Απορρίφθηκαν τα πέντε διαφορετικά αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών/ μη κρατικών πανεπιστημίων... στη χώρα.
Παράλληλα, ατελέσφορη αποδείχθηκε η πρόταση της Νέας Αριστεράς προς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιούν το Σύνταγμα «ως φύλο συκής».
Ο κ. Πιερρακάκης απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, του είπε πως είναι «αυτονόητες οι απαντήσεις σε όσα ισχυρίσθηκε» και πρόσθεσε ότι «σε εσάς έχω θέσει ένα ζήτημα στις Επιτροπές το οποίο δεν έχει βρει απάντηση».
«Γιατί το 2018 ο κ. Γαβρόγλου έφερε στον νόμο 4521 του 2018 μία διάταξη με την οποία αναγνώριζε όλα τα πτυχία των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην Ελλάδα ως απολύτως νόμιμα. Μια διάταξη που αφαιρέθηκε ύστερα από ντιμπέιτ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάταξη αυτή είχε κατατεθεί με βάση την αρχή της διασυνοριακότητας, η οποία αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης κι όχι αυτό της σύστασης όπως λέμε στο νομοσχέδιο» συνέχισε.
Ο ισχυρισμός μας, είπε ο κ. Πιερρακάκης, είναι πως «αυτό το οποίο κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο διότι απ' ό,τι φαίνεται αυτό ακριβώς πίστευε και ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέθετε τη συγκεκριμένη διάταξη και μάλιστα εμείς το κάνουμε με πολύ πιο αυστηρούς όρους απ' ό,τι εσείς».
Ο υπουργός επισήμανε ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στη γνωμοδότησή της «διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας του κειμένου. Διότι λέει ακριβώς αυτά που λέγαμε στις Επιτροπές: ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης ότι εμείς υιοθετούμε αυτή τη σχολή σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας, διότι στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως προσβλητικό για τη δικαστική εξουσία να θεωρούν ότι όλα κρίνονται από την Αντιπολίτευση κι όχι από τη δικαστική εξουσία».
Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, με τη διαδικασία να αναμένεται πολύωρη καθώς ήδη έχουν εγγραφεί 167 βουλευτές στη λίστα των ομιλητών, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
«Θεσμική εκτροπή με απροκάλυπτο τρόπο» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ως «λέγουσα», υποστήριξε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της Αρχής και των άρθρων του Δ' Μέρους που αφορούν τις ρυθμίσεις για την δυνατότητα ίδρυσης παρατημάτων ξένων πανεπιστημίων λέγοντας «πως έχει εκπλαγεί ο νομικός κόσμος της χώρας και όχι μόνο οι συνταγματολόγοι από την αντισυνταγματική πρωτοβουλία που μας καταθέτετε η οποία δεν έχει προηγούμενο στην λειτουργία του ελληνικού Κράτους ως σήμερα».
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «θεσμική εκτροπή» καθώς όπως είπε «επιμένετε στην παρερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αναθέτοντας τις υπηρεσίες παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατ' αποκλειστικότητα» και πρόσθεσε ότι «η συνταγματική αυτή επιταγή στην κυριολεξία παραβιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο καθώς η νομοθετική σας πρωτοβουλία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και δίνεται την δυνατότητα σε Νομικά Πρόσωπα του Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή στις λεγόμενες πανεπιστημιακές εταιρείες , σε εταιρείες της αγοράς».
Η κυρία Τζάκρη καταλόγισε στην κυβέρνηση παραβίαση του Συντάγματος με όπως είπε «απροκάλυπτο τρόπο» σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί μοναδικό ιστορικό περιστατικό συνταγματικής παραβίασης» και εκτίμησε πως «θα δημιουργήσει ένα παράλληλο χάος στην αντίστοιχη αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλετε να εγκαθιδρύσετε». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τελικά το θέμα θα κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια και προέβλεψε ότι εκεί «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα καθαιρεθεί».