Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει εκ νέου στα μέλη για ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη παρέμβασή του μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη του 4ου συνεδρίου.
Ετσι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγάλος χαμένος. Αρκετοί ομιλητές αποδοκίμασαν την στάση του και μάλιστα χειροκροτήθηκαν από μερίδα των συνέδρων, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται. Η τελική εντύπωση ήταν ότι άλλαξε την ατζέντα του Συνεδρίου και επιχείρησε να το τορπιλίσει, δημιουργώντας μία διαλυτική διαδικασία για το κόμμα, εγείροντας και το ερώτημα «σε τι αποσκοπεί και που το πάει;».
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 4ο Συνέδριο βγαίνει περισσότερο διχασμένος από ότι ήταν όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες και ίσως με διευρυμένο το ψυχικό χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη – που όμως αποτελούν την πλειοψηφία – και εκείνων που δεν συμφωνούν με τον τρόπο που κινείται και πολιτεύεται.
Το Συνέδριο, ενώ πράγματι αποθέωσε τον Στέφανο Κασσελάκη και πολλοί οπαδοί του έφθασαν στο απαράδεκτο για δημοκρατικό κόμμα σημείο να αποδοκιμάζουν την Όλγα Γεροβασίλη, ψήφισε εναντίον της πρότασης να γίνει νέα εκλογή αρχηγού. Εν ολίγοις οι σύνεδροι θεωρούν ότι το κόμμα έχει αρχηγό, είναι μαζί του από την άλλη, όμως και δεν επιθυμούν διαδικασία επιβεβαίωσης που θα ήταν μία μεγάλη ταλαιπωρία για στελέχη και ψηφοφόρους.
Ο κ. Κασσελάκης έχασε στο δεύτερο σημείο που επεδίωκε: να αποσπάσει την εμπιστοσύνη των Συνέδρων μέχρι τις εθνικές εκλογές. Οι επικριτές του λένε ότι τέτοιου είδους λευκές εντολές εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν. Ο κ. Κασσελάκης θα κριθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Χαμηλές επιδόσεις και τρίτη θέση σημαίνει αυτομάτως αμφισβήτηση. Καλό ποσοστό και δεύτερη θέση θα του λύσει τα χέρια να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί.