Latest News

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Η «λίστα του Έπσταϊν» και το όργιο των fake news


 Η περιβόητη «λίστα του Έπσταϊν»… Δεν χρειάζεται να περιηγηθείτε στο «βαθύ ίντερνετ» ή να μελετήσετε πολύπλοκα έγγραφα για να βρείτε λίστες όπως αυτή. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –ιδιαίτερα στο X, πρώην Twitter– αρκεί για να συναντήσετε γνωστά ονόματα που, ως επί το πλείστον, έχουν... εντελώς επινοηθεί.

Ούτε η Όπρα Γουίνφρεϊ ούτε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', ούτε ο Τομ Χανκς, ο Τζίμι Κίμελ, ο Μάθιου Πέρι ή ο προπονητής της Άρσεναλ Μικέλ Αρτέτα ήταν πελάτες του δικτύου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που διηύθυναν ο Τζέφρι Έπσταϊν και η Γκισλέιν Μάξγουελ. Δεν πετούσαν με τα ιδιωτικά τους τζετ ούτε έπιναν σαμπάνια στις επαύλεις τους. Ούτε και έκαναν τίποτα παράνομο ή ανήθικο όλοι όσοι αναφέρονται (είτε εκτενώς είτε παρεμπιπτόντως) στα εκατοντάδες έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα – ονόματα όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και ο Στίβεν Χόκινγκ. Ορισμένοι δεν γνώριζαν καν τον Έπσταϊν. Αλλά αυτό φυσικά δεν εμποδίζει τα fake news να οργιάζουν στο διαδίκτυο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται στα έγγραφα επειδή η Σιόμπεργκ ρωτήθηκε: «Γνωρίζετε αν ο Μπιλ Κλίντον ήταν φίλος του Τζέφρι Έπσταϊν;». Εκείνη απάντησε: «Δεν ήξερα ότι ήταν φίλοι μέχρι που διάβασα το άρθρο του Vanity Fair για το ότι πήγαιναν μαζί στην Αφρική».

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες. Λίγοι τα έχουν διαβάσει, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τα σχόλια και τις ψεύτικες λίστες που ισχυρίζονται ότι περιέχουν τα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα. Επιπλέον, ακόμη και αν ένα πρόσωπο κατονομάζεται εκεί, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ύποπτο για αδίκημα.

Λίγο μετά την αποσφράγιση των εγγράφων, εμφανίστηκε ένα βίντεο με τον Τομ Χανκς να χορεύει με στοιχεία εβραϊκής ενδυμασίας. Κάτω από το υλικό, ένα υποτιθέμενο chyron του CNN έλεγε ότι ο ηθοποιός είχε ασπαστεί τον ιουδαϊσμό και κατέφυγε στο Ισραήλ «μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας πελατών του Έπσταϊν».

Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει καμία λίστα πελατών. Επιπλέον, ο Χανκς δεν αναφέρεται καν στα έγγραφα. Οι εικόνες προήλθαν από έναν γάμο στελέχους της μουσικής βιομηχανίας, όπου είχε παρευρεθεί το 2014. Η Όπρα Γουίνφρεϊ επίσης δεν εμφανίζεται στα έγγραφα του Έπσταϊν, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης που αναζητούν κλικ με παραπλανητικούς τίτλους. Σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων, η διάσημη παρουσιάστρια και παραγωγός έκλεισε τα σχόλια στον λογαριασμό της στο Instagram.

Η «λίστα του Έπσταϊν» και το όργιο των fake newsFacebookTwitter
 Ο Τομ Χανκς δεν αναφέρεται καν στα έγγραφα. Φωτ.: EPA/NEIL HALL

Τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, ήταν γνωστά για τον Έπσταϊν εδώ και χρόνια: οι καταχρήσεις, οι διασυνδέσεις, η περιουσία, οι συναλλαγές και η στενή σχέση του με τους ισχυρούς. Ήταν γνωστό ότι ήταν φίλος με τον Ντόναλντ Τραμπ τη δεκαετία του 1990, όταν τους έβλεπαν να διασκεδάζουν μαζί σε πάρτι. Το όνομα του Τραμπ περιλαμβάνεται στα δικαστικά αρχεία: ένα από τα θύματα, η Γιοχάνα Σιόμπεργκ, θυμάται στην κατάθεσή της ότι κάποτε, όταν δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στη Νέα Υόρκη και έκαναν παράκαμψη στο κοντινό Ατλάντικ Σίτι, ο Έπσταϊν είπε: «Τέλεια, θα τηλεφωνήσουμε στον Τραμπ και θα πάμε στο καζίνο του». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ ανήκε στον κύκλο του Έπσταϊν ή στο κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Το ίδιο ισχύει και για τον Μπιλ Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται στα έγγραφα επειδή η Σιόμπεργκ ρωτήθηκε: «Γνωρίζετε αν ο Μπιλ Κλίντον ήταν φίλος του Τζέφρι Έπσταϊν;». Εκείνη απάντησε: «Δεν ήξερα ότι ήταν φίλοι μέχρι που διάβασα το άρθρο του Vanity Fair για το ότι πήγαιναν μαζί στην Αφρική».

Όταν εν συνεχεία ρωτήθηκε αν ο Έπσταϊν της μίλησε ποτέ για τον Κλίντον, η Σιόμπεργκ είπε ότι είχε ακούσει μια φορά τον Έπσταϊν να λέει ότι του Κλίντον του αρέσουν οι «μικρές», αλλά δεν προχώρησε περαιτέρω. Το 2019, ο Κλίντον παράδεχτηκε ότι είχε πετάξει με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Έπσταϊν μεταξύ 2002 και 2003.

Η «λίστα του Έπσταϊν» και το όργιο των fake newsFacebookTwitter
 Γι’ αυτόν που υπάρχουν σαφή στοιχεία είναι ο πρίγκιπας Άντριου, τον οποίο η Βιρτζίνια Τζουφρέ κατηγορεί ότι την κακοποίησε όταν ήταν ανήλικη. Φωτ.: EPA/WILL OLIVER

Ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ κατονομάζεται σε ένα γεμάτο τυπογραφικά λάθη e-mail του Έπσταϊν προς τη Μάξγουελ, στο οποίο φαίνεται να προσφέρει «αμοιβή» για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Βιρτζίνια Τζούφρε, ενός από τα θύματα του κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης του Έπσταϊν: «Μπορείς να προσφέρεις αμοιβή σε οποιονδήποτε από τους φίλους, τους γνωστούς ή τους συγγενείς της Βιρτζίνια είναι πρόθυμος να βοηθήσει να αποδειχθούν ψευδείς οι ισχυρισμοί της. Οι πιο ισχυροί είναι αυτός με το δείπνο με τον Κλίντον και η νέα εκδοχή για τις Παρθένες Νήσους, ότι ο Στίβεν Χόκινγκ συμμετείχε σε όργιο με ανήλικα άτομα».

Οι εικόνες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τα υποτιθέμενα αποσπάσματα των εγγράφων που μιλούν για τον Χόκινγκ, αλλά έχουν παραποιηθεί. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτή τη φράση στο e-mail του Έπσταϊν, εκτός από κάποιες εικόνες από το 2006 στις οποίες ο Χόκινγκ εικονίζεται με άλλους επιστήμονες σε ένα συνέδριο στην Καραϊβική, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Έπσταϊν.

Γι’ αυτόν που υπάρχουν σαφή στοιχεία είναι ο πρίγκιπας Άντριου, τον οποίο η Βιρτζίνια Τζουφρέ κατηγορεί, ότι την κακοποίησε όταν ήταν ανήλικη. Τον πήγε σε δίκη, αλλά κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό πριν από δύο χρόνια. Το όνομα του πρίγκιπα Άντριου αναφέρεται ξεκάθαρα στα έγγραφα του Έπσταϊν, μαζί με λεπτομερείς ισχυρισμούς.

Στην κατάθεσή της, η Τζουφρέ μιλά επίσης για «έναν άλλο πρίγκιπα» και για έναν «Ισπανό πρόεδρο», το όνομα του οποίου δεν θυμάται. Περιγράφει τον τελευταίο ως έναν άνδρα ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος ήταν «ψηλός», με «σκούρα μαλλιά» και «ξένη προφορά». Η Τζουφρέ πιστεύει ότι τον συνάντησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο Νέο Μεξικό όπου ο Έπσταϊν είχε ένα ράντσο. Ωστόσο, ο όρος «Ισπανός» στις ΗΠΑ μπορεί επίσης να σημαίνει ισπανόφωνος ή Λατινοαμερικάνος.