Η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι δαπανά περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη συντήρηση ενός superyacht που κατέσχεσε από έναν Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και κάλεσε δικαστή να της επιτρέψει να βγάλει σε πλειστηριασμό το σκάφος πριν επιλυθεί η διαμάχη για την... ιδιοκτησία του.
Οι αρχές των Φίτζι κατέσχεσαν το Amadea, μήκους 106 μέτρων και αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με αμερικανικό ένταλμα που ισχυρίζεται ότι ανήκε στον Σουλεϊμάν Κερίμοφ, έναν πολυεκατομμυριούχο στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών το 2014 και το 2018 ως απάντηση στις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία και την Ουκρανία.
Οι προσπάθειες για τη δημοπράτηση του γιοτ αμφισβητούνται από τον Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft από το 2010 έως το 2013.
Ο Χουνταϊνάτοφ διεκδικεί την κυριότητα του Amadea
Ο Χουνταϊνάτοφ διεκδικεί την κυριότητα του Amadea και έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να καταπέσει επειδή δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Σε μια δικαστική κατάθεση αργά την Παρασκευή, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν είπαν στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Dale Ho ότι ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός συντήρησης του Amadea ύψους 600.000 δολαρίων ήταν «υπερβολικός», γεγονός που δικαιολογεί έναν πλειστηριασμό. Είπαν επίσης ότι οι συνομιλίες για να πληρώσει ο Χουνταϊνάτοφ για τη συντήρηση του σκάφους έχουν καταρρεύσει.
Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δικαστικές καταθέσεις ότι ο Χουνταϊνάτοφ ενεργεί ως «αχυράνθρωπος ιδιοκτήτης» του Amadea για να συγκαλύψει το ρόλο του Κερίμοφ και ότι οι πληρωμές συντήρησης είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της αξίας ενός σκάφους αναψυχής.
Ο Χουνταϊνάτοφ έχει προθεσμία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου για να απαντήσει στο αίτημα των εισαγγελέων. Σε δήλωσή τους, οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η αίτηση πώλησης του σκάφους ήταν «πρόωρη» και κάλεσαν τον Ho να την απορρίψει μέχρι να «καθορίσει αν η κατάσχεση ήταν αντισυνταγματική».
Η κατάσχεση έγινε καθώς η Ουάσινγκτον αύξησε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσώπων που πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Εάν η αμερικανική κυβέρνηση πετύχει τη δημοπράτηση του γιοτ, πιθανότατα θα μεταφέρει τελικά τα έσοδα από την πώληση στην Ουκρανία.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κερίμοφ παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ πραγματοποιώντας πληρωμές συντήρησης για το Amadea ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθιστώντας το σκάφος που είναι τώρα ελλιμενισμένο στο Σαν Ντιέγκο αντικείμενο κατάσχεσης.
Ο Κερίμοφ και η οικογένειά του έχουν περιουσία 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Συγκέντρωσε την περιουσία του μέσω της ρωσικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού Polyus, αν και δεν είναι πλέον μέτοχος.