Latest News

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ερμηνευτή (BINTEO)

Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο Δημήτρης Μητροπάνος φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών έπειτα από οξύ πνευμονικό οίδημα, αφήνοντας φτωχότερο το... μουσικό στερέωμα.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο λιγομίλητο και αυθεντικό. Έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν αληθινό μάγκα που όπως είχε αναφέρει και ο Λάκης Λαζόπουλος κατάφερε να αφήσει «αποτυπώματα ψυχής».

«Αυτή η μέρα ξημερώνει με γκρίζα σύννεφα για μένα ..βρέχει δε βρέχει…Φέτος για κάποιο λόγο διάλεξα μια ευτυχισμένη στιγμή από τις πρώτες πρόβες μας. Σε κουβαλάω στην ψυχή μου κάθε μέρα βουνό μου… σε νιώθω κοντά μου. Ακούω τις καθοδηγήσεις σου, τα αστεία μας με τη Βένια σου(μας)..αλλά να.. είναι στιγμές που δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπορώ να σε βλέπω πια μόνο κλείνοντας τα μάτια…Κι αν θα με κόψουν στη μέση διπλά θα σ αγαπώ. Και θα μου λείπεις πιο πολύ» έγραψε η Πέγκυ Ζήνα που σε μια συγκινητική ανάρτηση θυμάται τη συνεργασία της με τον αείμνηστο λαϊκό ερμηνευτή.


Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου πέφτει σαν βόμβα στις 17 Απριλίου του 2012 με την Ελλάδα να «αποχαιρετά» έναν μοναδικό καλλιτέχνη και μια σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου.

Γεννημένος στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα, στις 2 Απριλίου του 1948, ο Δημήτρης Μητροπάνος έρχεται, το 1964, μετά την τρίτη γυμνασίου, στην Αθήνα προκειμένου να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. ΞΕκίνησε να δουλεύει ως τραγουδιστής πριν ακόμα τελειώσει το Γυμνάσιο.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρείας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα Ξημερώματα.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον Άγιο Φεβρουάριο, με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική.

Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, μεταξύ των οποίων, οι: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος ΚαλδάραςΤάκης Μουσαφίρης (Εμείς οι δυο κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος (Πάρε Αποφάσεις σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός 

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ακολούθησε, όμως, και πιο έντρεχνες διαδρομές, χωρίς να χάνει ποτέ την ταυτότητα του λαϊκού. Μια τέτοια στιγμή ήταν η συνεργασία του με τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη ΑλκαίουΚώστα ΛαχάΛίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, ο Δημήτρης Μητροπάνος δίνει την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Μία ιστορική συναυλία, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο απο τη Minos – Emi με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά του σπουδαίου ερμηνευτή κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.