Η παρέμβαση αποφασίστηκε μετά την άρνηση των καθηγητών του ΑΠΘ να προχωρήσουν σε ψηφιακές εξετάσεις για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, καθώς αρκετές είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη ως αντίδραση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των καθηγητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποφάσισε «να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης. Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων».
Αντίστοιχα, και η σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, πως την απόφαση για εξ αποστάσεως εξετάσεις θα τη λάβουν μόνο τα τμήματα, που επηρεάζονται από τις καταλήψεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ η γενική στάση είναι να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακές εξετάσεις.
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα στην αστυνομία να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, της παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να εξεταστούν οι καταγγέλλοντες και παράλληλα να αναζητηθούν αποφάσεις της Πρυτανείας για τη λήψη μέτρων αποτρεπτικών για τις καταλήψεις.