Latest News

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Οι σκακίστριες καταγγέλλουν σεξιστικές συμπεριφορές

 
Αν η Ανια Τέιλορ-Τζόι λεγόταν στ’ αλήθεια Μπεθ Χάρμον και ήταν επαγγελματίας σκακίστρια αντί για ηθοποιός, θα ανακάλυπτε ότι η ζωή μιας γυναίκας στον «πλανήτη 64 τετράγωνα» είναι τόσο δύσκολη όσο την παρουσιάζει... το Χόλιγουντ.

Όσοι ασχολούνται με τα διεθνή σκακιστικά δρώμενα γνωρίζουν ότι δυναμικές σκακίστριες όπως η πρωταγωνίστρια της σειράς του Netflix «To Γκαμπί της Βασίλισσας» αφθονούν στα τουρνουά. Ωστόσο το γυναικείο σκάκι παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένο σε σχέση με το ανδρικό. Μόνο το 10% των περίπου 500.000 εγγεγραμμένων μελών της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) ανήκει στο γυναικείο φύλο, ενώ και ο μέσος όρος δυναμικότητάς τους υπολείπεται σημαντικά των ανδρών, βάσει του συστήματος αξιολόγησης Elo, που ισχύει επίσης για το τένις και το ποδόσφαιρο.

Αν μάλιστα μια σκακίστρια, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, τυχαίνει λίγο περισσότερο προικισμένη από τη φύση, τα προβλήματά της μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Εκτός από τον εγγενή σεξισμό του αθλήματος έχει συχνά να αντιμετωπίσει… ανοίκειες εκδηλώσεις θαυμασμού τόσο στο Διαδίκτυο όσο και σε ζωντανές διοργανώσεις.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η 18χρονη Ντίβια Ντέσμουκ, μία από τις ισχυρότερες αλλά και ομορφότερες σκακίστριες της Ινδίας, που κατέχει τον τίτλο του διεθνούς μετρ (όχι των γυναικών, που θεωρείται πιο αδύναμος, αλλά της open κατηγορίας, ανεξαρτήτως φύλου).

Σε ανάρτησή της στα social media, αποκάλυψε ότι κουράστηκε να δέχεται στα σκακιστικά της βίντεο στο YouTube περισσότερα σχόλια για την εμφάνισή της από ό,τι για τις παρτίδες της. «Η πικρή αλήθεια είναι πως, όταν οι γυναίκες παίζουν σκάκι, ο κόσμος συχνά παραβλέπει πόσο καλές είναι και εστιάζει σε ένα σωρό άσχετα πράγματα. Πάει πολύς καιρός που ήθελα να το πω…». Η 18χρονη Ινδή τιτλούχος ανήρτησε το παραπάνω σχόλιο ύστερα από το διεθνές τουρνουά Tata Steel στην Ολλανδία. Οι θεατές την (παρ)ενοχλούσαν τόσο, ώστε μετά το τέλος των αγώνων οι διοργανωτές της ζήτησαν εμμέσως συγγνώμη, υποσχόμενοι ότι θα κάνουν το παν «για να προωθήσουν το γυναικείο σκάκι σε ένα περιβάλλον ασφάλειας (!) και ισότητας».

Η Ντίβια Ντέσμουκ αποκάλυψε στο BBC ότι από τα 14 δεχόταν επιθετικά σχόλια για την εμφάνισή της, το ντύσιμο ή τον τρόπο που μιλούσε, για να σπεύσει σε συμπαράστασή της η καλύτερη σκακίστρια όλων των εποχών. Πρόκειται για τη 48χρονη σήμερα Ουγγαρέζα γκραν μετρ Γιούντιτ Πόλγκαρ, που στη διάρκεια της καριέρας της έχει νικήσει σχεδόν το σύνολο των εν ζωή παγκόσμιων πρωταθλητών (Σπάσκι, Κάρποφ, Κασπάροφ, Κράμνικ, Αναντ κ.ά.). Σήμερα έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. «Σε καταλαβαίνω απόλυτα», απάντησε στην Ινδή συσκακίστριά της στο Χ.

«Ο κόσμος δεν ξέρει ότι έως τα 20 δεν τολμούσα να αγγίξω μέικ απ, από τις πολλές σεξουαλικές παρενοχλήσεις/επιθέσεις που δεχόμουν από άνδρες σκακιστές…». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πόλγκαρ έγινε παγκοσμίως διάσημη στα 12 της χρόνια, όταν ως μέλος της Εθνικής γυναικών της Ουγγαρίας (μαζί με τις αδελφές της, Σούζα και Σοφία) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Σκακιστική Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988, με 12 νίκες και 1 ισοπαλία!

Η αθλητική συγγραφέας Σούζαν Νίναν αποκάλυψε ότι η άνθηση του διαδικτυακού σκακιού στο διάστημα της πανδημίας συνοδεύτηκε από έξαρση μισογυνικών σχολίων από άνδρες σκακιστές. Δυστυχώς, τονίζει η ίδια, το στερεότυπο ότι οι γυναίκες «δεν κάνουν για σκάκι επειδή είναι διαφορετικά καλωδιωμένος ο εγκέφαλός τους» ελάχιστα έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Το επιβεβαίωσε άλλωστε πρόσφατη έρευνα του New York University σε μέλη σκακιστικών ομίλων της αμερικανικής μεγαλούπολης.