Ο σεισμός στις Στροφάδες ήταν διπλός και η κύρια δόνηση μετρήθηκε στα 5,8 Ρίχτερ, στις 09:12:49 το πρωί της Παρασκευής, ανατολικά... των Στροφάδων.
Ο σεισμός ήταν διπλός, καθώς σχεδόν ένα λεπτό πριν από την δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού. Οι σεισμοί εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, στα όρια του γνωστού ως Ελληνικού σεισμικού τόξου του Ιονίου, που έχει δώσει κατά το παρελθόν πολύ ισχυρές δονήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Καραστάθης, οι σεισμολόγοι παρακολοθούν την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν ο σεισμός ήταν ή όχι ο κύριος.
Λέκκας για τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις Στροφάδες: Ο σεισμός είναι στο όριο του ελληνικού τόξου - Αποδεσμεύτηκε μεγάλη ποσότητα ενέργειας
Μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως ο σεισμός εκδηλώθηκε στο όριο του ελληνικού τόξου, εκεί που η Ευρασιατική πλάκα συναντά την Αφρικανική, σε σχετικά μεγάλο βάθος 20 χιλιομέτρων, γι΄αυτό και έγινε έντονα αισθητός σε μία μεγάλη περιοχή. Το ελληνικό τόξο έχει μεγάλη δυναμικότητα, και μπορεί να δώσει έναν σεισμό μεγέθους 6-6,5 Ρίχτερ, ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τη δυναμικότητα του συγκεκριμένου ρήγματος, είπε. «Με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ αποδεσμεύτηκε μεγάλη ποσότητα ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, λόγω της μεγάλης απόστασης από την ξηρά, εκτιμάται ότι δεν θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις, ενώ επιπλέον αυτού, η σεισμική ενέργεια κατευθύνεται βορειοανατολικά, όχι προς κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ζημιές. Μικρές ζημιές έχουμε μόνο στο μοναστήρι στις Στροφάδες, πρόσθεσε.
Τσελέντης για τα 5,8 Ρίχτερ: Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας
Ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας από τον σεισμό, τόνισε ο Άκης Τσελέντης, καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι αναμένει να υπάρξει ακολουθία στην σεισμική δραστηριότητα με μικρότερες δονήσεις. Το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δίνει συχνά σεισμούς τέτοιου μεγέθους, στη θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων, στο Ιόνιο, ανάμεσα σε Ζάκυνθο, Μεσσηνία και Ηλεία. «Ο σεισμός είναι ένας και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του», εξήγησε.
Στον δήμο Ζαχάρως, που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν τα κτήρια των σχολείων, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθεί ζημιές στις τοπικές αρχές στη Ζάκυνθο, την Ηλεία και τη Μεσσηνία.