Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης κατείχε κάποτε το ίδιο αξίωμα με τη Βασιλάκου, αλλα στην Αθήνα. Από το 2016 έως το 2019 (επί δημαρχίας, δηλαδή, του Γιώργου Καμίνη), υπήρξε αντιδήμαρχος Αθηνών, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Κόσμος», οι τρεις Έλληνες πολιτικοί αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος κόμματος. «Ο Κόκκαλης αναμένεται να αποτελέσει το έμπειρο στέλεχος του κόμματος σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Βασιλάκου μπορεί με τη σειρά της να φέρει την πολιτική της εμπειρία στο εγχείρημα», αναφέρει η βιεννέζικη εφημερίδα Der Standard.
Σύμφωνα με την προγραμματική προκύρηξη του κόμματος, προτεραιότητά του είναι η «κοινωνική οικολογία», δηλαδή η δημιουργία ιδανικών συνθηκών αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Ανάμεσα στα όσα θέλουν να προωθήσουν οι πολιτικοί του «Κόσμος» συγκαταλέγονται μία νέα, πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2040, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με δίκαιες αμοιβές, η προσιτή στέγαση και η δίκαιη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων.
Σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου, ο «Κόσμος» θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό κόμμα των Πρασίνων. Σύμφωνα με πηγές μέσα από το κόμμα, με τις οποίες μίλησε η Der Standard, ο «Κόσμος» έκανε ήδη μία «κρούση» στους Ευρωπαίους Πράσινους, στο τελευταίο συνέδριο του κόμματός τους στις αρχές του Φλεβάρη.
Ποια είναι η πολιτικός Μαρία Βασιλάκου – Οι σχέσεις με Ελλάδα και Αυστρία
Η 55χρονη Μαρία Βασιλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα από Έλληνες γονείς. Η μητέρα της ήταν χρυσοχόος και ο πατέρας της εργολάβος. Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα, η Βασιλάκου μετέβη στην Αυστρία για σπουδές διερμηνείας και γλωσσολογίας.
Η ενασχόλησή της με την πολιτική ξεκίνησε απ’ όταν η Βασιλάκου ήταν στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με τη Βασιλάκου να εμπλέκεται στην Ένωση Αυστριακών Φοιτητών. Το 1996, η Βασιλάκου μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βιέννης με το Κόμμα των Πρασίνων και έγινε εκπρόσωπος του κόμματος για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών.
Στις εκλογές του 2001, η πολιτικός ήρθε δεύτερη σε «σταυρούς» στο πράσινο ψηφοδέλτιο. Το 2005, εξελέγη ως η κορυφαία υποψήφια, με το κόμμα της να πετυχαίνει 14,6% στις τοπικές εκλογές, το καλύτερό τους ποσοστό ως τότε. Το 2009, στη Βασιλάκου έγινε πρόταση να αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά εκείνη αρνήθηκε.
Το 2010, έγινε η πρώτη «Πράσινη» αντιδήμαρχος της Βιέννης, αναλαμβάνοντας το νεοσύστατο τμήμα για την αστική ανάπτυξη, τις μεταφορές, την προστασία του κλίματος, τον ενεργειακό σχεδιασμό και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Το 2018, μετά από «εσωτερική αναταραχή» στο κόμμα της, η Βασιλάκου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή της Βιέννης.
Σύμφωνα με την Der Standard, τα σημαντικότερα έργα της Βασιλάκου περιλαμβάνουν την μετατροπή της οδού Mariahilfer Straße στη Βιέννη σε ζώνη πεζών, καθώς και την καθιέρωση του ετήσιου εισιτηρίου των 365 ευρώ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της αυστριακής πρωτεύουσας. Όταν εγκατέλειψε την πολιτική, εργάστηκε ως σύμβουλος στον τομέα της αστικής ανάπτυξης και του μετασχηματισμού. Το 2019, συμμετείχε σε ένα δεκαπενταμελές ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «κλιματικά ουδέτερες» πόλεις.
Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Μαρία Βασιλάκου είναι παντρεμένη από το 1995 με τον Αυστριακό γλωσσολόγο και σύμβουλο επικοινωνίας, Μπερντ Ματούσεκ. Η ίδια κατέχει τόσο την ελληνική, όσο και την αυστριακή υπηκοότητα.