Latest News

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Μακελειό στη Γλυφάδα: Οι δικαστικές διαμάχες της οικογένειας Καρνέση: Τα πλούτη, οι κόντρες και η «κατάρα» των Πεταλιών στην Εύβοια




Σοκ στην κοινότητα της ελληνικής ναυτιλίας έχει προκαλέσει μακελειό στη Γλυφάδα, καθώς πρόκειται για μία εταιρεία με σχεδόν μισό αιώνα παρουσίας στον ελληνικό εφοπλισμό και με ιδιαίτερη στόχευση.... στα δεξαμενόπλοια.

Πρώην εργαζόμενος εισέβαλε στα γραφεία της οδού Αρτεμισίου και άνοιξε πυρ με καραμπίνα με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρία άτομα πριν να βάλει τέλος στη ζωή του:

  • Την Μαρία Καρνέση 77 ετών, εφοπλίστρια.
  • Τον Αντώνη Βλασσάκη, 80 ετών, γαμπρό της Μαρίας Καρνέση (σύζυγος της αδελφής της, Δέσποινας), ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης της εταιρείας.
  • Τον Ηλία Κουκουλάρη 75 ετών, πρώην καπετάνιο της εταιρείας που πλέον απασχολούνταν στα γραφεία.
Η ναυτιλιακή εταιρεία έχει βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν στο προσκήνιο μέσω της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του ιδρυτή 85χρονου, Σπύρου Καρνέση και των δύο αδελφών της Δέσποινας (79 ετών) και Μαρία (77 ετών) και του 80χρονου συζύγου της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη, που αφορά μία περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σε αγωγή που είχαν καταθέσει οι δυο αδερφές κατηγορούσαν τον αδερφό τους ότι μετακίνησε το ποσό των 325,25 εκατ. δολαρίων στα τελη του 2022, από κοινό λογαριασμό σε λογαριασμό δικής του εταιρείας, που είχε συστήσει λίγους μήνες νωρίτερα ο Σπύρος Καρνέσης.

Οι δυο αδερφές του και ο γαμπρός του υποστήριζαν ότι τους ανήκουν τουλάχιστον τα 175 εκατ. δολάρια από τα χρήματα αυτά με βάση τα εταιρικά ποσοστά τους. Οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει και εξώδικα με τον 86χρονο Σπύρο Καρνέση να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ανήκουν και ότι ο ίδιος ευεργετούσε τις αδερφές του και τον γαμπρό του που όπως ισχυριζόταν, ήταν υπάλληλοί του. Ο Αιγύπτιος φέρεται να είχε κρατήσει συγκεκριμένη στάση υπέρ ενός στρατοπέδου.

Υπάλληλοι που κατέθεσαν στην αστυνομία ανέφεραν ότι μετά τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών, ο ένας θεωρούσε ότι έπρεπε να κρύβει πράγματα από τον άλλον. Η γυναίκα που δολοφονήθηκε σήμερα ήξερε ότι ο Αιγύπτιος είχε πάρει το μέρος του αδελφού της και θεωρείτο ένας άνθρωπος ο οποίος μετέφερε πληροφορίες στο άλλο στρατόπεδο. Ετσι έφυγε από την εταιρεία και μετά από τα εξοχικά και μετά αφού έμενε θέλησαν να τον διώξουν και από το σπίτι που ήταν μαζί με το δικό τους καθώς θεωρούσαν ότι μετέφερε πληροφορίες. Για αυτό, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν από τον Alpha φέρεται να ελήφθη η απόφαση από την ίδια την Μαρία Καρνέση να τον απομακρύνει από το σπίτι. Είχε επιχειρήσει να τον διώξει και στο παρελθόν αλλά αντιδρούσε ο αδελφός. Ο Αιγύπτιος θέλησε να εκδικηθεί προβαίνοντας στο αδιανόητο αυτό μακελειό.

Η δικαστική διαμάχη της οικογένειας Καρνέση με την οικογένεια Εμπειρίκου για τις «ελληνικές Μαλδίβες»

Σκληρή δικαστική διαμάχη με τον εφοπλιστή, Μάρη Εμπειρίκο, είχε ο Σπύρος Καρνέσης για την ιδιοκτησιακή ταυτότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών, δηλαδή των «ελληνικών Μαλδίβων», όπως συχνά αποκαλούνται τα 10 νησάκια που βρίσκονται απέναντι από Μαρμάρι της Εύβοιας.

Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πώλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», το οποίο πωλήθηκε το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.

ADVERTISEMENT

Ο Μαρής Εμπειρίκος υποστήριξε στην αγωγή του πως, μέχρι το 2007, οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Μάλιστα, το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στους απόγονους του Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, αλλά προ ετών το ακίνητο που χτίστηκε εκεί, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ, της γνωστής οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC.

Ακόμα, ο Μαρής Εμπειρίκος ανέφερε στην αγωγή του πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» που δεν απέδωσε. Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Στην αγωγή αμαφέρθηκε πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες 10 συνολικά νησίδες, οι οποίες όλες, πλην μιας, έχουν πολύ μικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ μικρή αξία, σε αντίθεση με τη μία νησίδα (τη Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι), η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων μαζί.

Η απόφαση του δικαστηρίου, τον Φεβρουάριο του 2022, δικαίωσε τον Μαρή Εμπειρίκο αφού κρίθηκ ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρέωσε την οικογένειας Καρνέση, που ελέγχει το υπόλοιπο 50% στην ίδια εταιρεία, να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις στο βιβλίο των μετόχων. Πάντως, η απόφαση αυτή ήταν εφέσιμη.

Πού βρίσκονται οι Πεταλιοί

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκουν στον Δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά, τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν, όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επισημαίνεται ότι οι Πεταλιοί, την εποχή της Τουρκοκρατίας, ανήκαν στον Ομέρ Πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α' ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του, Αλέξανδρος Β', τα έκανε δώρο στην ανιψιά του, Όλγα Κωνσταντίνοβνα, στον γάμο της με τον βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο. Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο.

Πεταλιοί, Εύβοια