Latest News

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Πέπλο μυστηρίου γύρω από τη σορό του Ναβάλνι - Η φωτογραφία που ανέβασε η σύζυγός του (ΕΙΚΟΝΕΣ)


 Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι που βρέθηκε νεκρός, σύμφωνα με τις σωφρονιστικές αρχές στην φυλακή της Σιβηρίας... την Παρασκευή (16/2).

Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ανέφερε ότι η σορός του βρίσκεται σε νεκροτομείο, ωστόσο ένας υπάλληλος στο νεκροτομείο στο Salekhard διέψευσε τις αναφορές, λέγοντας στο Reuters ότι το σώμα του Ναβάλνι δεν είχε φτάσει.

Οι Ρώσοι λένε πως ο Ναβάλνι πέθανε από το «σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου» αλλά η σορός του δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε νεκροψία, όπως καταγγέλει η οικογένειά του.

Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι «καλύπτει τα ίχνη του», καθώς, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, η αβεβαιότητα συνεχίζει να υπάρχει.

Η μητέρα του Navalny, Lyudmila Navalnaya, και ο δικηγόρος του ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο στη διαβόητη ποινική αποικία «Polar Wolf» IK-3 στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας στην Αρκτική, όπου ο Navalny κρατούνταν από πέρυσι , για να εντοπίσουν το σώμα του, αλλά έλαβαν αντικρουόμενες πληροφορίες με τη μητέρα να μην μπορεί καν να δει το πτώμα του παιδιού της.

Καθώς η οργή για τον θάνατό του συνεχίζει να αυξάνεται, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε ότι η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, θα απευθυνθεί στους 27 υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ σήμερα Δευτέρα. Η Δύση έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Λιουντμίλα - η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι - η οποία σε αντίθεση με τα παιδιά της Γιούλια και του Ναβάλνι, παραμένει στη Ρωσία , ενημερώθηκε αρχικά ότι το σώμα του γιου της είχε μεταφερθεί στο Σαλεκχάρντ, την πόλη κοντά στο συγκρότημα των φυλακών, αλλά όταν έφτασε στο νεκροτομείο το Σάββατο ήταν κλειστό. «Μας κάνουν κύκλους και καλύπτουν τα ίχνη τους», είπε η εκπρόσωπος του Navalny, Kira Yarmysh.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, ο οποίος διευθύνει το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, είπε ότι ο δικηγόρος και η μητέρα του Ναβάλνι ενημερώθηκαν επίσης ότι η αιτία του θανάτου του ήταν «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» – ένας ασαφής όρος για μια σειρά από καρδιακές παθήσεις που προκαλούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, επικαλούμενη πηγή από το τμήμα των ασθενοφόρων του νοσοκομείου, στη σορό του Ναβάλνι βρέθηκαν μώλωπες που φέρονται να έγιναν όσο ήταν ακόμα εν ζωή.

Η εφημερίδα – επικαλούμενη τις δηλώσεις ενός τραυματιοφορέα του νοσοκομείου – υπογραμμίζει πως οι μελανιές δεν προέρχονταν από ξυλοδαρμούς, αλλά ήταν αποτέλεσμα άλλων ενεργειών.

soros_navalni_dda94.jpg

«Ως εργαζόμενος σε ασθενοφόρο με αρκετή εμπειρία, μπορώ να πω ότι τέτοιοι τραυματισμοί, όπως τους περιέγραψαν όσοι τους είδαν, φαίνεται να προέρχονται από σπασμούς», είπε ένας τραυματιοφορέας. «Το άτομο έχει σπασμούς, προσπαθούν να το συγκρατήσουν, αλλά οι σπασμοί μπορεί να είναι πολύ δυνατοί, οπότε εμφανίζονται μώλωπες. Είπαν, επίσης, ότι είχε και μια μελανιά στο στήθος. Αυτό μπορεί να εμφανίστηκε στην περίπτωση που προσπάθησαν να του κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση».

Ανατροπή

Ένας υπάλληλος ωστόσο στο νεκροτομείο στο Salekhard διέψευσε τις αναφορές, λέγοντας στο Reuters ότι το σώμα του Ναβάλνι δεν είχε φτάσει.

Οι αντικρουόμενες αναφορές προστέθηκαν στο πέπλο μυστηρίου γύρω από τις τελευταίες ώρες του Ναβάλνι, καθώς οι σύμμαχοί του ζητούν από τη Μόσχα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.

«Παντού υπάρχουν κάμερες. Κάθε του βήμα έχει καταγραφεί από όλες τις οπτικές γωνίες όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε υπάλληλος έχει μια συσκευή εγγραφής βίντεο», έγραψε στο X ο στενότερος σύμμαχος και στρατηγός του Navalny, Leonid Volkov.

«Εδώ και δύο ημέρες, δεν έχει διαρρεύσει ή δημοσιευτεί ούτε ένα βίντεο. Δεν υπάρχει χώρος για αβεβαιότητα εδώ», πρόσθεσε.

Στις Βρυξέλλες σήμερα η Γιούλια Ναβάλναγια

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι η Γιούλια Ναβάλναγια θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών από τα 27 κράτη μέλη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως γνωστοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ μέσω Χ, σήερα αναμένεται να παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η γυναίκα του Ναβάλνι.

Ο Μπορέλ έγραψε στο Χ: «Τη Δευτέρα, θα καλωσορίσω τη Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ».

Η Yulia Navalnaya μίλησε παραβρέθηκε την Παρασκευή και στο Διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου. Με ένα σκούρο μπλε σακάκι, κόκκινο κραγιόν και ζωγραφισμένη τη θλίψη στο πρόσωπό της.

«Οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

ζοζεπ μπορελ αλεξει ναβαλνι

Η φωτογραφία της συζύγου του

Η σύζυγός του ανεβασε το βράδυ της Κυριακής μία φωτογραφία τους στα social media, γράφοντας Σ' αγαπώ.

navalni 935cd