Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης οι αγρότες – εκπρόσωποι από τα μπλόκα όλη της χώρας, κυρίως της Θεσσαλίας και...της Μακεδονίας.
Η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη θα απαρτίζεται από 15 μέλη και συγκεκριμένα, 6 από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 1 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να δώσει λύσεις»
«Έχουμε δώσει τα αιτήματα μας στα οποία η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να δώσει λύσεις και να τα ικανοποιήσει. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και θα τις κλιμακώσουμε αυτές τις ημέρες πριν από την συνάντηση και ήδη υπάρχει κλιμάκωση σε όλη την χώρα ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θέλουμε να υπάρξουν λύσεις ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να καλλιεργήσουμε αυτό σημαίνει και μείωση του κόστους παραγωγής και να έχουμε ένα μεροκάματο για να επιβιώσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουμε καταθέσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας προσθέτοντας ότι «Η κινητοποίηση παραμένει, τα μπλόκα παραμένουν, αύριο θα βγάλουμε και νέα μπλόκα σε όλη την χώρα όπως έχουμε συμφωνήσει και θα συζητήσουμε πως θα κλιμακώσουμε».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου Δερβενίου, Κώστας Χατζηπαραδείσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο τα οποία και πρέπει να λυθούν άμεσα.
Όπως δήλωσε, «υπάρχει μια βασική δομή τριών τεσσάρων αιτημάτων όπως είναι το κόστος παραγωγής και της ενέργειας και όλα τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει που είναι η βάση να μπορέσουν να συζητηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων μας, αυτό είναι αυτονόητο».
Τι ζητούν οι αγρότες
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο αναφέρουν τα αιτήματά τους.
Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μπει πλαφόν 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, κρατική επιδότηση σε μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και να υπάρξει επαναδιαπραγματευσή της, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
Ακόμη ζητούν, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, να υπάρξουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπήρξε και παράρτημα σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία.