Σε συνέντευξη Τύπου, τον Νοέμβριο του 2023, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι είχε «δώσει εντολή στη Μοσάντ να δράσει εναντίον των επικεφαλής της Χαμάς όπου και αν βρίσκονται» μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, ανέφερε ότι όλοι οι ηγέτες της Χαμάς «ζουν με δανεικό χρόνο, ο αγώνας είναι παγκόσμιος».
Με έδρα τον Λίβανο, ο 57χρονος Σαλέχ Αλ Αρούρι ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς και εθεωρείτο ο de facto ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Times of Israel.
Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο Σαλέχ Αλ Αρούρι βοήθησε, επίσης, στον σχεδιασμό της απαγωγής και της δολοφονίας τριών Ισραηλινών εφήβων - του Γκιλ-αντ Σάαρ, του Εγιάλ Γιφράχ και του Ναφτάλι Φρένκελ - τον Ιούνιο του 2014, καθώς και σε πολλές άλλες επιθέσεις.
Ο ίδιος είχε εκτίσει αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές και απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων για τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν δεκανέα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ο οποίος απήχθη από τη Χαμάς το 2006. Ο Σαλέχ Αλ Αρούρι συμμετείχε, στη συνέχεια, στην κατάρτιση της συμφωνίας που προέβλεπε την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.
Επισημαίνεται ότι ο Σαλέχ Αλ Αρούρι μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί όταν το Ισραήλ αποκατέστησε τους δεσμούς με την Τουρκία που είχαν διαρραγεί εξαιτίας μιας επιδρομής των IDF σε έναν στολίσκο αλληλεγγύης που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, κατά την οποία εννέα Τούρκοι υπήκοοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο μιας βίαιης συμπλοκής σε ένα φέρι μποτ.
Αφού πέρασε αρκετό καιρό στη Συρία, ο Σαλέχ Αλ Αρούρι μετακόμισε τελικά στη Βηρυτό. Από εκεί διηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, προωθώντας τρομοκρατικές δραστηριότητες και οργανώνοντας τη μεταφορά κεφαλαίων για την πληρωμή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ήταν, επίση.ς ένας από τους αξιωματούχους της Χαμάς που συνδέεται στενότερα με το Ιράν και την οργάνωση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Εκεί, ο Σαλέχ Αλ Αρούρι δημιούργησε μια τοπική δύναμη της Χαμάς από ακτιβιστές σε λιβανέζικους καταυλισμούς προσφύγων. Η οργάνωση διαθέτει στρατιωτική εκπαίδευση και οπλοστάσιο πυραύλων, αν και όχι στην ίδια κλίμακα με αυτό της Χεζμπολάχ.