Latest News

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Telegram: Ο νέος γίγαντας των social media - Ο Ρώσος «Ζούκερμπεργκ» και η σκοτεινή πλευρά


Ο «πατέρας» και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, ανακοίνωσε περιχαρής πως την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα που ίδρυσε το 2013, ως εναλλακτική στις made in USA αντίστοιχες εφαρμογές των Big Tech, εξασφάλισε επιπλέον 330 εκατομμύρια δολάρια από την τελευταία έκδοση εταιρικών ομολόγων με εξαιρετικά... προνομιακούς όρους.

Σε ανάρτησή του ευχαρίστησε μεγάλα διεθνή funds που μετείχαν για «την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στην αξία του Telegram».

Λίγες μέρες νωρίτερα, σε μια σπάνια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times», εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η εταιρία θα είναι κερδοφόρα του χρόνου, αποκάλυψε πως ετοιμάζεται για είσοδο στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ και πως τον πλησίασαν ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν την πλατφόρμα αντί 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ» αφήνει ανοικτή την πόρτα στη «σκοτεινή» πλευρά του Διαδικτύου, σύμφωνα με τους επικριτές του

Ο Ντούροφ απάντησε πως δεν θα αποχωριστεί σύντομα το «παιδί» του και τα 900 εκατομμύρια ενεργών χρηστών. Το 2021 ήταν 500 εκατομμύρια. Το Telegram μεγαλώνει και ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», όπως τον αποκαλούν, που έστησε την εφαρμογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνεί με τον αδελφό του Νικολάι, είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί. Μόλις 39 ετών.

Η ζωή στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει η εταιρία, δεν είναι κακή. Εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη όταν υποχρεώθηκε να πουλήσει το προηγούμενο «παιδί» του, την εφαρμογή VK, σε ολιγάρχες-φίλους του Κρεμλίνου. Δηλώνει υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης.

ADVERTISEMENT

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το Telegram από άλλες εφαρμογές, όπως το WhatsApp της Meta, που έχει διπλάσιους χρήστες, απαντά σε όσους υποπτεύονται πως ελέγχεται από τον Ρώσο πρόεδρο ή τον επικρίνουν γιατί αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης σε εξτρεμιστές και εγκληματίες. «Το Telegram είναι μία από τις ελάχιστες ελεύθερες πλατφόρμες που δεν επηρεάζονται από κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι δεν μας ενοχλεί», λέει ο Ντούροφ.

Το Telegram άρχισε να ακούγεται πολύ την τελευταία διετία με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και μετά στη Γάζα. Το επιλέγουν αξιωματούχοι παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι και Ρώσων υπουργών, και πολίτες σε εμπόλεμες ζώνες για να επικοινωνούν.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει αναρτήσεις της Χαμάς ή ακροδεξιών απάντησε πως η πλατφόρμα θα αναπτύξει μηχανισμό με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης για να επιβλέπει καλύτερα το περιεχόμενο, «ωστόσο, όσο οι χρήστες δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές, δεν πιστεύω ότι πρέπει να αστυνομεύουμε τον κόσμο. Πιστεύω ότι οι ιδέες πρέπει να εκφράζονται και να αντικρούονται με επιχειρήματα. Αλλιώς κατρακυλάμε γρήγορα στον αυταρχισμό».

Οι επικριτές του Ντούροφ επιμένουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» του είναι πολύ θολές, σε βαθμό που να κατατάσσουν το Telegram στην κατηγορία dark web, στον «σκοτεινό ιστό», όπου έχουν βρει καταφύγιο από απατεώνες κρυπτονομισμάτων και παιδεραστές μέχρι ναρκέμποροι και τρομοκράτες.

Εγκληματολόγοι και ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια καταγγέλλουν πως σε δεκάδες χιλιάδες γκρουπ στην πλατφόρμα κακοποιοί διαφημίζουν ανοικτά την πραμάτεια τους και εξτρεμιστές «φυτεύουν» fake news, θεωρίες συνωμοσίας και μίσος. Στράφηκαν στο Telegram για να αποφύγουν τους περιορισμούς του facebook and του YouTube.

«Το Telegram είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι Αγρια Δύση εκεί μέσα», δηλώνει ο Χέιγουντ Ταλκόουβ, διευθύνων σύμβουλος της LexisNexis Risk Solutions.

«Οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για τον υπόκοσμο που αλωνίζει στο Telegram», προσθέτει ο Τζεφ Αλεν, συνιδρυτής του Integrity Institute, ενός αμερικανικού think tank.

Εχει 11 δισ. δολ. περιουσία, αλλά ζει σπαρτιάτικα

Ο Ντούροφ και οι 50 συνολικά εργαζόμενοι της εταιρίας πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν. Ο ίδιος εξακολουθεί να ζει σπαρτιάτικα, παρότι η περιουσία του υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν σπαταλά φαιά ουσία στην γκαρνταρόμπα του (φορά κατά κανόνα απλά μαύρα Τ-shirts όπως ο Ζούκερμπεργκ) για να έχει περισσότερο χρόνο να παράγει, όπως εξηγεί. Και πιστεύει στο νους υγιής εν σώματι υγιεί. Κάθε πρωί, «χωρίς εξαιρέσεις», με στρατιωτική πειθαρχία, μόλις ξυπνήσει κάνει 200 push ups, 100 «καθίσματα» και παγόλουτρο (ice bath).