Latest News

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Τεράστια διαδήλωση στην Αθήνα, τα τρακτέρ της οργής κατέκλυσαν το Σύνταγμα – «Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν δοθούν λύσεις»

Πολλές χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν μαζί με τους αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα, με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν κατακλύσει την καρδιά της πρωτεύουσας, στο μεγάλο συλλαλητήριο, με το οποίο...

κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις τους ύστερα από αρκετές εβδομάδες αγώνα στα μπλόκα σε εθνικές οδούς, λιμάνια και τελωνεία. «Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας» είναι το σύνθημα των συγκεντρωμένων αγροτών στο Σύνταγμα.

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Μουσικές, κόρνες τρακτέρ και πολλά φώτα μπροστά σε περισσότερους από 8.000 αγρότες περιελάμβανε η τελετή έναρξης του συλλαλητηρίου.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως τώρα συμμετέχουν πάνω από 10.000 άτομα.

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

«Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην πλατεία Συντάγματος τους αγρότες που αγωνίζονται για τη ζωή τους, για την επιβίωσή τους. Να μείνουν νοικοκύρηδες στα χωράφια τους. Να μπορούν με τον ιδρώτα της δουλειάς τους να ζήσουν» με αυτά τα λόγια χαιρέτισε τους αγρότες, εκ μέρους των Συνδικάτων της Αττικής, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων από το βήμα της συγκέντρωσης. 

«Οι φοιτητές δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από εδώ. Είμαστε μαζί σας», τόνισε μιλώντας στο Σύνταγμα η Ευγενία Κυριακοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικής Αθήνας. «Αγροτιά – Φοιτητές, ενωμένοι νικητές» πρόσθεσε, για να απαντήσουν με το ίδιο σύνθημα οι χιλιάδες διαδηλωτές.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δίκαιο και έντιμο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών γιατί είναι και δικός μας αγώνας», υπογράμμισε.

«Οι δουλειές μας είναι οι ζωές μας», είπε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο Αταλάντης θέτοντας ανάμεσα στα άλλα αιτήματα την απαίτηση για καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες.

«Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι», είπαν οι αγρότες από το μπλόκο του Αιγινίου«Είμαστε 30 μέρες και νύχτες στον δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».  «Εμείς πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας κι εσείς τα αγοράζετε πανάκριβα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Ανθήλης.

Την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στα βασικά αιτήματα των αγροτών κατήγγειλε ο ομιλητής από το Κάστρο Βοιωτίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής και για εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.  

«Είμαστε όλοι μαζί στα μπλόκα. Θα νικήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Μελισσοκόμων«Όπως υπάρχει χώρος στην οικονομία για τους εφοπλιστές, να υπάρξει και για εμάς», απαίτησε ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αμφίκλειας – Ελάτειας

«Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Σήμερα τα ρυάκια από όλα τα μπλόκα της Ελλάδας κατεβήκαμε και μαζί με εσάς γίναμε ένα μεγάλο ποτάμι», είπε ο αγρότης από την Κήρινθο Εύβοιας«Μας κάψατε, μας πνίξατε. Θα σας πνίξει η οργή μας», τόνισε και έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο, το ξύνουν συνέχεια από παντού», κατήγγειλε ο αγρότης από την Καστοριά και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα. Τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία μάλιστα συνεχώς επιδεινώνονται, συνόψισε ο αγρότης από το μπλόκο του Στρυμονικού Σερρών.

Το συλλαλητήριο «που ενώνει την αγροτιά και την εργατιά» χαιρέτισε ο εκπρόσωπος από τα μπλόκα της Πελοποννήσου«Τους αποδείξαμε ότι ο συντονισμός των αγροτών με την Πανελλαδική Επιτροπή είναι δυνατός», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας που ήδη μετρά 30 μέρες στα μπλόκα θα συνεχιστεί, ενώ κάλεσε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα για να κάνουμε πόλεμο και να μη δίνουμε χρήματα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος από τον Αλμυρό«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τα δίκαια αιτήματά μας να δικαιωθούν», διαμήνυσε ο αγρότης από το μπλόκο στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Στο επείγον αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής εστίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών

«Χωρίς εμάς, τί θα φας;»

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ και ζητούν ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση για το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής. Παράλληλα, πολλά είναι τα πανό που γράφουν το σύνθημα No farmers, No food, No future, που χρησιμοποιούν και οι ευρωπαίοι αγρότες στις διαδηλώσεις.

Τα τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στο Σύνταγμα, υπό το θερμό χειροκρότημα των περαστικών οι οποίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματά τους. Έχοντας και ένα φέρετρο της κτηνοτροφίας και στεφάνια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, στο οποίο αναγράφεται «θερμά συλλυπητήρια στους αγρότες», εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Η «καρδιά» των αγροτών και κτηνοτρόφων «χτυπά» σήμερα στο Σύνταγμα. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν με όλα τα μέσα, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και καταδικάζοντας παράλληλα τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως σήμερα.

Εκατοντάδες αγρότες από Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία έχουν μπει στην πλατεία Συντάγματος. Πίσω τους αγρότες από Στερεά και Εύβοια. Ακολουθούν τα μπλοκ από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Στη συνέχεια απλώνονται δεκάδες σωματεία της Αττικής.

Περισσότερα από 200 τρακτέρ έχουν φτάσει στο Σύνταγμα, στο μεγάλο ραντεβού των αγροτών για το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Μεγάλο κόμβοι με τρακτέρ πέρασε λίγο μετά τις 15:30 από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, ανεβαίνοντας αντίθετα την Πανεπιστημίου.

Βίντεο με τη συγκλονιστική πορεία των αγροτών με τρακτέρ, που διαδηλώνουν για την επιβίωσή τους, στην Εθνική Οδό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, δημοσίευσε ο 902.gr.

Στις κόρνες των τρακτέρ, οι οδηγοί της Αττικής απάντησαν επίσης με κορναρίσματα και υψωμένες γροθιές, δηλώνοντας στον πλευρό τους.

Αγρότες από Καρδίτσα και Λάρισα ανέβηκαν την  Πανεπιστήμιου με τα πόδια και κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα όπου συγκεντρώνονται με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

«Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι επίθεση και πάλη» τα συνθήματα που φώναζα.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το αντάμωμα των φοιτητών με τους αγρότες στα Προπύλαια.

Με το σύνθημα «φοιτητές αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» υποδέχθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τους αγρότες, σύνθημα που επαναλαμβανόταν και από τα μπλοκ των αγροτικών συλλόγων.

Στο ΟΑΚΑ κατέφθασε νωρίτερα ο κύριος όγκος των λεωφορείων που μεταφέρουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα.

Στη συνέχεια συντεταγμένα επιβιβάστηκαν στους συρμούς του Ηλεκτρικού για να φτάσουν στην Ομόνοια, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα επιβάτες των συρμών του Ηλεκτρικού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους έλεγαν «είμαστε μαζί σας».

«Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», ήταν τα συνθήματα που φώναξαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κατά την άφιξή τους στο ΟΑΚΑ.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Από εκεί όλοι μαζί θα κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και το Σύνταγμα προκειμένου να συναντήσουν τους αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα έφτασαν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Στις 17:30 θα συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 ξεκινά η πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, επισημαίνοντας πως «δε θα υποχωρήσουμε και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Με συνθήματα, κόρνες και υψωμένες γροθιές υποδέχθηκαν τους αγρότες οι αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» φώναξαν μαζί αγρότες και αυτοκινητιστές.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που βρίσκονται αυτή την ώρα στην Αθήνα, οι αγρότες του Έβρου έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων.

Ταυτόχρονα, τρακτέρ έχουν βγει από τη Δευτέρα και στο Νευροκόπι της Δράμας, αλλά και στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Αντίστοιχο αποκλεισμό του τελωνείου πραγματοποιούν και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκης, στη Φλώρινα.

«Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους που κατεβαίνουν να διαδηλώσουν στην Αθήνα για τα δίκαια αιτήματά μας, τα αιτήματα που είναι για την επιβίωσή μας», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαργαριτίσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

Σε αποκλεισμό της εισόδου του λιμανιού της Μυτιλήνης προχώρησαν και οι αγρότες στο πλαίσιο κινητοποίησης μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Μετά το μπλόκο στη Λάρσο, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του λιμανιού ρίχνοντας συμβολικά μπάλες με άχυρα μπροστά στην πύλη εισόδου, τις οποίες έκαψαν.

Οι αγρότες απαιτούν: 

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.