Συναγερμό σε ΕΥΠ και Λιμενικό έχει προκαλέσει ο εντοπισμός 4 εκατ. αντιεπιληπτικών χαπιών, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα σε παλιό αλιευτικό σκάφος ανοικτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Προηγήθηκε μυστική παρακολούθηση από άνδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ενός υπηκόου Αιγύπτου, ο οποίος έφτασε αεροπορικώς στην Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο αλλοδαπός μετά την άφιξή του στη χώρα μας κατευθύνθηκε οδικώς στο λιμάνι του Λαυρίου και επιβιβάστηκε σε αλιευτικό σκάφος, στο οποίο τον περίμεναν δύο ομοεθνείς του. Λίγη ώρα μετά τον απόπλου, στελέχη του Λιμενικού που είχαν στο μεταξύ ειδοποιηθεί καταδίωξαν με ταχύπλοο σκάφος και ακινητοποίησαν το αλιευτικό, υποχρεώνοντάς το να επιστρέψει στο λιμάνι του Λαυρίου.
Ακολούθησε έρευνα στα αμπάρια του, όπου εντοπίστηκαν εκατοντάδες κούτες με σκευάσματα πρεγκαμπαλίνης, ενός ισχυρού παυσίπονου, που χορηγείται για την αντιμετώπιση των κρίσεων επιληψίας, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό σε χώρες του Μαγκρέμπ και στις κοινότητες υπηκόων χωρών της βόρειας Αφρικής, που ζουν σε Γαλλία και αλλού. Επρόκειτο για γενόσημο που είχε παρασκευαστεί στην Ινδία, ενώ στα συνοδευτικά έγγραφα που οι τρεις Αιγύπτιοι επέδειξαν στους άνδρες του Λιμενικού ως τελικός προορισμός του φορτίου αναγραφόταν η Αλγερία.
Συναγερμός σε ΕΥΠ, Λιμενικό, ΕΟΦ και ΣΔΟΕ – Αγοράζουν μαζικά το γνωστό παυσίπονο – αντιεπιληπτικό φάρμακο από φαρμακεία της Αθήνας και το πωλούν ως ναρκωτικό σε χώρες του Μαγκρέμπ.
Το φορτίο –περίπου 4 εκατ. χάπια– δεσμεύθηκε και για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, αλλά και το ΣΔΟΕ, ενώ δείγματα των δισκίων πρόκειται να σταλούν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Οι δύο Αλγερινοί
Το φθινόπωρο του 2023, στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπειτα από έρευνα αρκετών μηνών είχαν σχηματίσει δικογραφία εις βάρος ενός ζεύγους Αλγερινών. Προέκυψε ότι αγόραζαν μαζικά σκευάσματα πρεγκαμπαλίνης από φαρμακεία του κέντρου των Αθηνών και στη συνέχεια τα έστελναν με εταιρείες courier στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Η δικογραφία του ΣΔΟΕ αφορούσε το πλημμέλημα της διακίνησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων, με αρμόδιες πηγές να εξηγούν ότι κάθε φάρμακο που διακινείται μακριά από φαρμακαποθήκες ή φαρμακεία θεωρείται ψευδεπίγραφο και άρα επικίνδυνο για κατανάλωση. Για την ίδια υπόθεση, τα στελέχη του ΣΔΟΕ είχαν αναζητήσει και ένα τρίτο πρόσωπο, Γάλλο υπήκοο με καταγωγή από την Αλγερία, που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο και, πάντως, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη.
Στην κατοχή των δύο κατηγορουμένων είχαν βρεθεί περίπου 40.000 αντιεπιληπτικά χάπια, όπως επίσης voucher από αποστολές δεμάτων στη Γαλλία και αποδεικτικά είσπραξης εμβασμάτων. Στελέχη του ΣΔΟΕ με άριστη γνώση του θέματος ανέφεραν στην «Κ» ότι τα σκευάσματα κοστίζουν στην Ελλάδα περίπου 10 ευρώ και πωλούνται ως ναρκωτικά στη Γαλλία προς περίπου 60 ευρώ. Είπαν ακόμη ότι η μαζική αγορά σκευασμάτων πρεγκαμπαλίνης από φαρμακεία της Αττικής δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά, όπως επίσης ότι η «χοντρική» πώλησή τους από φαρμακοποιούς δίχως μάλιστα ιατρική συνταγή απαγορεύεται.Ανάλογες υποθέσεις έχει χειριστεί τους τελευταίους μήνες και η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής κυρίως έπειτα από κατασχέσεις δεμάτων με χάπια πρεγκαμπαλίνης στο αεροδρόμιο. Στη διάρκεια του 2023, από αστυνομικούς της υπηρεσίας ολοκληρώθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με τα στελέχη της Δίωξης να διευκρινίζουν ωστόσο ότι τα περιθώρια αντίδρασής τους είναι περιορισμένα, καθώς αντίθετα με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μεταξύ αυτών και η Γαλλία) τα χάπια πρεγκαμπαλίνης δεν είναι χαρακτηρισμένα ως ναρκωτικές ουσίες και, επομένως, η διακίνησή τους δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου. Οι τρεις υπήκοοι Αιγύπτου που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος δεν συνελήφθησαν από τα στελέχη του Λιμενικού που έχουν την ευθύνη της έρευνας. Παραμένουν, όμως, υπό επιτήρηση και μάλιστα χθες εξετάστηκαν από αξιωματούχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ΕΥΠ, εξάλλου, ήταν αυτή που πρώτη ενημερώθηκε για την ύποπτη δράση των τριών ανδρών.
Η ανακοίνωση του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ
Πεντακόσια (500) χαρτοκιβώτια βάρους 3.147,500kg., που περιείχαν συνολικά τρία εκατομμύρια επτακόσιες πενήντα (3.750.000) κάψουλες-χάπια (δραστικής-φαρμακευτικής ουσίας “BREGABALIN NERVIGESIC”) εντοπίσθηκαν από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου παρουσία στελεχών του Τελωνείου Λαυρίου, σε ιδιωτικό σκάφος σημαίας του Ηνωμένου Βασίλειου.
Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες της 21ης Μαρτίου 2024 ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που προήλθαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π), για την δράση κυκλωμάτων Αιγυπτίων οι οποίοι δρουν και δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου προέβησαν στην αναζήτηση και στον εντοπισμό του σκάφους.
Κατόπιν εισαγγελικής εντολής το σκάφος παραμένει δεσμευμένο μαζί με το φορτίο του στο λιμάνι του Λαυρίου.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου.