Latest News

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Πόλεμος στη Γάζα: Συνεχίζονται οι μάχες στη Χαν Γιουνίς - Διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

 
Συνεχίζονται οι μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ειδικότερα στη Χαν Γιουνίς, μετά το χθεσινό πλήγμα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ, όπου εκτοπισμένοι είχαν... βρει καταφύγιο.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν περικυκλώσει τη Χαν Γιουνίς και παράλληλα έχουν διατάξει τους αμάχους να φύγουν προς τη Ράφα, ωστόσο λόγω της έντασης των εχθροπραξιών, κάτι τέτοιο κρίνεται επικίνδυνο. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για βομβαρδισμούς προς τη Ράφα.

Το αποτέλεσμα του πλήγματος εναντίον κτιρίου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον «εννέα άνθρωποι» και να τραυματιστούν «άλλοι 75», ανέφερε ο Τόμας Γουάιτ, αξιωματούχος του στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, ιατρικές πηγές εκφράζουν ανησυχία, καθώς ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αποκλείει» το ενδεχόμενο το «αεροπορικό πλήγμα» να προέρχεται από την πλευρά του, αφήνοντας ανοικτή την «πιθανότητα» να επρόκειτο για πυρά της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, υπογραμμίσει ότι το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων ήταν προσδιορισμένο «καθαρά» και ότι οι συντεταγμένες του είχαν σταλεί «στις ισραηλινές αρχές». Παράλληλα, καταδίκασε αυτή την «κατάφωρη παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του πολέμου».

Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Χθες Ισραηλινοί διαδηλωτές έκλεισαν κομβική οδική αρτηρία στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία για παύση των μαχών, αν όχι κατάπαυση του πυρός.

«Φτάνει! (...) Δεν θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν νεκροί, αρκετά με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, δεν μπορούμε να βλέπουμε κι άλλα νεκρά παιδιά, θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα: ο λαός του Ισραήλ θέλει συμφωνία, θέλει ειρήνη», είπε ένας διαδηλωτής, ο Σαπίρ Σλούτσκερ Αμράν.


Υπενθυμίζεται πως κατά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. 100 απ’ αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.700 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς.

Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Κατάρ

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να προκύψει νέα εκεχειρία, προκειμένου να επιτραπεί ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων. Όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «προβληματικό» τον μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ, του εμιράτου όπου είναι εγκατεστημένη η πολιτική ηγεσία της Χαμάς.

«Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση για αυτούς. Έχουν τα μέσα για να ασκήσουν πίεση (στη Χαμάς). Γιατί; Επειδή τη χρηματοδοτούν», συνέχισε στα εβραϊκά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ηχητική καταγραφή η οποία περιήλθε στην κατοχή του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Κανάλι 12.

Για «φρίκη» έκανε λόγο η διπλωματία του Κατάρ μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «υπονομεύει τη διαδικασία μεσολάβησης, για λόγους που μοιάζουν να υπηρετούν μάλλον την πολιτική του καριέρα» παρά «τους ισραηλινούς ομήρους».