Για «ωμές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «από όλα τα μέρη» στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη...κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
«Η δικαιοσύνη είναι μια αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να τεθεί τέλος στους κύκλους της βίας και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να μπορέσουν να λάβουν σημαντικά μέτρα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η έκθεση αφορά τους 12 μήνες έως την 31η Οκτωβρίου 2023.
«Η βαθιά εδραιωμένη ατιμωρησία, την οποία διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί. Όλα τα μέρη πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις που έχουν διαπιστωθεί στη διάρκεια 56 ετών κατοχής, 16 ετών αποκλεισμού της Γάζας και μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο Τουρκ.
Οι μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που εξαπέλυσαν στο Ισραήλ στις 7 και 8 Οκτωβρίου, αναφέρει η έκθεση. «Διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε μεγάλη κλίμακα στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται κυρίως για επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και κακομεταχείριση αμάχων, καταστροφές περιουσιών πολιτικού χαρακτήρα και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες «σύμφωνα με τις οποίες μέλη παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και άλλοι διέπραξαν βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια απαιτούν μια έρευνα περισσότερο εις βάθος και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η επιλογή των μέσων και των μεθόδων του πολέμου οδήγησε σε τεράστια δεινά για τους Παλαιστινίους, κυρίως στη σφαγή αμάχων σε μεγάλη κλίμακα, σε μαζικούς και επαναλαμβανόμενους εκτοπισμούς, καταστροφή κατοικιών και στέρηση επαρκούς τροφής και άλλων απαραίτητων στοιχείων για τη ζωή».
Οι γυναίκες και τα παιδιά «υπέφεραν ιδιαίτερα. Κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου έχουν διαπραχθεί», τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία. «Ο αποκλεισμός και η πολιορκία που επιβλήθηκαν στη Γάζα συνιστούν συλλογική τιμωρία και μπορεί επίσης να αποτελούν χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, που αποτελούν αμφότερα εγκλήματα πολέμου», συμπληρώνει.
Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία δεν αποκλείει αυτές οι ενέργειες να συνιστούν «άλλα σοβαρά εγκλήματα από την άποψη του διεθνούς δικαίου», αλλά συμπληρώνει ότι αυτό μπορεί να προσδιοριστεί μόνο έπειτα από έρευνα σε βάθος.