Η επιλογή του προέδρου του κόμματος μάλιστα να απουσιάσει και να στείλει επιστολή με αιχμές στα μέλη του οργάνου, ήταν από τα στοιχεία, που πυροδότησαν ακόμα περισσότερο την ένταση και φούντωσαν τη δυσφορία των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και για το πώς ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίζει την θεσμική κομματική λειτουργία.
Ένας από τους πλέον σκληρούς επικριτές ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει ευθέως για προσφυγή στην κεντρική επιτροπή, στην οποία να καταγγελθεί αντικαταστατική συμπεριφορά του κ. Κασσελάκη, εφόσον ο τελευταίος δεν αποσύρει το περίφημο ερωτηματολόγιο προς τα μέλη, αλλά και την επιστολή, που απέστειλε στην πολιτική γραμματεία ο πρόεδρος για να αιτιολογήσει την απουσία του από αυτή.
Ο κ. Τεμπονέρας υποστήριξε ότι «ακυρώθηκε το όργανο από την απουσία του προέδρου, αλλά κάποια άλλα μέλη του υπενθύμισαν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από συνεδριάσεις εξαιτίας υποχρεώσεων στο εξωτερικό, όπως τώρα ο κ. Κασσελάκης, αλλά αυτό δεν σήμαινε ακύρωση τότε.
Το ξέσπασμα της Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη τάχθηκε υπέρ της αναβολής του συνεδρίου, σημειώνοντας με έμφαση και έκδηλη αγωνία, ου μην και απελπισία ότι «η επιστολή Κασσελάκη αντιπολιτεύεται την πολιτική γραμματεία, οι αιφνιδιασμοί δεν λειτουργούν, δημιουργούν ένα καθεστώς ανασφάλειας, καταρρέουμε».
«Να πάρει πίσω την επιστολή, δεν μπορώ να ζω έτσι, χωρίς ανάσα, μέχρι τις ευρωεκλογές», πρόσθεσε.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε σε πολύ οργισμένο ύφος «να επιστραφεί ως απαράδεκτη» η επιστολή Κασσελάκη στην πολιτική γραμματεία.
Στην ίδια γραμμή μίλησε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, εμφανώς εκνευρισμένος με τη συμπεριφορά του προέδρου.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε επίσης σε οργίλο ύφος για «απαξίωση των πολιτικών οργάνων».
Πολάκης κατά Ζαχαριάδη και Ραγκούση, αλλά και με αυτοκριτική
Ο Παύλος Πολάκης έκανε πολλές παρεμβάσεις, παρότι πήγε στη συνεδρίαση με κάποια καθυστέρηση.
Τα έβαλε και με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είχε κάνει κριτική για τους διαφωνούντες με το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, φωτογραφίζοντας τον ίδιο τον κ. Πολάκη, αλλά και τη Νίνα Κασσιμάτη.
«Έχει φαγωθεί με τις διαφωνίες στο θέμα αυτό. Δεν είναι ταυτοτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο δικαιωματισμός», σημείωσε με έμφαση, μεταξύ άλλων.
Ο υπερσυντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε ευκαιρία να απαντήσει και σε δηλώσεις του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος είχε πει «έχω βαρεθεί να απολογούμαι για τον Πολάκη».
«Και γω πολλές φορές ντρεπόμουν για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις σου, στις οποίες ήσουν σαν ‘‘κορασίδα’’, έκανες μούγκα και δεν απαντούσες όπως έπρεπε», του είπε μεταξύ άλλων, ενώ άφησε αιχμές για την υποψηφιότητά του στο δήμο της Αθήνας. «Πώς και προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα ενώ είχαμε αποφασίσει για τον Νίκο Παππά;», αναρωτήθηκε με δηλητηριώδη τρόπο ο κ. Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης διαφώνησε με την ιδέα αναβολής του συνεδρίου. «Θα άκουγα μία τέτοια πρόταση πριν ένα μήνα, αλλά όχι τώρα τρεις μέρες από την έναρξη».
Σε κάποια στροφή της συζήτησης ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε πάντως ότι είναι σε δύσκολη θέση γιατί υποστήριξε την ανάδειξη του κ. Κασσελάκη στην αρχηγία – μία ομολογία που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Η αποφασιστική παρέμβαση Παππά
Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, με πολλές «στροφές» και προσπάθεια να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις ήταν εκείνη του Νίκου Παππά, ο οποίος επιχείρησε πολλές φορές να κατευνάσει τα πνεύματα, συμφωνώντας πάντως ότι ήταν λάθος και ο χειρισμός με το ερωτηματολόγιο και η επιστολή Κασσελάκη στην πολιτική γραμματεία. Δεν έκρυψε μάλιστα στον εκνευρισμό του για την επιστολή αυτή, όπως και πολλοί άλλοι.
«Να δώσουμε ακόμα μία ευκαιρία, να μην οδηγηθούμε σε διάσπαση» ήταν το νόημα μίας από τις τελικές του επισημάνσεις στη συζήτηση, ενώ για το ερωτηματολόγιο σημείωσε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα ερωτήματα, όπως τι γνώμη έχουν τα μέλη για τις κινήσεις του αρχηγού μέχρι τώρα.
Πάντως ο κ. Παππάς έγειρε την πλάστιγγα ώστε στο τέλος να μην φτάσει σε κάποια ακραία κίνηση κατά Κασσελάκη η πολιτική γραμματεία, αλλά να συνεχιστεί η συζήτηση για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.
Καταπέλτης ο Γιώργος Τσίπρας
Εξαιρετικά επικριτικός για τον κ. Κασσελάκη ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, παρότι είχε πρωταγωνιστήσει για την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.
«Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, δεν συνεννοείται με κανένα» είπε μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί στη συνέχεια ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, ακόμα και με προσφυγή στην κεντρική επιτροπή, εκτιμώντας ότι «καλύτερα τώρα με όποιο κόστος».
«Δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία στο κόμμα από την εκλογή Κασσελάκη και μετά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Κεραυνοί από Ραγκούση
Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε μία έντονα επικριτική ομιλία, επισημαίνοντας την υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος.
«Το συνέδριο είναι ώρα των μελών. Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη. Και υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ.
Άρα η πρωτοβουλία του Προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών» σημείωσε ο πρώην βουλευτής.
Ο Φάμελλος για το συνέδριο
Ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανώς προβληματισμένος, αλλά και ψύχραιμος είπε ότι «αυτό είναι το τελευταίο διάβημα που κάνουμε προς τον κ. Κασσελάκη» και διαφώνησε με την αναβολή του συνεδρίου, σημειώνοντας ότι θα ήταν «πλήγμα».
Η στάση Δούρου, Ρήγα, Σκορίνη
Με τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη έδειξε σύμφωνη η Ρένα Δούρου, ενώ με μετριοπάθεια και απέναντι στις πολύ επικριτικές φωνές για τον πρόεδρο ήταν ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης.
Ο κ. Ρήγας ήταν και ο πρώτος που έριξε την ιδέα να συνεχιστεί η συνεδρίαση του οργάνου με την παρουσία του προέδρου, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να υπάρξει ένας συμβιβασμός προς το συνέδριο.