Latest News

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Οι έξι κατηγορίες και το κόστος


Η υπουργική απόφαση με όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στην Εφημερίδα... της Κυβερνήσεως. Στόχος σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθούν οι πολύμηνες λίστες αναμονής στα τακτικά περιστατικά, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τον ένα χρόνο.

Στην απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τον υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, καθορίζονται μεταξύ άλλων οι αμοιβές των γιατρών και των νοσηλευτών αλλά και το ωράριο που θα πρέπει να ακολουθείται. Σημειώνεται ότι η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων θα είναι στις 15.00 το μεσημέρι και η λήξη τους στις 22.00 το βράδυ και οι ασθενείς θα πληρώνουν από 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Για μια πολύ μικρή επέμβαση το κόστος για τον ασθενή θα είναι 300 ευρώ ενώ για μικρή επέμβαση 500 ευρώ, για μεσαία 900 ευρώ, για μεγάλη 1.200 ευρώ για βαρειά 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαρειά 2.000 ευρώ.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στη χειρουργική ομάδα που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.
  • Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαρειά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαρειά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολυ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη

Παράλληλα στην ίδια απόφαση προβλέπεται πώς θα πληρώνονται με 15 ευρώ την ώρα οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό που θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία. Επίσης στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15.00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Πάντως διευκρινίζεται ότι χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22.00 το βράδυ.

Απογευματινά χειρουργεία με όρους

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δύναται «να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους».

Θα μπορούν να συμμετέχουν στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία «το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης

Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό αυτό μπορεί να συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύειδεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Ο έλεγχος λειτουργίας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών στη λειτουργία τους ορίζεται η διατήρηση του αριθμού και της κατηγορίας των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του Νοσοκομείου, ανά τμήμα/κλινική και ανά εξάμηνο.

Σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι την, κατά τα ανωτέρω, αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.