Ειδικότερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κιρίλο Μπουντάνοβ υποστήριξε πως ο ηγέτης των ρώσων φιλοδυτικών πέθανε από φυσικά αίτια και συγκεκριμένα από θρόμβωση, καταρρίπτοντας έτσι τις υπόνοιες της Δύσης.
Άλλωστε, αναφορικά με τους ισχυρισμούς της χήρας του αντιφρονούντα ότι χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικός παράγοντας εναντίον του Ναβάλνι, όπως άλλωστε υποστήριξαν και οι δυτικοί ηγέτες από την πρώτη στιγμή, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε απαντήσει ότι «πρόκειται απλώς για αβάσιμες κατηγορίες διότι δεν στηρίζονται από τίποτα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί».
Οι δηλώσεις του Μποντάνοβ έρχονται μετά τις κατηγορίες ότι ο Πούτιν έκρυβε τη σορό του από μέλη της οικογένειάς του για να καλύψει τη δολοφονία του, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει ότι λόγω της έρευνας για τα αίτια του θανάτου του, οι ρωσικές αρχές δεν θα παρέδιδαν ακόμη τη σορό του στην οικογένειά του.
«Μπορεί να σας απογοητεύσω, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πέθανε πραγματικά από θρόμβωση. Και αυτό είναι λίγο-πολύ επιβεβαιωμένο, δεν είναι κάτι που διαβάσαμε στο διαδίκτυο» τόνισε ο 38χρονος Ουκρανός αντιστράτηγος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επιχειρήσει να «αρπάξει» την ευκαιρία, όπως ήταν αναμενόμενο, για να υποδείξει το «προφανές», όπως ισχυρίστηκε, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο υπεύθυνος για τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να λογοδοτήσει.
Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του Ναβάλνι, εξηγώντας ότι συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του και διεξάγεται σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο, με την Δύση να σπεύδει από την πρώτη στιγμή να κατηγορήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και όπως υποστηρίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ δεν θα είχε νόημα να δοθεί εντολή για τη δολοφονία του, ειδικά πριν τις εκλογές, καθώς αποδεικνύεται ωφέλιμο για τις αντίπαλες δυνάμεις του Ρώσου προέδρου. Το Κρεμλίνο κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση μέχρι την έκδοση των αποτελέσματων των ιατροδικαστικών εξετάσεων προτού κατηγορηθεί η Ρωσία, την ώρα που η Δύση δεν έδειχνε να τα περιμένει, αφού είχε ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα και ζητούσε τη… σορό του Ναβάλνι.
Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε βέβαιος πως πρόκειται για «μια ακόμη απόδειξη της κτηνωδίας του Πούτιν», αν και όπως παραδέχθηκε, δεν γνωρίζει τι ακριβώς… συνέβη. Παράλληλα, «άρπαξε» την ευκαιρία και ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εγκρίνουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ το… πορτοφόλι φρόντισε να ανοίξει Ζελένσκι, ζητώντας εκ νέου χρήματα και υπέγραψε και διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Μακρόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι η Ουκρανία δηλητηρίασε τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη του Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον επικεφαλής της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο τον Αύγουστο του 2022.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, στενή σύμμαχος του Ναβάλνι δήλωσε ότι τη στιγμή που έχανε τη ζωή του στον Αρκτικό Κύκλο υπήρχε σε εξέλιξη διαπραγμάτευση που βρισκόταν κοντά σε συμφωνία, για την απελευθέρωσή του.
Ως αντάλλαγμα θα αφηνόταν ελευθερος ο Βαντίμ Κρασίκοφ της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που βρίσκεται σε φυλακή στη Γερμανία, δήλωσε η η Μαρία Πέβτσιχ τη Δευτέρα, επιμένοντας στον ισχυρισμό της οικογένειας του Ναβάλνι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του.
Μιλώντας στο YouTube, η Μαρία Πέβτσιχ είπε ότι οι συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο ανώνυμων υπηκόων των ΗΠΑ με τον Vadim Krasikov, βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο τη στιγμή του θανάτου του.
“Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτό το κάθισμα αυτή τη στιγμή, ακριβώς σήμερα. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε συμβεί”, είπε η Πέβτσιχ. “Ο Ναβάλνι θα έπρεπε να είχε βγει τις επόμενες μέρες γιατί η απόφαση για την ανταλλαγή του είχε ληφθεί. Στις αρχές Φεβρουαρίου, προτάθηκε στον Πούτιν να ανταλλάξει τον δολοφόνο, τον αξιωματικό της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εκτίει ποινή για φόνο στο Βερολίνο, με δύο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι».
Ο Κρασίκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός εξόριστου Τσετσένου-Γεωργιανού αντιφρονούντος στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου το 2019. Ο Πούτιν στη συνέντευξή του με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson «έδειξε» ότι ήθελε να πάρει πίσω τον Krasikov, σύμφωνα με τη συνεργάτη του Ναβάλνι.
Η Πέβτσιχ είπε ότι είχε την επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου.
Η ίδια ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι, δολοφονήθηκε μια μέρα αργότερα, επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα ήταν ελεύθερος. Η Πέβτσιχ, η οποία ζει εκτός Ρωσίας, δεν αποκάλυψε τις πηγές για τους ισχυρισμούς της ούτε παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία.
Παράλληλα, η ίδια είπε ότι ο επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε ορισμένες από τις συνομιλίες ως μεσολαβητής με τον Πούτιν. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τον Αμπράμοβιτς.
Η Πέβτσιχ δεν κατονόμασε τους δύο υπηκόους των ΗΠΑ που θα απελευθερώνονταν μαζί με τον Ναβάλνι.