Περισσότερους από 72.000 τακτικούς και έκτακτους φορολογικούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις... σχεδιάζει να διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω των Ελεγκτικών Κέντρων, των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Μεταξύ των φορολογουμένων που θα μπουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται και περιπτώσεις φορολογουμένων που προέβησαν εντός της περιόδου από 1-10-2021 έως και 31-12-2023 σε αποδοχές δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών χρηματικών ποσών, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων αξιοποιώντας τις διατάξεις για το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Επίσης, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2024, κυρίως δε εκείνες που αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προσωρινή αξία που προεκτίμησε η αρμόδια ΔΟΥ και τα συμβόλαια αφορούν στο έτος 2014. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί, εξάλλου, και σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ποινικού χαρακτήρα που διαπράχθηκε ακόμη και πριν από 11 χρόνια, δηλαδή από το 2013!
Και… επιστροφές φόρων
- Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, το 2024 πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι και στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των ΥΕΔΔΕ.
β) Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
γ) Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
δ) Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος.
ε) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
στ) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.