Σε μονομαχία για δύο εξελίχθηκε η εκλογική βραδιά της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης»... στις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε ήδη νικητής στις 12 από τις δεκαπέντε πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της «Σούπερ Τρίτης», του σημαντικότερου ραντεβού της κούρσας, κατά προβλέψεις και στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.
Ο πρώην πρόεδρος, κατά τους υπολογισμούς αυτούς στη «Σούπερ Τρίτη», κέρδισε σε Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη και Μινεσότα τη μοναδική αντίπαλό του πλέον στην κούρσα, τη Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβεύτρια της κυβέρνησής του στον ΟΗΕ. Αναδεικνύεται επίσης νικητής στο Τέξας, μεγάλη πολιτεία του αμερικανικού Νότου, μια από τις πολυπληθέστερες της χώρας.
Η «Σούπερ Τρίτη» είναι κρίσιμη αναμέτρηση σε κάθε προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς διεξάγονται ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες και μια περιοχή (την αμερικανική Σαμόα) για την ανάδειξη των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων. Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν χθες στις διαδικασίες των παρατάξεών τους ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
«Σούπερ Τρίτη»: Οι νίκες Μπάιντεν και το παράδοξο
Στην πλευρά των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, που διεκδικεί το χρίσμα της παράταξής του πρακτικά χωρίς σοβαρό αντίπαλο, αναμένεται να κερδίσει και στις 15 πολιτείες.
Οι αντίπαλοί του, ο πολιτικός Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα και η συγγραφέας Μάριαν Γουίλιαμσον, ουδέποτε προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρά τις συνεχιζόμενες επικρίσεις για την προχωρημένη ηλικία του προέδρου, ή τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, παρά την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως θεωρείτο δεδομένο, αναδεικνύεται νικητής των διαδικασιών σε δέκα πολιτείες, όπως και στην Άιοβα, όπου η ψηφοφορία έγινε επιστολικά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Πριν από τέσσερα χρόνια, υπέβαλα υποψηφιότητα λόγω της υπαρξιακής απειλής που έθετε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική που όλοι πιστεύουμε», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωση, τονίζοντας την πρόοδο υπό τη διακυβέρνησή του στις θέσεις εργασίας, τον πληθωρισμό, τις τιμές συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τον έλεγχο των όπλων.
Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι εάν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα επί διακυβέρνησής του θα είναι σε κίνδυνο. «Είναι επικεντρωμένος στη δική του εκδίκηση και ανταπόδοση, όχι στον αμερικανικό λαό», σημείωσε ο Μπάιντεν για τον Τραμπ.
Αν και ο Τζο Μπάιντεν «σκούπισε» όλες τις πολιτείες όπου διεξάγονταν ψηφοφορίες για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές χθες «Σούπερ Τρίτη», μια φτωχή και μόνη περιοχή του αντιστάθηκε: η αμερικανική Σαμόα, αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, επέλεξε αντί γι’ αυτόν τον εντελώς άσημο διεκδικητή του χρίσματος Τζέισον Πάλμερ.
Κατά στατιστικές προβολές και προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ, ο επιχειρηματίας, με 51 ψήφους, έναντι 40 του προέδρου Μπάιντεν, κέρδισε τους έξι αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος που διακυβεύονταν.
«Επιτέλους, κάτι ιδιαίτερο κι απροσδόκητο αυτή την αδιάφορη Σούπερ Τρίτη», σχολίασε μέσω X (του πρώην Twitter) ο πολιτολόγος του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας Λάρι Σαμπάτο.
«Υ.Γ.: Δεν έχω ιδέα ποιος είναι αυτός», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Τζέισον Πάλμερ.
Εξαιτίας του καθεστώτος της, δηλαδή του ότι είναι περιοχή και όχι πολιτεία, οι περίπου 40.000 κάτοικοι στην αμερικανική Σαμόα δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.