Latest News

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΔΥΠΑ: Πληρώνεται το επίδομα μπόνους 300 ευρώ - Πότε θα φανούν τα λεφτά

 Από σήμερα 7 Φεβρουαρίου ξεκινά η πληρωμή του εφάπαξ επιδόματος - μπόνους ύψους 300 ευρώ, από την ΔΥΠΑ, σε επιπλέον 10.290 άτομα που δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ και είναι μακροχρόνια άνεργοι για πάνω από... 5 συνεχόμενα έτη.

Μέχρι στιγμής, η ΔΥΠΑ έχει καταβάλει αυτή την παροχή σε 96.990 μακροχρόνια άνεργους. Το επίδομα - μπόνους 300 ευρώ φαίνεται στου λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή του.

Αυτό το επίδομα μπόνους «επικυρώθηκε» με τον νόμο Δουλειές Ξανά (ν. 4921/2022), με στόχο να ενθαρρυνθεί η επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων. Μέσω του ενημερωμένου Ψηφιακού ΑΣΔ, οι δικαιούχοι μπορούν να επικεντρωθούν σε δράσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της εργασιακής τους ικανότητας και στην εύρεση εργασίας.

ADVERTISEMENT

Οι δικαιούχοι της νέας παροχής είναι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχουν εγγεγραμμένη ανεργία για συνεχή περίοδο άνω των 5 ετών και έχουν καταρτίσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  • Έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 16.000 € για άγαμους, τα 24.000 € για παντρεμένους (με πρόσθετη αύξηση 5.000 € ανά τέκνο) ή τα 29.000 € για μονογονεϊκές οικογένειες (με πρόσθετη αύξηση 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο). Επιπλέον, το συνολικό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 €.

Βήμα - βήμα η διαδικασία της αίτησης για το μπόνους 300 ευρώ

επιδομα 300 ευρω πληρωμη, πληρωμη μακροχρονια ανεργοι, επιδομα μακροχρονιων ανεργων

Αρχικά οι υποψήφιοι δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ μέσω gov.gr (ΕΔΩ) με τους κωδικούς TaxisNet.

  • Καταχωρούν ή ενημερώνουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει αυτόματα την πληροφόρηση των προϋποθέσεων (π.χ. διάρκεια ανεργίας και καταρτισμένο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης) και πραγματοποιεί διασταύρωση των στοιχείων με αρμόδιους φορείς (όπως η ΑΑΔΕ και η ΗΔΙΚΑ).
  • Η καταβολή της παροχής πραγματοποιείται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και έχουν καταρτίσει το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν τον ΙΒΑΝ τους.