίσει τον Ερντογάν τρεις φορές».
«Η Τουρκία θα ανθίσει σε μία νέα εποχή δημοκρατίας από αύριο», δήλωσε στην επινίκια συγκέντρωσή του ο Ιμάμογλου, έχοντας μπροστά του μια λαοθάλασσα οπαδών του που κρατούσαν κόκκινες σημαίες.
Αλλά του απάντησε από το λευκό παλάτι ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι «η 31η Μαρτίου δεν είναι το τέλος για μας, παρά ένα σημείο καμπής».