Latest News

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Τρομοκρατία, ποινικοί, Greek Mafia: Το τρίγωνο της ένοπλης βίας - Οι ληστείες, οι βομβιστικές επιθέσεις και ο πόλεμος για το λαθρεμπόριο τσιγάρων


Ο άγνωστος κούριερ ήταν τρομοκράτης; Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, που ερευνούν την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με στόχο την... πρόεδρο Εφετών.

Δεν αποκλείουν ο αταυτοποίητος άνδρας που εμφανίστηκε ως υπάλληλος εταιρίας ταχυμεταφορών και παρέκαμψε όλες τις δικλίδες ασφαλείας παραδίδοντας τον φάκελο-βόμβα να ήταν μέλος της τρομοκρατικής ομάδας που οργάνωσε την επίθεση και όχι κάποιος εν αγνοία μεταφορέας του δέματος.

Γουδί, έδρα των ΜΑΤ. Σταδίου, υπουργείο Εργασίας. Θεσσαλονίκη, δικαστήρια. Μια απενεργοποιημένη βόμβα, μία «τέλεια έκρηξη» και ένας παγιδευμένος εκρηκτικός φάκελος. Στόχος τα Σώματα Ασφαλείας, η Δημόσια Διοίκηση και η Δικαιοσύνη. Η ραγδαία κλιμάκωση των ενεργειών και η ολική επαναφορά της τρομοκρατίας προκαλούν ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ., με αρμόδιους αξιωματικούς να μην αποκλείουν ακόμα ένοπλες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον.

Οι έρευνες των αρχών δεν περιορίζονται μόνο στην προσπάθεια ταυτοποίησης προσώπων και πιθανών «κοινών παρονομαστών» που έδρασαν σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, αλλά εξετάζουν ακόμα και ενδεχόμενη ώσμωση έγκλειστων τρομοκρατών με ποινικούς και μέλη της GREEK MAFIA. Αυτή την πληροφορία φέρεται να είχαν ακολουθήσει οι αρχές και στην πρόσφατη σύλληψη του 45χρονου καταδικασμένου μέλους της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς στον Πειραιά, χωρίς όμως να προκύπτουν στοιχεία.

Αγνωστη ταυτότητα

ADVERTISEMENT

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν όλες τις κινήσεις του ύποπτου άνδρα που παρέδωσε τον φάκελο, όμως έως τώρα η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη και δεν έχει συνδεθεί με κάποια εταιρία ταχυμεταφορών. Μέχρι να γίνει αυτό, οι αρχές ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι επίδοξοι βομβιστές να έδρασαν αυτοπροσώπως, θέλοντας να αυξήσουν τις πιθανότητες για επιτυχημένο χτύπημα.

Παρά το γεγονός ότι η καθημερινή αλληλογραφία περνάει από το μηχάνημα X-RAY που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων για τον εντοπισμό μεταλλικών αντικειμένων, ο φάκελος που ήταν παγιδευμένος με ζελατοδυναμίτιδα, έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτή η ολιγωρία στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνών. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του υπογείου, προκαλώντας υλικές ζημιές ενώ αυτή ήταν η αιτία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ήταν και η τοποθέτηση μηχανημάτων X-RAY και η τοποθέτηση αστυνομικών φρουρών στις εισόδους.

Ψάχνουν σύνδεση των επιθέσεων

Ο μηχανισμός που εντοπίστηκε μέσα στο παγιδευμένο φάκελο έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για γενετικό υλικό ή αποτυπώματα του «κατασκευαστή». Σε περίπτωση που ο δράστης έκανε το λάθος να αφήσει κάποιο αποτύπωμα, οι αρχές θα επιχειρήσουν να το αντιπαραβάλουν με το «ορφανό» ίχνος που είχε εντοπιστεί στην ατόφια βόμβα που τοποθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ, στην οδό Κοκκινοπούλου. Πρόκειται για το μοναδικό εύρημα που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές από την πρόσφατη επανεμφάνιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Αντίστοιχη έρευνα έγινε και στην κλεμμένη μοτοσικλέτα των βομβιστών του υπουργείου Εργασίας, που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, όμως δεν φαίνεται προς το παρόν να προκύπτει αξιοποιήσιμο υλικό σε επίπεδο DNA ή αποτυπωμάτων. Μέχρι και αυτή τη στιγμή πάντως, οι αρχές δεν αποκλείουν ότι παρά τις διαφορετικές επωνυμίες, ίσως υπάρχουν κοινοί πυλώνες που συνδέουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες.

Τρομοκράτες – ποινικοί – Greek Mafia:

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΒΙΑΣ

Την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά στοιχεία για ανοιχτές υποθέσεις τρομοκρατίας, σε παράλληλη έρευνα με διαφορετικές προεκτάσεις οι αρχές φαίνεται ότι εξετάζουν τον ρόλο και τις διασυνδέσεις έγκλειστων τρομοκρατών με ποινικούς, που έχουν απασχολήσει με τη δραστηριότητά τους στον χώρο της GREEK MAFIA.

Αυτό φέρεται να εξετάστηκε από τις αρχές και στην περίπτωση του 45χρονου καταδικασμένου μέλους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα, για παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών. Οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για πρόθεση προμήθειας εκρηκτικής ύλης από δύο στελέχη των ΟΥΚ, δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως ο 45χρονος κατέληξε στη φυλακή, μετά την παραβίαση των περιοριστικών του όρων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί γνωρίζουν ότι το 45χρονο μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» διατηρούσε φιλική και επαγγελματική επαφή με τον 38χρονο επονομαζόμενο «Ράμπο», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2023 μαζί με τον κουνιάδο του στον Κορυδαλλό και εξέτασαν αν η πληροφορία για την προμήθεια εκρηκτικής ύλης είχε σχέση με τον δολοφονικό πόλεμο για την επικυριαρχία στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες.

«Φιλικές σχέσεις»

«Με συνέδεσαν με ΟΥΚάδες, που όχι μόνο δεν γνώριζα, αλλά αξιακά και ιδεολογικά βρισκόμαστε σε αντίθετους κόσμους. Με συνέδεσαν με βόμβες της Greek Mafia που είναι ένας χώρος που μου προκαλεί αηδία. Χρησιμοποίησαν δύο προσωπικές μου φιλίες με ανθρώπους που έχουν πεθάνει, για να στήσουν ένα σενάριο», ανέφερε σε κείμενό του που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο 45χρονος, προσθέτοντας ότι: «Στο πέρασμά μου από τις φυλακές είχα αναπτύξει φιλικές σχέσεις με διάφορους ανθρώπους που βιώσαμε μαζί τη συνθήκη του εγκλεισμού. Αυτές οι φιλικές σχέσεις δεν σήμαιναν συνεργασία επαγγελματική ούτε και κοινούς στόχους στην περαιτέρω ζωή μας».

Β. Στεφανάκος: «Οι πολιτικοί κρατούμενοι κόβουν όλα τα γεφύρια πίσω τους»

«Οι ποινικοί στο μονοπάτι της παραβατικότητας ποτέ δεν κόβουν τις γέφυρες πίσω τους. Οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη στιγμή που ξεκινούν ένοπλο αγώνα κόβουν όλα τα γεφύρια πίσω τους… Δεν μπορούν να περπατήσουν μαζί», ξεκαθάριζε ο «νονός των νονών» της GREEK MAFIA, Βασίλης Στεφανάκος, πριν από μερικά χρόνια, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας ποινικών – τρομοκρατών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απέδιδαν «σχέσεις συνεργασίας» του Βασίλη Στεφανάκου με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, μέχρι και τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι, οι οποίες φέρεται να ξεκίνησαν από το 2010, μέσα στις φυλακές.

Αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι το αρχηγικό μέλος της GREEK MAFIA φερόταν να έχει ρόλο πίσω από εναέριες αποδράσεις, δολοφονίες, ενώ συνδέθηκε από τους αστυνομικούς με τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τον Χριστόδουλο Ξηρό και το σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος» που περιλάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών με αυτοσχέδιο «κανόνι».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απέδιδαν στον Βασίλη Στεφανάκο «βοήθεια» στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013 από τις «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις» και του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στην Κουβέλα Στυλίδας, την οποία ανέλαβε η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη», χωρίς όμως να έχουν προς το παρόν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους. Στην κηδεία του άτυχου αρχιφύλακα ο Βασίλης Στεφανάκος είχε στείλει στεφάνι.

Π. Βλαστός: «Οι αναρχικοί είναι εχέμυθοι, ιδεολόγοι, δεν πάνε για να κονομήσουν»

«Εχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο όπως οι “Πυρήνες”, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να κονομήσουν».

Με αυτά τα λόγια, η προστατευόμενη μάρτυρας «Λίτσα», συγγενής του Παναγιώτη Βλαστού, περιγράφει τη σύμπραξη ποινικών – αναρχικών, στην αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2011. Χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι και αυτοσχέδια μαχαίρια, ο Παναγιώτης Βλαστός και οι πέντε καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δεν κατάφεραν στο… παρά πέντε να περάσουν την τελευταία πόρτα, κράτησαν εγκλωβισμένους για περισσότερες από 6 ώρες επισκέπτες κρατουμένων, όταν αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με τα αιτήματά τους αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης και να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.

Η «Λίτσα» είχε καταθέσει πως το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει ο βαρυποινίτης σε εκείνη την απόπειρα απόδρασης είχε «περάσει» στη φυλακή σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ ανέφερε πως: «Ο Παναγιώτης μού είχε πει πως έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο όπως οι “Πυρήνες”, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να κονομήσουν. Μου είπε επίσης, πως τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι αφού και να τους πιάσουν δεν μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνάνε όλα στην αστυνομία. Θυμάμαι ότι αυτοί οι αναρχικοί που έφτιαξαν τα χαρτιά ήταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέρφου του Σπύρου Δραβίλα (αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη των ληστών του Διστόμου στη Ν. Αγχίαλο Βόλου)».

ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Συνεταιρισμός» σκληρών ληστών, αντιεξουσιαστών

«Είναι επικίνδυνοι ληστές. Συνεργάστηκαν με τον Μαζιώτη ή πιθανότερα εκείνος μαζί τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και οι δύο πλευρές. Ωστόσο ένας από τους ληστές του Διστόμου έχουμε ενδείξεις ότι συμμετείχε ή βοήθησε στη διαφυγή του Νίκου Μαζιώτη, στη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην οδό Αμερικής», ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη θεαματική ληστεία στο Δίστομο τον Αύγουστο του 2014. Τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι αρχές, έδειχναν σαφή «συνεταιρισμό» των συγκεκριμένων ληστών με χαρακτηρισμένους τρομοκράτες.

Νίκος Μαζιώτης και Βασίλης Παλαιοκώστας, μαζί με άλλα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, ανέπτυξαν μακρά συνεργασία, που ξεκίνησε από «παροχές» οχημάτων, οπλισμού, χρημάτων, ασφαλών κρησφύγετων και κατέληξε σε κοινές ληστρικές επιδρομές και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως εκείνη της 25ης Ιουνίου 2010, με το εκρηκτικό πακέτο που σκότωσε τον υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη ΧρυσοχοΐδηΓιώργο Βασιλάκη.

Οταν οι συνεργοί του Παλαιοκώστα είχαν συλληφθεί, εκείνος κατέφυγε σε αντιεξουσιαστές που είχε γνωρίσει στη φυλακή προκειμένου να κάνει την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης αλληλοβοήθειας και ανταπόδοσης του κόσμου της παρανομίας, ο Μαζιώτης κατέφυγε σε «έμπειρους» ποινικούς προκειμένου να κάνει ληστείες, να βρει οχήματα, οπλισμό και κρησφύγετα. Οι δύο πλευρές βρήκαν κάποια σημεία κοινών επιδιώξεων.

Ενα δείγμα αυτών των… κοινών σημείων, είναι η… παραλίγο χρήση ενός Ι.Χ. που είχε κλαπεί από τους ληστές του Διστόμου, σε σχεδιαζόμενο χτύπημα του «Επαναστατικού Αγώνα» στο μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το μπλε Renault Scenic, που είχε κλαπεί τη νύχτα της 31ης Αυγούστου 2007 από σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου 2010 καμένο στη συμβολή των οδών Θυσσού και Ιωάννου Φωκά στη Λαμπρινή. Σε αυτό ανακαλύφθηκαν μία σφαίρα, βαριοπούλες και μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό.

Η υπογραφή ενός… συμβολαίου συνεργασίας είχε μπει όταν ακόμη ο Μαζιώτης τηρούσε τους περιοριστικούς όρους και συμμετείχε μάλιστα στη ληστεία τράπεζας στη Νεμέα τον Μάιο του 2012, με τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών να εντοπίζεται σε κάποιους τομείς, που είχαν ίδια θεώρηση των πραγμάτων περί «απαλλοτρίωσης» χρημάτων από το κράτος και αλληλεγγύης ανάμεσα σε παράνομους πάσης φύσεως. ΕΤ