Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η νέα σοβαρή βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού μήκους 14 χιλιομέτρων που ενώνει τον Πειραιά με το νησί της Αίγινας προκειμένου να υδροδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Η εταιρεία που έχει κατασκευάσει τον αγωγό κάνει λόγο για δολιοφθορά σε βάθος 50 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, άποψη την οποία ενστερνίζεται και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος σήμερα κατέθεσε μηνυτήρια αγωγή στην εισαγγελία Πειραιά.
«Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός, με συνεχείς δολιοφθορές σε μία κρίσιμη υποδομή, όπως είναι αυτή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας. Η Δικαιοσύνη και το κράτος έχουν τόσο τα μέσα, όσο και τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω. Σήμερα, καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά και ζητάμε να διερευνηθούν συγκεκριμένα πράγματα. Να γνωρίζουν όλοι -όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν- ότι όλα θα βγουν στο φως. Και ξέρουμε. Και θέλουμε. Και μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και να είναι σίγουροι, όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους διαδικασίες, ότι θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε υπόθεση που αφορά την Περιφέρεια Αττικής» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Ποιοι μπορεί να έχουν δόλο ή ποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν να κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν θα το πούμε εμείς, θα το πει η Δικαιοσύνη μετά την έρευνα που θα κάνει. Οι κάτοικοι της Αίγινας θέλω να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους. Η Περιφέρεια Αττικής -το ξαναλέω- σε αυτό το παιχνίδι που παίζεται δεν μένει θεατής. Συμμετέχει ενεργά σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή των πολιτών».
Πώς έγινε η δολιοφθορά στον αγωγό που υδροδοτεί την Αίγινα
Από την στιγμή που τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία όσο και η Περιφέρεια Αττικής υιοθετούν την εκδοχή του σαμποτάζ, το ερώτημα είναι πώς κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους εκείνοι που αποφάσισαν να σταματήσουν την υδροδότηση 12.500 μόνιμων κατοίκων της Αίγινας μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Επιστρατεύθηκαν κομάντος ή κάποιοι ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες που καταδύθηκαν σε βάθος 50 μέτρων και τοποθέτησαν κάποιου είδους εκρηκτικό μηχανισμό ή πόντισαν κάποιου είδους βόμβα ή νάρκη η οποία κατέστρεψε κομμάτι του αγωγού;
Πρόκειται για την τέταρτη δολιοφθορά στον αγωγό που υδροδοτεί το νησί της Αίγινας. Και όπως λένε οι κάτοικοι του νησιού, σε μία από τις προηγούμενες βλάβες που έχουν καταγραφεί στον αγωγό χωρίς να σταματήσει η υδροδότηση του νησιού, απαιτήθηκε η δαπάνη 600.000 ευρώ για να κλείσει μια μικρή τρύπα στον υποθαλάσσιο αγωγό. Αυτή τη φορά, εφ' όσον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και βεβαιωθεί και μετά τη δικαστική έρευνα ότι πρόκειται για σαμποτάζ, το κόστος της αποκατάστασης της βλάβης αναμένεται να βαρύνει το δήμο Αίγινας και την Περιφέρεια Αττικής.