Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με τους αγρότες να κλιμακώνουν τη στάση τους, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο... Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αγρότες και μελισσοκόμοι με τρακτέρ και τα φορτηγά τους απέκλεισαν τμήμα της εθνικής οδού στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής στο ύψος των Νέων Μουδανιών και έχουν στόχο να κρατήσουν το μπλόκο για τις επόμενες οκτώ ώρες. Υπενθυμίζεται πως από την αρχή των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.
Κατά τη διάρκεια του 8ωρου αποκλεισμού, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξαχθεί από παράπλευρες οδούς. Εκτός από τους αγρότες οι μελισσοκόμοι πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα διαμαρτυρία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 10 το πρωί κατέβηκαν με τα οχήματα τους στην Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Από την πλευρά τους ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στην παραγωγή και πώληση μελιού και να τους επιτρέπει να βρίσκονται μέσα στα δάση έτσι ώστε να παράγουν το μέλι τους. Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, ο κ.Παντελής Καραγουδάκης, ανέφερε πως «τα πρόβληματά μας, χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα, είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση, το υπερβολικό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί τρομακτικά».
Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισήμανε πως «έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 ώρες της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά». Τέλος υποστήριξε πως η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην τρομακτική μείωση της παραγωγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πέρυσι η παραγωγή έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες».
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θεοφάνης Γρηγοριάδης, δήλωσε πως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν αυξηθεί 50-60%. «Το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας, είχε 17 λεπτά τιμολογημένο και τώρα έφτασε στα 47. Επίσης, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60. Δεν ζητάμε χρήματα, θέλουμε να μας αφήσουν να μπούμε στα δάση γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Εμείς προσέχουμε τα δάση, είναι λίγες οι περιπτώσεις που φωτιές ξεκινούν από λάθος χειρισμούς των μελισσοκόμων», κατέληξε.