Latest News

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Σάλος με τις δηλώσεις του Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης: Τα «μαζεύει» άρον άρον - Κάλυψη από την κυβέρνηση, άγρια επίθεση από Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ

 
Σε πλήρη ανασκευή των χθεσινών του δηλώσεων για τη Συνθήκη της Λωζάνης προχώρησε το πρωί της Τετάρτης (3/1) ο Άγγελος Συρίγος, μετά τις έντονες αντιδράσεις...

«Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη βλέπω ότι το παίρνει ο κ. Κασσελάκης. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των παρωχημένων διατάξεων», ισχυρίστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

«Οι σύμβουλοι του κυρίου Κασσελάκη το έδωσαν. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών», πρόσθεσε.

«Καταρχάς έχει διατάξεις για το πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Παίζει ρόλο πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος στο σήμερα; Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα», εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος προσπαθώντας να «μαζέψει» τα όσα είπε χθες (2/1).

«Από το 1995 και μετά, έχουμε εξαιρέσει ρητώς από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θέματα που σχετίζονται με την αποστρατικοποίηση των νησιών δεν τα συζητάμε βάσει των διατάξεων. Θεωρούμε ότι είναι εθνικό μας θέμα», τόνισε ο Άγγελος Συρίγος.

«Δεν σημαίνει ότι το παρωχημένο αναθεωρείται»

«Είναι παρωχημένη διάταξη και αυτό αποτελεί επίσημη ελληνική θέση από το 1995. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αντίθετα, η Τουρκία λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης σε αυτό το θέμα δεν είναι παρωχημένη και επικαλείται τις διατάξεις της για αποστρατικοποίηση. Τελευταία φορά που το έκανε ήταν το 1921 και το 1922 με τρεις επιστολές που απέστειλε προς τον ΟΗΕ, όπου επικαλούμενη την απόσυρση της διάταξης περί αποστρατικοποίησης, ζήτησε να της επιστραφούν τα νησιά επειδή λέει παραβιάζουμε τις διατάξεις», συμπλήρωσε.

«Το εθνικό συμφέρον τι μας επιβάλλει; Να συζητάμε για διατάξεις νεκρές, παρωχημένες;», συνέχισε ο Άγγελος Συρίγος.

«Όταν λέμε κάτι παρωχημένο, δεν σημαίνει ότι το παρωχημένο αναθεωρείται. Η συνθήκη του 1900 του 1831, του Λονδίνου, με την οποία φτιάχτηκαν τα σύνορα της Ελλάδος, είναι παρωχημένη. Δεν έχει καμία σχέση τα σύνορα της Ελλάδος που ήταν πάνω από τη Λαμία του 1831 στο σήμερα. Δεν συζητάμε λοιπόν για αναθεώρηση. Την αναθεώρηση την προσέθεσε ο κ. Κασσελάκης και η εφημερίδα “Δημοκρατία”. Να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα σε αυτό που ο κ. Κασσελάκης: Εάν αύριο το πρωί πάψει η τουρκική απειλή, μας πουν οι Τούρκοι σταματάμε τις απειλές και μεταφέρουμε τον αποβατικό μας στόλο στον Εύξεινο Πόντο, εμείς θα πάμε να αποστρατικοποιήσουμε τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου; Δεν πήραμε το μάθημα της Κύπρου το 74 που η χούντα απέσυρε το 67 την ελληνική Μεραρχία; Και είναι δικαίωμά μας να έχουμε στρατικοποίηση στενά τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, ασχέτως διάταξης τον εθνικό μας ζήτημα. Αυτό είπα και είναι η επίσημη ελληνική θέση από το 1995 και τη δήλωση που κατέθεσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Παπούλιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τέλος ο κ. Συρίγος υπενθύμισε ότι ο Νίκος Δένδιας πήγε στη Σύμη τα Χριστούγεννα και στη Λήμνο την Πρωτοχρονιά, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κύριος Φλώρος, πήγε σε Καστελόριζο, σε Ρω και σε Στρογγύλη. Θέλω να πω δηλαδή οι θεωρίες συνωμοσίας που ακούω κι εγώ, δεν τις βλέπω να επαναλαμβάνονται», είπε.

Παράλληλα, ο Άγγελος Συρίγος θέλησε με ανάρτησή του στο facebook να απαντήσει προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη που του άσκησε κριτική για τις δηλώσεις του.

«Καλωσορίζω πάντως τη χρήση του όρου “πατριωτική αριστερά”. Μέχρι προσφάτως το κόμμα του οποίου ηγείστε, αποκαλούσε κατ’ ιδίαν τους πατριώτες, “εθνίκια”, “Ελληναράδες”, ακραίους και γραφικούς», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Κάλυψη» από Μαρινάκη και Τσιόδρα

Από την πλευρά του, πλήρη στήριξη στον Άγγελο Συρίγο έδωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο που βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ κληθείς να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του καθηγητή Άγγελου Συρίγου που έκανε λόγο για παρωχημένη συνθήκη της Λωζάνης, σε ζητήματα που αφορούν όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων και τα οπλικά συστήματα.

«Ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή να έγινε με τρόπο που θα μπορούσε ενα δημιουργήσει προβλήματα ωστόσο, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το σημείο να βγει ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δίνει τροφή, έχει διαφορά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος έκανε επικριτική αναφορά στις δηλώσεις του κ. Συρίγου λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «δίνουν τροφή στους Τούρκους».

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης στη Διακήρυξη των Αθηνών γίνεται σαφής αναφορά στο διεθνές δίκαιο καίριο, σημείο του οποίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης.

«Ο Κασελάκης γίνεται επισπεύδων μια κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε θέμα όλη την ημέρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι σχολιαστής των social media. Οταν δεν υπάρχει θέμα και δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος».

Σε πλήρη κάλυψη του Άγγελου Συρίγου προχώρησε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε τι εννοούσε και ότι μένει στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Άγγελος Συρίγος το 2020 όταν τότε χαρακτήριζε ιερή τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ερωτώμενος αν θεωρεί άστοχη τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, απέφυγε να την χαρακτηρίσει «άστοχη», επιμένοντας ότι έχει δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο Άγγελος Συρίγος. και ότι δεν αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα των συνόρων και των μειονοτήτων.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει θέμα διαγραφής του βουλευτή της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε: «ε, όχι, ρε παιδιά».

Όσον αφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Δημήτρης Τσιόδρας ανέφερε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη και εκφράζεται απο τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών και «αποτελεί το θεμέλιο για τη διευθέτηση των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή και των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ενώ υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης κατά την ανταπάντησή του στον Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.