Μία Αμερικανίδα πορνοστάρ που έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς ταξίδεψε στο Ιράν και επισκέφθηκε την πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η οποία εγκαταλείφθηκε μετά την κρίση των ομήρων... του 1979.
Η επίσκεψη της Γουίτνεϊ Ράιτ την ώρα που το Ιράν φυλακίζει τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ναργκίς Μοχαμαντί, πυροδότησε έντονες επικρίσεις για την καταστολή των γυναικών στη χώρα μετά το θάνατο της Mάχσα Αμινί το 2022 σε αστυνομική κράτηση και τις πανεθνικές διαδηλώσεις που προκάλεσε.
Η Ράιτ τράβηξε βίντεο και φωτογραφέις σε πολλά σημεία της Τεχεράνης παρά το γεγονός ότι η δουλειά της στην πορνογραφία επιφέρει θεωρητικά στο Ιράν ποινικές κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή.
Η Ράιτ δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό από το Associated Press. Αλλά σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε την πρεσβεία των ΗΠΑ ως ένα μέρος που «ΠΡΕΠΕΙ κανείς να επισκεφθεί». Η παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν την έχει μετατρέψει σε αντιαμερικανικό μουσείο.
Οι ιρανικές αρχές διέψευσαν ότι βρίσκονταν πίσω από την επίσκεψη της Ράιτ, λέγοντας ότι της χορηγήθηκε βίζα όπως σε κάθε άλλο ξένο πολίτη και ότι δεν γνώριζαν για το «άσεμνο» επάγγελμά της.
Οι αναρτήσεις της Ράιτ, η οποία είναι γνωστή για τη σφοδρή κριτική της στο Ισραήλ, έχουν εξοργίσει πολλούς εξόριστους Ιρανούς, καθώς στις φωτογραφίες που έβγαλε τηρεί τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ένδυσης για τις γυναίκες μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις του 2022 κατά της υποχρεωτικής χιτζάμπ.
Υπενθυμίζεται ότι Ιρανοί φοιτητές που υποστήριζαν τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Τα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας που κρατήθηκαν όμηροι κρατήθηκαν για 444 ημέρες.
«Μοιράζομαι μαζί σας εκθέματα από ένα μουσείο που δεν έχετε ποτέ ξαναδεί», έγραψε η Ράιτ στο Instagram. «Οι αναρτήσεις μου δεν αποτελούν έγκριση της (ιρανικής) κυβέρνησης».
Η Ράιτ έχει στο παρελθόν μοιραστεί στο διαδίκτυο φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις, συμπεριλαμβανομένου υλικού που υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ.
Ως πολίτης των ΗΠΑ που γεννήθηκε στην Οκλαχόμα Σίτι, θα χρειαζόταν βίζα για να επισκεφθεί το Ιράν. Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι της ηθοποιού.
Η παρουσία μιας ηθοποιού από την αμερικανική βιομηχανία ταινιών ενηλίκων τράβηξε αμέσως την προσοχή στο Ιράν.
Η Ιρανή ηθοποιός Setareh Pesiani επικαλέστηκε την επίσκεψη της Ράιτ για να επικρίνει τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ιράν για την πολιτική της υποχρεωτικής μαντίλας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη και το θάνατο της 22χρονης Aμινί.
«Τιμωρείτε τους ανθρώπους αυτής της χώρας με διάφορες μεθόδους για την αφαίρεση του χιτζάμπ, αλλά επιτρέπετε σε μια πορνοστάρ να έρθει εδώ για τουρισμό!»; έγραψε η Pesiani στο Instagram.
Η Masih Alinejad, ένας ακτιβιστής με έδρα τις ΗΠΑ που έχει αντιμετωπίσει απόπειρες δολοφονίας και απαγωγής από το Ιράν, κατήγγειλε επίσης την επίσκεψη του Wright.
«Εμείς οι γυναίκες του Ιράν θέλουμε να είμαστε σαν τη Ρόζα Παρκς και όχι σαν την Γουίτνεϊ Ράιτ», έγραψε η Alinejad, αναφερόμενη στο αμερικανικό είδωλο των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη της Ράιτ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο AP σε ανακοίνωσή του ότι έχει προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν και «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του κινδύνου άδικης κράτησης». Οι Αμερικανοί και όσοι έχουν δεσμούς με τη Δύση μπορεί να βρεθούν υπό κράτηση και να καταδικαστούν σε μυστικές δίκες για να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα αστάθειας σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, και είναι από το 1979», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.