Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για το δυστύχημα των Τεμπών, καταψηφίστηκε από τους 159 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά.
Ναι στην πρόταση δυσπιστίας ψήφισαν 141 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 300 βουλευτές.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.
«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», σημείωσε. «Ας ξεκινήσουμε από το παραπλανητικό δημοσίευμα του Βήματος. Όλες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. ‘Αλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ότι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», πρόσθεσε.
«Το 90% της κοινωνίας δε σας πιστεύει πια και δε σας εμπιστεύεται, η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα και η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκοπικών σας ποσοστών», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Η αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση οδήγησε και σε κάτι ακόμα, στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου, γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», τόνισε. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στην ομιλία του κάποιες απαντήσεις για τους λόγους παραίτησης δυο κορυφαίων υπουργών. «Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δε γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δε γνωρίζετε τι κάνει κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη».
Ειδικά για τον τέως υπουργό, τον κ. Καραμανλή, αφού τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο» και τον κάλεσε να βγει να πει πως δεν τον καλύπτει η διάταξη για την ασυλία υπουργών, ζήτησε «να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί» καλώντας όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν.
«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης», αναρωτήθηκε. «Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλό ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε.
«Η συλλογική σας φαυλότητα σας έφερε στο σημείο να με κατηγορήσετε ότι κίνητρό μου είναι η διαπλοκή, ποια διαπλοκή; Με ποια μιντια; Με ποια συμφέροντα; Εσείς κατηγορείτε εμένα. Αυτά που το πρωί της Κυριακής λέγατε θέλουν να σας ρίξουν και μετά έπιναν ποτάρες κάπνιζαν πούρα ή τους στείλατε να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης;; κι είμαστε εμείς η διαπλοκή κι όχι εσείς;» σημείωσε αναφερόμενος στις παραιτήσεις των Παπασταύρου-Μπρατάκου από την κυβέρνηση. «Αν ίσχυαν όσα λετε δεν θα είχαν παραιτηθεί στενοί σας συνεργάτες, πρώτα ανιψιός, μετά αυτός που πήρε θέση Μπρατάκος, Παπασταύρου, αλλά πυρήνας διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή ρωτούσαμε τι μετέφερε το τρένο και πως «έχει καταγγείλει λαθρεμπόριο των εμπορικών αμαξοστοιχιών». Τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με φόβο.
H Ζωή Κωνσταντοπούλου ως η αρχηγός του μικρότερου σε δύναμη κόμμα θα έπρεπε να τοποθετηθεί πρώτη, ωστόσο δεν ήταν στην ώρα της στη Βουλή, δήλωσε κόλλημα και η συνεδρίαση διακόπηκε. Τελικά αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συζήτηση με τους υπόλοιπους. Μετά τις τοποθετήσεις των Δημήτρη Νατσιού και Βασίλη Στίγκα, η συνεδρίαση διακόπηκε για δεύτερη φορά με την αντιπρόεδρο Όλγα Γεροβασίλη να αναφέρει ότι υπάρχει κίνηση στους δρόμους και καθυστέρησε να φτάσει στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστοποίησε πως δεν παραχωρεί την σειρά του στην Ζωή Κωνσταντοπούλου κι έτσι μετά τον κ. Χαρίτση η συνεδρίαση διακόπηκε εκ νέου αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είχε φτάσει ακόμη στη Βουλή. Μετά από συνεχείς διακοπές η κα Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο βήμα με μια… στοίβα από έγγραφα.
Από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε τη ζωή 57 ανθρώπων στα Τέμπη. «Οι τραυματίες, ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέτα που δεν βρέθηκε ίχνος της. Ζητούν δικαίωση τα τρία κορίτσια, ο Ντένις, η Μάρθη, η Έλενα που είχε ένα κακό προαίσθημα και είπε θα πάρω το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια». Στη συνέχεια είπε πως «κανείς από τα θύματα δεν γνώριζε πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, άκουγαν τις δικές σας διαβεβαιώσεις, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος 3 μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων».
Να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα συμφωνήσει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις επικλήσεις στη Δικαιοσύνη, κάλεσε ο Αλέξης Χαρίτσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να παραιτηθεί άμεσα, εγκαλώντας τον για ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική συμπεριφορά, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση για τα «μπάζα».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς τεκμηριώνοντας τους λόγους για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας την οποία αυτή συνυπέγραψε αναφέρθηκε σε κρίση Δημοκρατίας με «καθοριστική ευθύνη» της κυβέρνησης της Δεξιάς. Μιας κυβέρνησης, είπε, που «πορεύτηκε με αλαζονεία και με έπαρση, έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες της, έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια που έχουν κοστίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Aνεπάρκεια καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης».
Κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε ναι».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του, χθες αντί για σήμερα, ημέρα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, καθώς αναχώρησε για την Κύπρο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης στο έγκλημα, αλλά και στην Εξεταστική Επιτροπή στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες και έκλεισε άρον άρον την διαδικασία.