Σύμφωνα με ανάρτηση του ISIS στο προπαγανδιστικό μέσο της Amaq στο Telegram, τέσσερις ώρες περίπου μετά την έναρξη των πυροβολισμών, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το «λουτρό αίματος» στη Μόσχα.
«Η επίθεση διαπράχθηκε στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», πρόσθεσε το Amaq σε μια ανακοίνωση.
«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους», αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών που επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους για την ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη επίθεση, όπως είπαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι χθες.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μια κίνηση που λένε πως οδήγησε την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει προειδοποίηση στους Αμερικανούς.
Ειδικότερα, πριν από δύο εβδομάδες η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποίησε πως «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση στη Μόσχα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό ότι οι τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση κοντά στη Μόσχα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν και ήλπιζαν πως θα διέσχιζαν τα σύνορα.
«Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα παράθυρο για εκείνους από την ουκρανική πλευρά για να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό σήμερα πως οι τέσσερις ένοπλοι που φέρεται να άνοιξαν πυρ, είναι όλοι τους υπήκοοι ξένων χωρών.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας Αντρίι Γιούσοφ ξεκαθάρισε στο Reuters πως η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση τονίζοντας ότι «πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη ψέμα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντέχει σε καμία κριτική».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική κυριαρχία της από τους ρώσους εισβολείς, απελευθερώνει τα δικά της εδάφη και πολεμάει με τον στρατό των κατακτητών και εναντίον στρατιωτικών στόχων, όχι αμάχων».
Οι δηλώσεις του ουκρανού αξιωματούχου ακολουθούν εκείνες του προεδρικού συμβούλου Μικαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική σχέση σε τοποθέτησή του χθες το βράδυ και εκ νέου σήμερα. Ο Ποντόλιακ έγραψε σήμερα στο Χ ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθεί η Ουκρανία στην τρομοκρατική επίθεση είναι απολύτως αβάσιμη».
«Αναμέναμε αυτήν την εκδοχή από τους ρώσους αξιωματούχους, δηλαδή το ουκρανικό σενάριο», σημείωσε ο Ποντόλιακ. «Οι δηλώσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών σχετικά με την Ουκρανία είναι απολύτως αβάσιμες και παράλογες. Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», σημείωσε.
Οι δράστες
Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως συνέλαβε 11 ανθρώπους μεταξύ αυτών τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι άνδρες διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης με ένα λευκό όχημα και ότι συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, σε απόσταση 340 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.
Ορισμένοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονται να ανακρίνονται στην άκρη του δρόμου σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ και δίκτυα στο Telegram με στενή σχέση με το Κρεμλίνο.
«Πυροβόλησα ανθρώπους», λέει ένας από τους υπόπτους μιλώντας ρωσικά με έντονη προφορά, με τα χέρια δεμένα και τα μαλλιά του να τραβάει ένας ανακριτής, έχοντας μια μαύρη μπότα κάτω από το πηγούνι του. Είπε πως γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1998 και ότι το όνομά του είναι Σαμσούντιν Φαρίντουν.
Όταν τον ρωτάνε γιατί, εκείνος απαντάει: «Για τα χρήματα». Υποστηρίζει ότι του υποσχέθηκαν μισό εκατομμύριο ρούβλια (λίγο πάνω από 5000 δολάρια) στο Telegram, όπου άκουγε έναν ιεροκήρυκα.
Ο άνδρας ερωτάται εάν ήταν στην Τουρκία την 4η Μαρτίου και εκείνος απαντά καταφατικά. Τους είπαν πού βρίσκονταν καταστήματα με όπλα και αγόρασε όπλα από εκεί, υποστήριξε.
Ένας από τους υπόπτους εμφανίζεται να μιλάει με τη βοήθεια διερμηνέα από το Τατζικιστάν. Ένας άλλος εμφανίζεται να μεταφέρεται από ένα δάσος, με το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα, όπως φαίνεται από ένα τραύμα στο αυτί.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, απάντησε πως ονομάζεται Ρατζάμπ Αλιζάντεχ. Δυσκολεύτηκε να δώσει την ημερομηνία γέννησής του στα ρώσικα.
Το χρονικό
Το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 143 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς δεκάδες στη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την ομηρία στο σχολείο του Μπεσλάν το 2004.
Οι τέσσερις άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα όπλα Kalashnikov, έφθασαν στο Crocus City Hall περίπου στις 19.40 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας σε ένα μίνιβαν.
Οι άνδρες περπάτησαν ήρεμα προς τους ανιχνευτές μετάλλων στο Crocus City Hall, πυροβολώντας εξ επαφής με τα αυτόματα όπλα τους τρομοκρατημένους πολίτες που έπεσαν ουρλιάζοντας στο έδαφος υπό βροχή σφαιρών.
Τα ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες γύρω στις 20.15 τοπική ώρα για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στο Κρανσνογκόρσκ, στα βορειοδυτικά περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.
Οι υπηρεσίες διάσωσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφεραν πως οι δράστες «άνοιξαν πυρ εναντίον των μελών της ασφάλειας στην είσοδο της αίθουσας συναυλιών», προτού «αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους».
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα προτού ανοίξουν πυρ και εκτοξεύσουν «μία χειροβομβίδα ή μία εμπρηστική βόμβα, που προκάλεσε μια πυρκαγιά».
«Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα έπεσε στο πάτωμα για να προστατευτεί από τα πυρά, για περίπου 15-20 λεπτά, αφότου άρχισαν να βγαίνουν τρέχοντας πανικόβλητοι», ανέφερε η ίδια πηγή.
Οι ρώσοι ερευνητές περιέγραψαν πώς οι άνδρες άρχισαν να βάζουν φωτιά στο κτίριο. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως έριξαν ενός είδους εύφλεκτο υγρό στα καθίσματα και τις κουρτίνες προτού βάλουν φωτιά.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο λίγες ώρες μετά την επίθεση είδε τον μαύρο καπνό και τις φλόγες να υψώνονται πάνω από τη στέγη της αίθουσας συναυλιών, η οποία μπορεί να υποδεχθεί έως και 6000 ανθρώπους. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ένα τμήμα της στέγης κατέρρευσε. Η πυρκαγιά στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο.
Ο απολογισμός
Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 133, ωστόσο η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today έκανε λόγο για 143 νεκρούς.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, 145 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η περιφέρεια της Μόσχας έκανε γνωστό πως 121 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως 60 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν περίπου 100 άτομα που βρίσκονται στο υπόγειο της αίθουσας συναυλιών. Επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι αρχές επέτρεψαν επίσης να «σωθούν άνθρωποι που είχαν καταφύγει στη στέγη του κτιρίου με τη βοήθεια εξοπλισμών ανέλκυσης».