Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κυρίως στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου τις τελευταίες ημέρες αποτελεί το επίκεντρο των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 105 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η επιτυχία στον αγώνα κατά των μαχητών της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σημαίνει ότι οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη Ράφα στα νότια σύνορα του θύλακα. Πρόκειται για περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες της Γάζας, οι οποίοι ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές ή σε δημόσια κτήρια, αντιμέτωποι καθημερινά με την πείνα και το κρύο.
«Επιτυγχάνουμε τις αποστολές μας στη Χαν Γιουνίς και επίσης θα φτάσουμε στη Ράφα για να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες που μας απειλούν», είπε ο Γιόαβ Γκάλαντ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί ανακωχή, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου, χάρη στην οποία αφέθηκαν ελεύθεροι 100 και πλέον όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα την αποφυλάκιση σχεδόν 300 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.
Νέα πρόταση για ανακωχή στη Γάζα
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Χαμάς εξετάζει τη νέα πρόταση για ανακωχή στη Γάζα, η οποία παρουσιάστηκε σε κλιμάκιο της οργάνωσης, έπειτα από συνομιλίες το σαββατοκύριακο στο Παρίσι.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Να σημειωθεί πως ο αρχηγός της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια αναμένεται στην Αίγυπτο.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Στην πρώτη, θα εφαρμοστεί ανακωχή έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200-300 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35-40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Παράλληλα, καθημερινά θα εισέρχονται στον θύλακα 200-300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
Η πρόταση αυτή έχει «εγκριθεί από την ισραηλινή πλευρά», είπε χθες ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι. «Λάβαμε μια πρώτη θετική επιβεβαίωση από πλευράς Χαμάς», πρόσθεσε. Εξέφρασε την ελπίδα «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε καλά νέα».
Ωστόσο, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς αντέτεινε πως ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση ούτε για την πρόταση, ούτε καν για το πρόγραμμα των επαφών του Ισμαήλ Χανίγια στην Αίγυπτο, και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του Κατάρ ήταν «βεβιασμένη και ψευδής».
Πιέσεις στον Νετανιάχου για τους ομήρους στη Γάζα
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, τόσο από οικογένειες ομήρων, που θέλουν να αφεθούν ελεύθεροι οι συγγενείς τους όσο και από μέλη της κυβέρνησής του τα οποία διαμηνύουν πως θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία θεωρήσουν υπερβολικά γενναιόδωρη προς τους Παλαιστίνιους. Μάλιστα, χθες βράδυ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν συμφωνία που θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.
Στην επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και πήρε περίπου 250 ομήρους. Περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που διήρκεσε μία εβδομάδα, στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 όμηροι παραμένουν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι 27 είναι νεκροί.
Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27.019 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας.
Κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη
Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα κλιμακώνεται και η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε μια σπάνια κίνηση, χθες η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος εξτρεμιστών εποίκων που κατηγορούνται για βιαιότητες εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αφόρητη» την κατάσταση.
«Αυτές οι ενέργειες (ορισμένων εποίκων στη Δυτική Όχθη) απειλούν τους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της λύσης των δύο κρατών» και κατά συνέπεια «απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρει εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.