Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την ισότητα των δικαιωμάτων στον γάμο. Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, με ιδιαίτερα...
αιχμηρές αναφορές.Συνολικά επί της αρχής ψήφισαν 254 βουλευτές, με τους 176 να υπερψηφίζουν, 76 να καταψηφίζουν και 2 να δηλώνουν «παρών».
Από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 ψήφισαν «όχι», ενώ καταγράφηκαν 31 αποχές. Δηλαδή, συνολικά 51 γαλάζιοι βουλευτές δεν ακολούθησαν την ηγεσία του κόμματος.
Η Νίνα Κασιμάτη ήταν η μοναδική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά υπερψήφισε κάποια άρθρα.
Εκτός από τη Νίνα Κασιμάτη και παρά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο συντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ , Παύλος Πολάκης, έσπασε την κομματική γραμμή και δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν την αποχή ενώ κανείς από τους βουλευτές του κόμματος δεν καταψήφισε. Πρόκειται για τους:
Λιακούλη,
Χνάρης,
Καζάνη,
Πουλάς,
Μιχαηλίδης,
Παρασκευαΐδης,
Σταράκα,
Κωνσταντινόπουλος,
Μπαράν,
Πάνας,
Νικολαΐδης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε μόνο ο Παύλος Πολάκης ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών» και υπερψήφισε κάποια άρθρα. Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές.
Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.
«Όχι» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαΐωάννου, ενώ «παρών» δήλωσε ο επίσης ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης.
Η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.
Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω» ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».