Latest News

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Πώς οι κατάσκοποι υπέκλεψαν συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών του στρατού για την Ουκρανία

 Είναι σχεδόν μεσάνυχτα στη Σιγκαπούρη. Ο αξιωματικός της  Luftwaffe, της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκεται στο δωμάτιο... του ξενοδοχείου.

Έχει ταξιδέψει στην Σιγκαπούρη για να βάλει πλάτη στους μεγάλους παίκτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του μεγαλύτερου αεροπορικού σόου της Ασίας. Είχε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν μπορεί να κοιμηθεί.

Ο αντισυνταγματάρχης Φρανκ Γκράφε περιμένει να του τηλεφωνήσει για τη δουλειά το αφεντικό του- ο αρχηγός της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο, μιλάει με δυο συναδέλφους του. Ακούγεται χαλαρός στη γραμμή, συζητά για την καταπληκτική θέα που έχει από το δωμάτιό του, λέει ότι μόλις γύρισε στο ξενοδοχείο αφού απόλαυσε ένα ποτό μετά τη δουλειά…

«Δεν ακούγεται άσχημα», λέει ο συνομιλητής του.

Λίγο αργότερα τον καλεί ο αντιπτέραρχος Ίνγκο Γκέρχαρτζ. Η συνομιλία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και κάποια στιγμή αναφέρονται σε ευαίσθητα υπηρεσιακά θέματα, μεταξύ αυτών και στη συζήτηση για το αν η Γερμανία θα πρέπει να στείλει τους πυραύλους κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

Αυτό που κανένας δεν αντιλαμβάνεται στη διάρκεια της συνομιλίας είναι ότι η γραμμή είναι παγιδευμένη και η συζήτηση καταγράφεται…

Δύο εβδομάδες μετά από αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, το ηχητικό διαρρέει στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, RT.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι έγινε αυτή η συνομιλία και κατά την επίσημη εκδοχή υπεκλάπη από Ρώσους κατασκόπους. Ο άνθρωπός τους στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, είχε «διαρροή δεδομένων».

Τα «δεδομένα» που διέρρευσαν, είχαν κάνει στο μεταξύ τον γύρο του κόσμου…

Οι ανώτατοι αξιωματικοί της γερμανικής αεροπορίας συζητούσαν για το πώς θα μπορούσε η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, ποιους στόχους θα μπορούσαν να χτυπήσουν και κατά πόσο ο Όλαφ Σολτς θα δώσει το πράσινο φως για την ενίσχυση της Ουκρανίας με αυτούς τους πυραύλους.

Πως έγινε η υποκλοπή

Το ερώτημα που προκύπτει, πέρα από το μείζον πολιτικό ζήτημα, είναι πώς τα κατάφεραν οι κατάσκοποι να υποκλέψουν την τηλεφωνική συνομιλία. Η απάντηση που δίνεται  από την γερμανική κυβέρνηση, ως τώρα, υποδεικνύει ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές «η διαρροή δεδομένων» προκλήθηκε από κάποια πλευρά που χρησιμοποίησε ανασφαλή γραμμή είτε μέσω κινητού, είτε μέσω του wi-fi του ξενοδοχείου.

«Νομίζω ότι αυτό είναι καλό μάθημα για όλους: ποτέ να μην χρησιμοποιείτε το ίντερνετ του ξενοδοχείου αν θέλετε να κάνετε μία ασφαλή κλήση», σχολίασε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Βρετανία, Μιγκέλ Μπέργκερ, μιλώντας στο BBC. Κάποιοι μάλλον σκέφτονται ότι η συμβουλή του άργησε… σχολιάζει το BBC.

Επικράτησε αμηχανία όταν διαπιστώθηκε ότι η κλήση έγινε στην ευρέως χρησιμοποιούμενη  πλατφόρμα WebEx, αλλά το Βερολίνο επιμένει ότι οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν μία ασφαλή, πιστοποιημένη έκδοση. Όντως ο καθηγητής Άλαν Γουντγουορντ, του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Surrey, λέει ότι το WebEx παρέχει κρυπτογράφηση υπό την προϋπόθεση ότι «χρησιμοποιείτε το app» της πλατφόρμας.

Όταν όμως μεσολαβεί μια επίγεια γραμμή ή ένα ανοιχτό wi-fi ξενοδοχείου η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη και οι Ρώσοι πράκτορες ήταν έτοιμοι και περίμεναν κάπου γύρω από τον χώρο όπου γινόταν η μεγάλη αεροπορική επίδειξη στη Σιγκαπούρη.

Αν είσαι κατάσκοπος «σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, αξίζει να περνάς κάποια ώρα σε ένα πάρκινγκ ή να νοικιάζεις δωμάτιο σε κοντινό ξενοδοχείο», λέει ο καθηγητής Γούντγουορντ.

Βεβαίως θεωρητικά οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και μία κεραία μεγάλου βεληνεκούς σε συνδυασμό με κάποιο υπολογιστικό πρόγραμμα που μπορεί να παρακολουθεί την κίνησης το τοπικό δίκτυο.

«Είναι σαν να χτυπάς το κουδούνι από πόρτα σε πόρτα για να δεις τι μπορεί να βρεις. Κάποια στιγμή θα βρεις μία που θα είναι ξεκλείδωτη», λέει ο καθηγητής Γούντγουορντ.

Ο Χένινγκ Σάιντλερ, ερευνητής με εξειδίκευση στην κρυπτογραφία, πιστεύει ότι η πιο πιθανή θεωρία είναι ότι ο Γερμανός αξιωματικός στη Σιγκαπούρη τηλεφώνησε από το κινητό του και η κλήση εντοπίστηκε από την κεραία των κατασκόπων. «Είναι σαν να ψαρεύεις με δυναμίτη. Απλά πετάς ένα μασούρι δυναμίτη στη λίμνη και μετά περιμένεις να δεις τι ψάρια βγαίνουν στον αφρό. Αυτή θα ήταν η πιο ζουμερή ψαριά τους», λέει ο Σάιντλερ.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη το Βερολίνο δείχνει να ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο- ότι ένας Ρώσος κατάσκοπος απλά τηλεφώνησε, έμεινε στη γραμμή και κανένας δεν τον πήρε είδηση…

Όποια θεωρία κι αν υποστηριχτεί οι κατάσκοποι ήταν τυχεροί, ενώ η Γερμανία δεν ήταν …