Με δύο μέτρα άμεσης εφαρμογής και με δεσμεύσεις για επιπλέον στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, να απαντήσει στα πιεστικά αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι κλιμακώνουν... τις κινητοποιήσεις τους.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Το κόστος της συγκεκριμένης εξαγγελίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά».
Παράλληλα, κάνοντας ειδική αναφορά στο ενεργειακό ζήτημα, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, μήνες υψηλής ζήτησης, εξήγγειλε τη ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ (στη Θεσσαλία το 75% των χρεών θα καλυφθεί από την κυβέρνηση, ενώ για την υπόλοιπη χώρα τα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος).
Τέλος, για συνεταιρισμένους αγρότες και για συμβολαιακή γεωργία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μεσοπρόθεσμη μείωση της τάξης του 30% για επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ για μεμονωμένους αγρότες εξήγγειλε πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του, ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
Προτεραιότητες
Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν: να στηρίξουμε τους πληγέντες Θεσσαλούς για να ξαναστήσουν την ζωή τους στον τόπο τους και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο τις υποδομές που διαλύθηκαν από τον όγκο του νερού. Αυτή είναι άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρο. Σε βάθος 3ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν εκταμιευτεί πάροι άνω του 1 δισ. ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών. Για παράδειγμα να αποκατασταθούν οι οδοί πρόσβασης στο Πήλιο».
«Η μόνιμη αποκατάσταση είτε δρομολογηθεί από κεντρικό κράτος ή αυτοδιοίκηση απαιτεί σχέδιο και πολύ δουλειά. Είναι άθροισμα κατασκευαστικών δράσεων. Σύνθετο εγχείρημα που συνδέεται με ευρύτερες δράσεις όπως η διαχείριση των υδάτων και απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού όπως για παράδειγμα μετεγκαταστάσεις χωριών. Αναμένουμε την απόφαση των κατοίκων για τον Βλοχό. Δεν είναι εύκολη. Θα γίνει σε περιοχή κοντά στον Παλαμά», προσέθεσε.
Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πείτε μου ένα Θεσσαλό, που να πληρεί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την πρώτη αρωγή. 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά φάκελο έχουν υποβάλει 1.400. Πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι τέλη Φεβρουαρίου» και τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τσάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε», συμπληρώνοντας ότι οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ ολοκληρώνονται στο επόμενο τρίμηνο, ότι θα δοθούν ακόμη 43 εκατ. ευρώ από το αγροτικό ευρωπαϊκό αποθεματικό, ότι η κρατική αρωγή φτάνει το 70% της ζημιάς σε πάγια και εξοπλισμό, αλλά πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το ύψος της ζημιάς και ότι το ποσό της πρώτης αρωγής αυξάνεται από 2.000 και 4.000 σε 5.000 και 10.000 ευρώ.
Παράλληλά, δήλωσε ότι ως το τέλος του μήνα θα προχωρήσει και πρόγραμμα αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και ανοικοδόμηση στάβλων με νέες προδιαγραφές, τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει δώσει το σύνολο των ενισχύσεων, την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι καλλιεργητές αρωματικών φυτών, αμέσως μετά θα καλυφθούν και ζημιές από καιρικά φαινόμενα προ Daniel και υπενθύμισε ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται 7ετής ρύθμιση οφειλών πληγέντων αγροτών στους λογαριασμούς ρεύματος, παραδεχόμενος ότι «πράγματι αργήσαμε ένα μήνα. Το κάναμε όμως πράξη. Επί δύο χρόνια οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα σε ρεύμα και στη συνέχεια οι οφειλές τους θα ρυθμίζονται».
Όσον αφορά στο ρόλο της Ευρώπης, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε το σύστημα αγρανάπαυσης, πράγμα που σημαίνει περισσότερα στρέμματα προς καλλιέργεια, περισσότερο εισόδημα για αγρότες και περισσότερες συνδεδεμένες ενισχύσεις», ενώ σημείωσε ότι «η πράσινη μετάβαση όπως έχει σχεδιαστεί πρέπει σε ορισμένες εκφάνσεις της να αναπροσαρμοστεί ειδικά όταν σε ότι αφορά τους αγρότες», λέγοντας ότι τους φορτώνει με επιπλέον βάρη.
Επίθεση
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε από το βήμα της Βουλής τη ρητορική περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», και σημειώνοντας ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά σε λάθος εποχή».
Επίσης, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, για τις προτάσεις του για τα αγροτικά ζητήματα, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει καλά τα θέματα, αλλά και στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σημειώνοντας ότι «αν έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να απομακρύνετε τα νερά από την Κάρλα να μας το πείτε», ενώ συμπλήρωσε με δηκτικό τρόπο ότι «το όνομα του κόμματος σας είναι Νέα Αριστερά, αλλά έχετε υιοθετήσει όλες τις παλιές κακές συνήθειες του χώρου από τον οποίο προέρχεστε».