Στα χέρια του εφέτη ανακριτή είναι η τελική έκθεση του τεχνικού συμβούλου που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, στην οποία... ο Βασίλης Κοκοτσάκης εντοπίζει λάθη και παραλείψεις στις έρευνες.
Στο πόρισμά του, ο πραγματογνώμονας επιχειρεί να εξηγήσει την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων στο δυστύχημα των Τεμπών. Το έλαιο σιλικόνης- στο οποίο την αποδίδουν οι διορισθέντες πραγματογνώμονες- δεν εκδηλώνει συμπεριφορά που να συνάδει με τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έκρηξης, αναφέρει ο Βασίλης Κοκοτσάκης.
Μια τέτοια έκρηξη προκαλείται με την ύπαρξη υγροποιημένου αερίου ή υγρού καυσίμου υψηλής πηκτικότητας (καύσιμα, διαλύτες, υγραέρια) ουσίες και ενώσεις που ανιχνεύθηκαν στα ληφθέντα δείγματα (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο), επισημαίνει.
Μάλιστα, ο πραγματογνώμονας κάνει αναφορά στα χημικά εγκαύματα που υπέστησαν τέσσερις πυροσβέστες, τα οποία δεν προκλήθηκαν από επαφή με φλόγες. «Οι πυροσβέστες δεν ήλθαν σε άμεση επαφή με τις φλόγες, αλλά πιθανόν με τα κατάλοιπα κατάσβεσης (νερά με φερτά από αυτά υλικά) και τα οποία διαπέρασαν τη στολή τους και τους προκάλεσαν τέτοιου είδους τραυματισμό», υποστηρίζει ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ακόμα στην έκθεση του ο Βασίλης Κοκοτσάκης εντοπίζει λάθη και παραλείψεις στις έρευνες. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο χώρος της σύγκρουσης «μολύνθηκε» και αλλοιώθηκε, καθώς σχεδόν δύο στέμματα μπαζώθηκαν με μπετόν και χαλίκια.
Επίσης, τα συντρίμμια δεν φυλάχθηκαν όπως έπρεπε και δεν προστατεύτηκαν ενώ οι αρμόδιοι δεν πήραν δείγματα λαμαρίνων με αιθάλες από τα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας και το κυλικείο του επιβατικού τρένου. Γι’ αυτό το λόγο προτείνει να ληφθούν περισσότερα δείγματα.
Οι οικογένειες των θυμάτων επιμένουν να ρωτούν τις αρχές που βρίσκονται τα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που φαίνονται σε βίντεο αλλά δεν βρίσκονται στο Κουλούρι.