Για τρίτη φορά ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στην Τουρκία για το θέμα της Γάζας και για να ασκήσει πιέσεις ώστε να τελειώνει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας... στο ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 12 ώρα Τουρκίας, κράτησε περίπου δύο ώρες, δηλαδή είχε σημαντική διάρκεια αν λάβει υπόψη κανείς ότι και οι δυο μπορούν να συνεννοηθούν στα αγγλικά, χωρίς την παρουσία μεταφραστών. Η συνάντηση με τον Ερντογάν ακολούθησε γύρω στις 15.00 (τοπική ώρα), ενώ πλην του Μπλίνκεν και του Φιντάν παρών ήταν και ο επίκεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν, αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τον τύπο.
Σύμφωνα με πληφορορίες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη περιορισμού της σύγκρουσης στη Γάζα και πώς να εργαστούν για «διαρκή περιφερειακή ειρήνη» κατά τη σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.
Ο Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη «να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων», είπε ο Μίλερ.
Συζήτησαν επίσης την ανάγκη για ειρήνη που αντιπροσώπευε την ασφάλεια του Ισραήλ ενώ προώθησε την «ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με Φιντάν
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ Φιντάν και Μπλίνκεν στην έπαυλη έπαυλη Βαχτεντίν στην Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις των δύο χωρών.
Κατά τη συνάντησή του με τον 'Αντονι Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.
Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.
Στη συνάντηση του 'Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.
Μετά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός αναχώρησε για την Κρήτη, όπου έγινε δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.