Η απόφαση προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, φωνάζοντας «Ντροπή» και κάνοντας λόγο για ποινή-χάδι.
Βίντεο ντοκουμέντο με την οργή των συγγενών
Συγγενείς που έχασαν τους ανθρώπους τους στη φωτιά στο Μάτι ξέσπασαν.
Ο Γιάννης Οικονομίδης που επέζησε της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, είπε βγαίνοντας από την αίθουσα: «Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει».
Ο κ. Άρης Χερουβήμ, που έχασε την μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του σημείωσε: «Τα συναισθήματα ήταν λίγο περίεργα σήμερα, εδώ και 18 μήνες με την έδρα και με όλους τους δικηγόρους, κυρίως της υπεράσπισης, είχαμε γίνει μια οικογένεια. Όλη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που δείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα. Ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη.
Κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, η ποινή που επιβλήθηκε είναι γύρω στα 36, 37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι τα 220, γιατί ο εμπρηστής είχε κάποια μικρότερη. Σε λίγο θα ξεκινήσει ερανικός στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρωικών πυροσβεστών που ταλαιπωρήθηκαν τόσο στο δικαστήριο. Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει πρωτάθλημα, ρεκόρ συγκάλυψης.
Το πώς φτάσαμε σε πλημμέλημα, το τι έχει αποκρυφτεί από τη δικογραφία, το πώς επιλέχθηκε η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνα τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δίκη γίνονται δεκάδες άλλες δίκες με το ίδιο αντικείμενο, που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά, περιμένουν το αποτέλεσμα αυτής της δίκης, αυτό το τρομερό που είχαμε σήμερα. Μία δίκη όπως ξέρετε, την προηγούμενη Παρασκευή, τους ξέφυγε.
Καταδικάστηκε ο κ. Φωστιέρης, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα. Αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη στον κ. Φωστιέρη. Σε αυτό το δικαστήριο δεν ακούστηκε, εδώ αποδεχτήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Φωστιέρης. Αθωώθηκαν ή καταδικάστηκαν τα 21 άτομα. Απίστευτη ελληνική δικαιοσύνη.»
«Δέκα ευρώ κοστίζουν οι ζωές των παιδιών μας»
Η Κατερίνα Μαλλά που επέζησε της φονικής πυρκαγιάς είπε: Έχουν περάσει 6 χρόνια αλλά είναι σαν να ήταν χθες εκείνη η μέρα. Σήμερα σκοτώνουμε ξανά τους ανθρώπους μας. Σήμερα παίχτηκε το πρώτο παιχνίδι στην σκακιέρα των Τεμπών. Αυτό το παιχνίδι παίζεται και είναι ενιαίο. Το έγκλημα έγινε επιτελικό, με ποινές γελοίες. Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Νιώθουμε προσβεβλημένοι, νιώθουμε οργισμένοι. Η έδρα έχει φύγει, την φυγαδέψανε.
Φυγαδέψανε και τους ενόχους. Και έχουμε μείνει εδώ και δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι έχουμε ακούσει. Να σας πω τι περίμενα εγώ, που τα παιδιά μου έζησαν; Να γίνει κάτι και να είναι αύριο πιο ασφαλή. Να είχε γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία και να μην είχαν γίνει τα Τέμπη. Και σήμερα, έγινε ακριβώς αυτό που έπρεπε για να εξασφαλιστεί το επόμενο. Έγινε το έγκλημα καθαρά επιτελικό, θεωρώ ότι αυτός ήταν και ο στόχος. Το ξαναλέω, είναι ένα ενιαίο παιχνίδι και η Δικαιοσύνη είναι παίχτης σε αυτό. Όπως έγινε σήμερα, έτσι θα γίνει και στα Τέμπη.
Γιατί τελικά ποιος έφταιγε; Πέντε πυροσβέστες. Που βεβαίως έφταιγαν αλλά όχι μόνο αυτοί. Έναν χρόνο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ακούστηκαν τόσα στοιχεία, που δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτή την απόφαση. Ήταν πιο ελαφριά από την πρόταση του εισαγγελέα. Ακούστηκαν και οι ποινές. Δέκα ευρώ την μέρα κοστίζουν οι ζωές των παιδιών μας. Να προσέχετε τα παιδιά σας, γιατί δεν είναι ασφαλή.»
Άγγελος Κοντοθάνος: «Μετά τις ποινές χάδια, βρήκα μπροστά μου μια καρέκλα και την πέταξα»
Ο Άγγελος Κοντοθάνος, συγγενής θύματος της τραγωδίας στο Μάτι, πέταξε καρέκλα προς τον Βασίλη Ματθαιόπουλο.
«Με το που είπε λύεται η συνεδρίαση και πήραν τις ποινές χάδια, σήκωσα μία καρέκλα και την πέταξα. Ανέλαβα την ευθύνη μου, γιατί σε αυτή την αίθουσα επί ενάμισι χρόνο δεν έχει πει κανείς ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Ζητάω συγγνώμη απ’ όσους θα ήθελαν κάτι περισσότερο και δεν το πέτυχα. Ούτε η λέξη «συγγνώμη» έχει ακουστεί σε αυτή την αίθουσα».
Όπως τόνισε ο κ. Κοντοθάνος, οι νεκροί της τραγωδίας είναι 104, ενώ το δικαστήριο έκανε λόγο για 102 νεκρούς.
«Η δικαστής μίλησε για 102 νεκρούς, γιατί τα διδυμάκια Χειρουβίμ δεν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού εν ζωή να υποστηρίξουν την κατηγορία τους. Είναι απλά δύο αριθμοί, είμαστε απλά πλημμελήματα και τα διδυμάκια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την κατηγορία της δολοφονίας τους
Ντροπή στο δικαστήριο που είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία να τιμωρήσει κάποιους υπεύθυνους για κάτι και δεν το έκανε. Θα έρθουν άλλα Τέμπη, άλλες τραγωδίες, δεν ξέρουμε ποιανού τα παιδιά θα είναι στην επόμενη τραγωδία. Εύχομαι οι τύψεις να τους κάνουν να τρελαθούν και να τους μισήσουν τα παιδιά τους».
Μάτι: Οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 3 έως 111 έτη στους 6 καταδικασθέντες, όμως από αυτά θα εκτίσουν μόλις τα 5 έτη, ενώ με την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, οι καταδικασθέντες χρειάζεται μόνο να καταβάλουν τα ποσά που θα προκύψουν.
Με λίγα λόγια καταδικασθέντες που έλαβαν την υψηλότερη ποινή φυλάκισης, θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 40.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.
Ένοχοι έκριναν τους:
- Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου).
- Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ.
- Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
- Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως τον
- Χαράλαμπο Χιώνη τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
- Τέλος κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν:
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι ομόφωνα επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.