Ένα από τα χειρότερα ποσοστά μείωσης της χρήσης καπνού σημειώνει η Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου... αποκαλύπτεται ότι η Γηραιά Ήπειρο, έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού, που κάνει χρήση καπνού, αμέσως μετά τη Νοτιοανατολική Ασία.
Έκπληξη προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι οι γυναίκες και οι έφηβοι Ευρωπαίοι από 13 έως και 15 ετών είναι από τους μεγαλύτερους… θεριακλήδες παγκοσμίως.
Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και οι χώρες που εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα για τη μείωση του καπνού, δεν θα δουν αποτελέσματα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση!
Αναλυτικά, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, η έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με τις τάσεις στην χρήση καπνού από το 2000 έως το 2030 έδειξε ότι περίπου ένας στους πέντε ενήλικες παγκοσμίως καταναλώνουν καπνό σε σύγκριση με έναν στους τρεις το 2000.
«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον έλεγχο του καπνού, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό», δήλωσε ο Ruediger Krech, διευθυντής του Τμήματος Προαγωγής της Υγείας του ΠΟΥ.
Οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν ότι ο κόσμος πλησιάζει περισσότερο στον εθελοντικό στόχο της σχετικής μείωσης της τρέχουσας χρήσης καπνού κατά 30% έως το 2025 σε σχέση με το έτος αναφοράς το 2010, όπως ορίζεται στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών 2013-2020.
Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι τόσο γρήγορη όσο απαιτείται – εκτιμάται ότι ο κόσμος θα επιτύχει σχετική μείωση της χρήσης καπνού κατά 25% έως το 2025, χάνοντας τον εθελοντικό παγκόσμιο στόχο.
Πόσες χώρες θα πετύχουν το στόχο
Πενήντα έξι χώρες παγκοσμίως θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο, τέσσερις χώρες λιγότερες από την τελευταία έκθεση του 2021.
Η Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές που ευθύνονται γι’ αυτό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια προβλέπει σχετική μείωση χρήσης καπνού κατά 17%, σημειώνοντας ένα από τα χειρότερα ποσοστά μαζί με την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού η οποία καταγράφει 13%. Μόνο δύο Περιφέρειες του ΠΟΥ – η περιοχή της Αφρικής και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας – μπορούν να επιτύχουν τον στόχο του 2025 για μείωση κατά 30%.
Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν θα βελτιωθεί μέχρι το 2030
Μέχρι το 2030, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια προβλέπεται να έχει τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, με λίγο πάνω από 23% επικράτησης της χρήσης καπνού. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το 2022, η Ευρώπη έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που κάνει χρήση καπνού – πάνω από 25%– αμέσως μετά τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Ευρώπη έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καπνού μεταξύ των γυναικών, τα οποία είναι υπερδιπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου και μειώνονται πολύ πιο αργά από ό,τι σε όλες τις άλλες περιοχές.
Επίσης δεν πάει καλύτερα και σε ό,τι αφορά το κάπνισμα παιδιών ηλικίας 13-15 ετών.
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Stefan de Keersmaecker, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη δημόσια υγεία, δήλωσε: «Η Επιτροπή συμμετέχει εδώ και καιρό στις προσπάθειες στην ΕΕ και παγκοσμίως για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και αξιολογεί τη νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνού».
Ανέφερε πρωτοβουλίες όπως η οδηγία για τα προϊόντα καπνού και η οδηγία για τη διαφήμιση του καπνού – σύμφωνα με τη φιλοδοξία δημιουργίας μιας «γενιάς χωρίς καπνό», όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό μέχρι το 2040, όπως ορίζεται στο σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου.
«Η Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση για την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2009 σχετικά με τα περιβάλλοντα χωρίς καπνό», πρόσθεσε ο Keersmaecker.
Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της σύστασης επεκτείνοντας την κάλυψή της σε αναδυόμενα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, και συμπεριλαμβάνοντας στο πεδίο εφαρμογής της ορισμένους υπαίθριους χώρους, όπως τα σχολεία και οι παιδικές χαρές.
Ενώ οι δράσεις αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, η έκθεση του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.
«Οι χώρες που εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα για τον έλεγχο του καπνού μπορούν να περιμένουν περίπου 30 χρόνια μεταξύ της μεταστροφής του ποσοστού επιπολασμού από αυξανόμενο σε μειούμενο και της σχετικής μεταστροφής του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στον καπνό», αναφέρει η έκθεση.