Latest News

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας- Φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή του πανεπιστημίου προκάλεσε ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές της Πάτρας, καθώς πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά στην... πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που εντοπίζεται σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών το τελευταίο διάστημα.

Τον 20χρονο βρήκαν οι γονείς του σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του.

Τί είναι η μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με τον eody.gov.gr, πρόκειται για φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό. Αυτές οι προστατευτικές μεμβράνες ονομάζονται μήνιγγες.

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. Συχνά αίτια τα οποία προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.α.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να διαφοροποιούνται:

  • Αιφνίδιος πυρετός
  • Αυχενική δυσκαμψία
  • Κεφαλαλγία
  • Σύγχυση
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Φωτοφοβία
  • Στην περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει και εξάνθημα, μπορεί να υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο αίτιο μηνιγγίτιδας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του νοσήσαντος νεαρού φοιτητή στην Πάτρα, πρόκειται για μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο όπου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη και μάλιστα όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα κατά την χρονική περίοδο των 7 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.