Η επιχείρηση της αστυνομίας οδήγησε σε εφόδους και συλλήψεις δεκάδων υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτουργία σε περιστατικά αθλητικής βίας.
Μεταξύ των συλληφθέντων για τη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από φωτοβολίδα στου Ρέντη φέρεται να είναι και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονικής επίθεσης, ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού.
Στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας, στην οποία επιχειρεί η υποδιεύθυνση αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, έχουν γίνει τουλάχιστον 57 συλλήψεις.
Στις σαρωτικές έρευνες που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί έλαβαν χώρα είκοσι εισαγγελείς από όλη την Ελλάδα. Την υπόθεση συντόνιζε ο νέος Εισαγγελέας Οργανωμένου Εγκλήματος Δημήτρης Γκύζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η δικογραφία, που σχηματίστηκε είναι «τεράστια και είναι πολύ καλά δεμένη», ενώ αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Στους υπόπτους είχαν προηγηθεί άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου.
Πρόκειται για μια νέα δικογραφία, με συνολικά 158 κατηγορούμενους, που αφορά την ηθική αυτουργία στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη και την εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 ίσως και περισσότερα περιστατικά βίας και επιθέσεων σε αθλητικές συναντήσεις. Έχουν εξελιχθεί δεκάδες κατ’ οίκον έρευνες, έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια, σημαντικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών όπως και τις επισυνδέσεις των υπόπτων και τα αποτελέσματα DNA, όπως επίσης και από άτομα που θέλησαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Υπάρχουν αρκετά ευρήματα όπως ρουχισμός που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων και ταυτοποιείται με τα βίντεο των επιθέσεων, αλλά ταυτοποιήθηκε και DNA από καμένα ρούχα που είχαν βρεθεί στις τουαλέτες του κλειστού γυμναστηρίου, ενώ εντοπίστηκαν και διαπιστεύσεις για αγώνες της Σουπερλίγκας συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι ηγετικά μέλη αυτών των συνδέσμων, με κάποιους εξ αυτών να έχουν συμμετάσχει σε επεισόδια ακόμα και 16 χρόνια πριν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν συλληφθεί οι αρχηγοί, ανάμεσα τους και ο 27χρονος μάνατζερ (τράπερ) οι οργανωτές (οι υπαρχηγοί), οι ομαδάρχες, οι διαβιβαστές των εντολών και των ενεργειών, οι αποθηκάριοι οπλισμού και τα άτομα που αποτελούσαν τις ομάδες κρούσης.
Πρόκειται για αρχηγούς ηγετικών ομάδων των συνδέσμων που απ’ ό,τι φαίνεται ήταν αυτοί που οργάνωσαν τα επεισόδια. Οι πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι στρατολογούσαν νεαρά άτομα από συνδέσμους που ως περιφερόμενοι στρατοί συμμετείχαν σε επεισόδια, επιθέσεις και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Οι «ικανότεροι» επιλέγονταν για συμμετοχή και σε πιο βαριά εγκλήματα, ενδεχομένως και εγκλήματα που αφορούσαν την ελληνική μαφία.
Σε ό,τι αφορά τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, απ’ ό,τι φαίνεται τα επεισόδια στα οποία είχαν συμμετάσχει οι «στρατοί» ήταν στα Γιάννενα, στο Βόλο, στην Αττική, στη Μαλακάσα στο Ίλιον, στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Κρήτη αλλά και την Τρίπολη. «Όσα συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς ήταν αντίποινα για τα τεκταινόμενα τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο, με τις επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ευρείας κλίμακας επιχείρησης της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στο περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού αστυνομικού την 7/12/2023 σε αθλητική διοργάνωση στο Ρέντη. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή δεκάδων ατόμων καθώς και μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και οχήματα, ενώ έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».
Τι είπε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, o οποίος τόνισε ότι τέτοιες υποθέσεις χρειάζονται χρόνο, πως η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται από τη στιγμή που αφορούν στην Ελληνική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και πως θεωρεί ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα από την ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η δολοφονία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την ελληνική κοινωνία για τα περιστατικά βίας που λάμβαναν χώρα κατά κύριο λόγο σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Όπως είπε, τότε, η κυβέρνηση είχε λάβει αποφάσεις σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε την ευθύνη της Πολιτείας, με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. «Όλα όσα είχαμε πει τότε, τα κάναμε πράξη. Και τις κάμερες και τα προσωποποιημένα εισιτήρια, με αποτέλεσμα -και το λέω με συγκρατημένη ακόμα αισιοδοξία, γιατί αυτό θέλει συνεχή έλεγχο- να βλέπουμε πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια να γίνονται, όπως γίνονται και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με ανθρώπινες συνθήκες. Αλλά και όταν κάποιες μειοψηφίες παρεκκλίνουν όσων προβλέπονται, να τους επιβάλλονται αυστηρά και αυτοματοποιημένα πρόστιμα ή πειθαρχικές ποινές, τέλος πάντων, που έχουν επιβληθεί από την αρμόδια Αρχή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο σκέλος που αφορά στην ποινική διάσταση. Όπως είπε, «αυτό δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να το σχολιάσει. Έχω δεχθεί, δικαίως, από εσάς, από συναδέλφους σας και εδώ και σε εκπομπές πάρα πολλές ερωτήσεις για το τι απέγινε η συγκεκριμένη έρευνα. Η απάντηση είναι, ας έχουμε εμπιστοσύνη στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανό, τέτοιες πολύ σοβαρές έρευνες να απαιτούν χρόνο, τεκμηρίωση, στοιχεία, νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πολλοί άνθρωποι και στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη δουλεύουν για πάρα πολλές υποθέσεις με μόνο στόχο την προστασία των πολιτών και δεν είναι δουλειά κανενός κόμματος και καμίας Κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα, προφανώς δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες, κανένας μας δεν γνωρίζει, ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει. Δεν είναι δουλειά αυτό της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν, θεωρώ, πολύ σύντομα ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός είχε νοσηλευτεί για 20 ημέρες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μέχρι να καταλήξει στις 27 Δεκεμβρίου 2023.
Για τη δολοφονική επίθεση συνελήφθη μετά από λίγες ημέρες ένας 18χρονος, ωστόσο, η έρευνα δεν έκλεισε.
Οι συλληφθέντες πιθανότατα αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου, θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα για να τους αποδώσει κατηγορίες.