Latest News

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Μέγαρο Μαξίμου: Αυτοί θα εκπροσωπούν τους αγρότες στις σημερινές συναντήσεις με Μητσοτάκη – Τι μέτρα θα υποσχεθεί η κυβέρνηση

 Δυο θα είναι οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινός τόπος για την λήξη... των κινητοποιήσεων. 

Εντελώς αιφνιδιαστικά χθες το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι στις 12 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της 15μελούς Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, ενώ μία ώρα αργότερα θα δει το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η δεύτερη συνάντηση θεωρήθηκε απαραίτητη καθώς η κυβέρνηση θέλησε να δώσει μία θεσμική υπόσταση σε ό,τι συμφωνηθεί. Πηγές ωστόσο έλεγαν ότι αποφασίστηκε η δεύτερη συνάντηση καθώς οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης είναι διαλλακτικότεροι και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συμφωνία. 

Η συζήτηση ανάμεσα στην 15μελή επιτροπή και την κυβέρνηση θα γίνει με βάση το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι δύο πλευρές. 

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του τόνισε πάντως ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», αρνούμενος να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «δεν διαφωνεί κανείς στην ουσία ότι χρειάζεται στήριξη ο πρωτογενής τομέας, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα. Τα 83 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό, να το λάβουμε υπόψη αυτό», είπε ο υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ότι αναζητείται τρόπος να γίνει προκαταβολικά μέρος της επιστροφής του φόρου, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των καλλιεργητών.

Οι πληροφορίες λένε πάντως, σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης η κυβέρνηση θα προτείνει να δώσει προκαταβολικά το 30% και το υπόλοιπο με δόσεις. 

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες εξέτασε διεξοδικά μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση τα περιθώρια για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και περίπου προεξοφλείται ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση επί του συγκεκριμένου πεδίου. 

Έτσι σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας ενώ – σύμφωνα  με τα κυβερνητικά στελέχη- δεν αποκλείεται να υπάρξει και μέτρο έκπληξη

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος από την πλευρά της κυβέρνησης εκτός από τον πρωθυπουργό, οι αρμόδιοι υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος και από το Μαξίμου οι Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης και ο κ. Λυκουρεντζος από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβούν 15 αγρότες. Η αντιπροσωπεία τους θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Να θυμίσουμε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι :

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.