Latest News

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ο Μπάιντεν συνάντησε τη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι και έκανε γκάφα με το όνομά της (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Με την κόρη και τη χήρα του ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι συναντήθηκε χθες ο Τζο Μπάιντεν στην Καλιφόρνια, προφέροντας μάλιστα λανθασμένα το όνομα... της δεύτερης.

Ειδικότερα, το τετ α τετ του Μπάιντεν με τη Γιούλια Ναβάλναγια και την κόρη της, Ντάσα, αποτέλεσε την πρώτη επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται η οικογένεια του Ναβάλνι, έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του σε φυλακή της Αρκτικής.

«Σήμερα το πρωί είχα την τιμή να συναντηθώ με τη σύζυγο και την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι και -για να δηλώσω το αυτονόητο- ήταν ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος και είναι εκπληκτικό πώς η σύζυγος και η κόρη του το μιμούνται αυτό», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο.

«Θα ανακοινώσουμε αύριο κυρώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον θάνατό του», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι είναι κάπως επιρρεπής στις… γκάφες, καθώς αποκάλεσε «Γιολάντα» τη Γιούλια Ναβάλναγια.

«Αλλά ένα πράγμα που μου έγινε σαφές είναι ότι η Γιολάντα θα συνεχίσει τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπότε δεν τα παρατάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε αμέσως την προφανή σύγχυση με το όνομα της χήρας του Ναβάλνι.

Όπως αναφέρει η New York Post, η κακή ποιότητα ήχου μπορεί να αλλοιώσει τις λέξεις και το σκηνικό της δήλωσης, καθώς έγινε σε ένα γκαράζ ξενοδοχείου με οχήματα σε ρελαντί, κατάσταση που δυσκόλεψε τους δημοσιογράφους να ακούσουν τον Μπάιντεν, αν και ο τηλεοπτικός ήχος φαινόταν να αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα το λάθος.

Η Γιούλια, μια κομψή 47χρονη οικονομολόγος, παντρεμένη με τον επίσης 47χρονο Αλεξέι, από το 2000, θεωρείται ευρέως ως πιθανή διάδοχος του συζύγου της ως η κορυφαία υπέρμαχος της δημοκρατίας στη Ρωσία.

Η κόρη τους, Ντάσα, είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σε μια δήλωση λίγο μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν «εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια» στις δύο γυναίκες «για την τρομερή απώλειά τους».

Ο Μπάιντεν «εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τον εξαιρετικό αγώνα του Ναβάλνι και την κληρονομιά του στη μάχη ενάντια στη διαφθορά και υπέρ μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ρωσίας στην οποία ο νόμος ισχύει ισότιμα για όλους», ανέφερε η δήλωση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σήμερα Παρασκευή κατά της Ρωσίας ως απάντηση στον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε το 2021 ότι είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι θα υπήρχαν «καταστροφικές» συνέπειες εάν ο Ναβάλνι πέθαινε υπό κράτηση, αλλά είπε στους δημοσιογράφους ώρες μετά τον θάνατο του αντιφρονούντα: «Αυτό ήταν πριν από τρία χρόνια. Στο μεταξύ, αντιμετώπισαν πολλές συνέπειες».