Έρευνα και για το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος λίγα μόλις 24ωρα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, διενεργεί ο εφέτης ανακριτής που αναζητεί τους υπαίτιους της... ανείπωτης τραγωδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης και ο αρμόδιος εισαγγελέας έχουν αποφασίσει να συσχετίσουν με την κύρια υπόθεση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τη δικογραφία που αφορά στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος.
Για το θέμα του μπαζώματος ήδη διώκεται ποινικά ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για παράβαση καθήκοντος, αρνούμενος ωστόσο την σε βάρος του κατηγορία.
Σε ατέρμονο αγώνα αναζήτησης ευθυνών για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών έχουν αποδυθεί οι συγγενείς των 57 θυμάτων, που ένα χρόνο μετά περιμένουν απαντήσεις στα ερωτηματικά για το δυστύχημα.
Το μεγαλύτερο ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί, αφορά την έκρηξη, αυτό το «μανιτάρι» που «εκτοξεύθηκε» στο ουρανό αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο συρμών.
Τι προκάλεσε τη μεγάλη αυτή έκρηξη; Υπήρχαν εύφλεκτες ουσίες, που ενδεχομένως να προκάλεσαν το «πύρινο μανιτάρι» και τη φωτιά που ακολούθησε, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι πραγματογνώμονες των συγγενών αναφέρουν:
«Για το ποιο είναι το είδος της καύσιμης ύλης που οδήγησε στην πυρκαγιά των 6,5 δευτερολέπτων δεν έχουμε κάποια στοιχεία. Ή τουλάχιστον κάποια τα οποία να μπορέσουμε να τα καταθέσουμε», αναφέρουν.
Ωστόσο, αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ίχνη ενός εύφλεκτου χημικού διαλύτη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή χρωμάτων, αλλά και στη νόθευση καυσίμων.
«Το ξυλόλιο είναι ένα από τα στοιχεία που βρέθηκαν σε ίχνη. Και το τονίζω ίχνη. Δεν είναι δηλαδή ότι ήταν ποτισμένη η περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι τα δείγματα πάρθηκαν μετά από πολλές εβδομάδες και μήνες», προσθέτει ο πραγματογνώμονας.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά:
1. Το μυστήριο της έκρηξης και η αλλοίωση του χώρου:
– υπήρχαν αδήλωτα φορτία ή και παράνομες ουσίες;
– οι φορτωτικές ανέγραφαν ως φορτίο ελάσματα, μπύρα και τρόφιμα
2. Έγιναν λάθη κατά τη διερεύνηση του δυστυχήματος;
– Δεν είχε συσταθεί επιτροπή, δεν εφαρμόστηκαν πρωτόκολλα
– σε 6 μέρες καθαρίστηκε ο χώρος
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προχθές έστειλε νέα παραγγελία στην εισαγγελία εφετών Λάρισας και είπε όλα να κοιταχθούν μέσα στην ανάκριση. «Τίποτα αναπάντητο».
Πού επικεντρώνεται η ανάκριση – Στο εξωτερικό ευρήματα για ανάλυση
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης πως η ανάκριση θα πάρει παράταση καθώς αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία.
Ειδικότερα, μιλώντας στο One Channel, δήλωσε πως «το καλοκαίρι ήρθε μια πληροφορία στο υπουργείο ότι οι ανακριτές δεν έχουν την δυνατότητα να ακούσουν τις συνομιλίες. Φέραμε τότε κατεπείγουσα ρύθμιση στη Βουλή». «Η ανάκριση διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο, είναι δύσκολη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».
Ο Γιώργος Φλωρίδης συμπλήρωσε ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η ενημέρωση που έχει από τις δικαστικές Αρχές είναι πως η έρευνα για το αν το τρένο μετέφερε κάποια εύφλεκτη ουσία πρέπει να γίνει και μάλιστα δεσμεύτηκε πως η σχετική πραγματογνωμοσύνη θα πάει σε εξειδικευμένο εργαστήριο στον Καναδά για να πει την τελευταία λέξη σχετικά με το τι μετέφερε το τρένο. Επίσης, ανέφερε πως σε ανάλογο εργαστήριο του εξωτερικού θα σταλούν και άλλα δείγματα από αυτά που έχουν συλλεγεί προκειμένου να υπάρξει πλήρη διαλεύκανση του θέματος.
Νέος πραγματογνώμονας
Στον ορισμό νέου πραγματογνώμονα όσον αφορά στην έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη θα προχωρήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης που χειρίζεται την ανάκριση για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
Η ανάγκη για τον ορισμό νέου πραγματογνώμονα προέκυψε μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, που έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα, σε σχέση με την πραγματογνωμοσύνη που ορίστηκε από τη δικαιοσύνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Σκάι, ο εφέτης ανακριτής θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα για να απαντηθούν όλα τα αναπάντητα ως σήμερα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία, αίτημα που εξετάζεται σοβαρά από την ανάκριση, όπως επίσης και εκείνο που αφορά σε βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση της πορείας του μοιραίου τρένου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σκάι, η ανακριτική έρευνα προσανατολίζεται να σταλούν τα βίντεο προσεχώς σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.
Όσον αφορά στη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, πηγές από τη δικαιοσύνη, ανέφεραν ότι οι όποιες ανακριτικές πράξεις δεν θα την καθυστερήσουν, διότι με τους νέους ποινικούς κώδικες δεν προβλέπεται στο εξής η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου.
Οπότε, μετά το τέλος της ανάκρισης η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο απευθείας αν αυτό κριθεί από πρόεδρο εφετών και αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από την κρίση δικαστικού συμβουλίου.
Τον κύριο κορμό των ανακρίσεων διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας ο οποίος φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν επεκτείνει τον κύκλο των διώξεων αφού προηγουμένως διατάξει νέα πραγματογνωμοσύνη με επιστήμονα του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης. Φυσικά πρόκειται για την αναζήτηση ευθυνών μη πολιτικών προσώπων, που κινούνται σε 4 επίπεδα, αυτό που διεξάγει ο ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα, η ευρωπαία ανακρίτρια για τη σύμβαση 717, η προκαταρκτική στον τόπο της τραγωδίας , αλλά και οι παραλείψεις των στελεχών που διεξάγεται από την Ελληνική Εθνική Αρχή Διαφάνειας.