Latest News

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Τζούλιαν Ασάνζ: Πλησιάζει η ώρα μηδέν για την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ

 Ολοκληρώνεται σήμερα η ακροαματική διαδικασία στο Βασιλικό Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δυνατότητα του Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση στην απόφαση έκδοσής του... στις ΗΠΑ.

Με τους δικηγόρους των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλύουν τα επιχειρήματά τους και να ισχυρίζονται σύμφωνα με τη γραμμή που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks απείλησε να βλάψει τα στρατηγικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο σοβαρής σωματικής βλάβης τα άτομα που κατονομάζονται στα έγγραφα που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένων Ιρακινών και Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η πιο σημαντική υπόθεση για την ελευθερία του τύπου

Το δικαστήριο δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν η απόφαση θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία ανακοινώθηκε ότι τελικά δεν θα παραβρεθεί ο Ασάνζ εξαιτίας προβλήματος υγείας.

Αναμένοντας την απόφαση, o Έντουαρντ Σνόουντεν που εργαζόταν ως τεχνικός υπολογιστών για τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες και είχε διαρρεύσει στα Wikilleaks απόρρητα έγγραφα σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούσε η NSA, σχολίασε στο λογαριασμό στο Χ ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει απόφαση για την πιο σημαντική υπόθεση ελευθερίας του τύπου.