Latest News

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Σεισμός στην Ταϊβάν: 9 νεκροί – 50 αγνοούμενοι - Πάνω από 800 τραυματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

 Εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στην Ταϊβάν, ενώ οι αρχές αναζητούν 50 επιβάτες μίνι μπας και 70 εγκλωβισμένους, κάποιοι από τους οποίους σε ορυχείο... της χώρας.

Περισσότεροι από 800 είναι οι τραυματίες, ενώ οι αρχές αναζητούν 50 άτομα, τα οποία την ώρα του σεισμού επέβαιναν σε μίνι μπας και έχει χαθεί η επικοινωνία μαζί τους. Επίσης, δεν υπάρχει επικοινωνία με περίπου 70 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί μετά τον σεισμό, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε ορυχείο της Ταϊβάν, οι οποίοι όμως πιστεύεται πως είναι ασφαλείς, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια και συγκλόνισε το νησί στις 8 το πρωί της Τετάρτης, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ξεκινούσαν την ημέρα τους στους δρόμους. Στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι, θραύσματα έπεσαν από παλαιότερα κτίρια καθώς ο σεισμός ταρακούνησε την πόλη. Τα σχολεία εκκενώθηκαν και οι μαθητές οδηγήθηκαν σε γήπεδα, ενώ εξοπλίστηκαν με κίτρινα κράνη ασφαλείας. Μερικά παιδιά καλύφθηκαν με σχολικά βιβλία για να προστατευτούν από αντικείμενα που έπεφταν καθώς συνεχίζονταν οι μετασεισμοί. Ένα πενταόροφο κτίριο στην κομητεία Χουαλιέν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ήταν στη θάλασσα, υπέστη σοβαρές ζημιές, ο πρώτος του όροφος έχει καταρρεύσει και πλέον γέρνει υπό γωνία 45 μοιρών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, ενώ η τοπική εφημερίδα United Daily News ανέφερε ότι από αυτούς, τρεις ήταν πεζοπόροι και σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις βράχων στο Εθνικό Πάρκο Taroko. Στην ίδια περιοχή σκοτώθηκε ένας οδηγός όταν πέτρες από κατολισθήσει χτύπησαν το όχημά του. Οι αρχές έχουν χάσει την επαφή με 50 άτομα που επέβαιναν σε μίνι μπας μετά τον σεισμό, καθώς υπολειτουργούν τα τηλεφωνικά δίκτυα και δεν μπορούν να εντοπιστούν. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι, κάποιοι από αυτούς σε ανθρακωρυχείο, αλλά πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 882.

Η υπηρεσία παρακολούθησης σεισμών της Ταϊβάν ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 7,2 Ρίχτερ, ενώ το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 7,4 Ρίχτερ. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ένας από τους οποίους ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών και βάθους 11,8 χιλιομέτρων (7 μίλια). Ο σεισμός προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία αργότερα άρθηκε. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι ένα κύμα τσουνάμι 30 εκατοστών εντοπίστηκε στην ακτή του νησιού Γιοναγκούνι περίπου 15 λεπτά μετά τον σεισμό. Μικρότερα κύματα μετρήθηκαν στα νησιά Ishigaki και Miyako.

«Οι σεισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο και τους έχω συνηθίσει. Αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα μέχρι δακρύων από έναν σεισμό», είπε ο Hsien-hsuen Keng, ένας κάτοικος που ζει σε ένα διαμέρισμα στον πέμπτο όροφο στην Ταϊπέι. «Με ξύπνησε ο σεισμός. Δεν είχα νιώσει ποτέ πριν τόσο έντονο τρέμουλο», εξήγησε.

Το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, πάντως, άνοιξε κανονικά την Τετάρτη, με τον δείκτη να αμφιταλαντεύεται μεταξύ απωλειών και κερδών.